Ομορφιά και μυστήριο στην Αμφίπολη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.9.2014

Εξακολουθεί να κερδίζει τα διεθνή βλέμματα η ανασκαφή που πραγματοποιείται από τον Αύγουστο στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, πόσω μάλλον μετά την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων.


Πρόωρη, ωστόσο, είναι η απόπειρα ερμηνείας των μακεδονικών ευρημάτων.


Οι θεωρίες για τα δύο γλυπτά ξεκίνησαν ήδη ενώ το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι τα χέρια των Καρυάτιδων «αποτρέπουν συμβολικά όσους θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο».
Ίσως υπάρχουν συμβολισμοί πίσω από την ύπαρξη των πανέμορφων Καρυάτιδων στο ταφικό μνημείο, ίσως πάλι όχι: Καλό είναι να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πως οι Μακεδόνες χρησιμοποιούν τα διακοσμητικά στοιχεία χωρίς προκατάληψη και κατά το δοκούν.
Στην αρχιτεκτονική η Καρυάτιδα λειτουργεί ως αρχιτεκτονικό μέλος που αντικαθιστά τον κίονα ενώ η αντίστοιχη ανδρική μορφή είναι ο Άτλαντας.
Επιπλέον, η αποκάλυψή τους δεν σημαίνει απαραιτήτως πως πρόκειται και για γυναικείο τάφο, αφού μια τέτοια υπόθεση είναι μακριά από την κλασική παράδοση. Κυριότερο παράδειγμα, οι πασίγνωστες Καρυάτιδες στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, το οποίο συνδέεται με τον Ποσειδώνα-Ερεχθέα και αποτελεί τάφο του μυθικού βασιλιά Κέκροπα.
Όσο για τα προτεταμένα χέρια, που σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού «αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο», αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το κομμάτι που λείπει πιθανώς να άγγιζε το άνω μέρος της κατασκευής, όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους Καρυάτιδων, όπως στη φωτογραφία:


karyatides_allou
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ