«Μεγαλειώδεις Τρωάδες» στο Πάφος2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.6.2015

Εντυπωσιακό πρώτο πρότζεκτ για το Πάφος2017 με Θεόδωρο Τερζόπουλο στη σκηνοθεσία, Γιάννη Κουνέλλη στη σκηνική εγκατάσταση και πιθανότατα Δέσποινα Μπεμπεδέλη ως Εκάβη.


Ανάσες διεθνούς δημιουργίας, οράματος και φυσικά αισιοδοξίας έδωσε την Πέμπτη 11 Ιουνίου ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος2017, ανακοινώνοντας το πρώτο του μεγάλο πρότζεκτ για το 2017.

Πρόκειται για την παραγωγή της αρχαίας τραγωδίας «Τρωάδες», του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου Θεόδωρου Τερζόπουλου και σε σκηνικά του εμβληματικού εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, ενός από τους πρωταγωνιστές του κινήματος της Arte Povera.

«Δεν θέλουμε να είναι απλά μια παράσταση αλλά ένα διάβημα ότι οι μοιρασμένες πατρίδες πρέπει να ενωθούν», ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων στη χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο κ. Τερζόπουλος, ο οποίος βρήκε λίγο χρόνο για να έρθει στη χώρα μας.

Μοιρασμένες πόλεις

«Στις Τρωάδες του Ευριπίδη βλέπουμε τον πόλεμο από την οπτική του άμαχου πληθυσμού, αυτών που στους σύγχρονους πολέμους ονομάζονται κυνικά ’παράπλευρες απώλειες’», εξηγεί σε σημείωμά του ο κ. Τερζόπουλος.

«Από τον Τρωικό πόλεμο μέχρι σήμερα, τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς εξακολουθούν να υπάρχουν. Λαοί εξακολουθούν να ζουν διχασμένοι, χώρες διαιρεμένες και άνθρωποι εκτοπισμένοι. Η παράσταση των Τρωάδων με την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία της θα προσπαθήσει να αναδείξει μέσα από το κοινό δράμα της διαίρεσης την επιθυμία για συνεργασία και ειρήνη».

Κορυφαίος Κουνέλλης

Η σύμπραξη του Γιάννη Κουνέλλη σε αυτή την παραγωγή έχει τεράστια σημασία στο όλο αποτέλεσμα.

yiannis_kounellis
Ένας ριζοσπαστικός καλλιτέχνης ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει από τα στενά όρια της χώρας του, ο Έλληνας εικαστικός είναι μια από τις ηγετικές μορφές του κινήματος της Arte Povera και διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο «οπτικός φιλόσοφος» που δομεί ετερόκλητα υλικά στα οποία η μνήμη και ο άνθρωπος διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Με τη συμμετοχή του Γιάννη Κουνέλλη, η παράσταση αποκτά αυτόματα ευρύτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και όχι μόνο θεατρικό.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Τερζόπουλος, ο Γιάννης Κουνέλλης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στην Πράσινη Γραμμή, αρκεί να έχει τη στήριξη του κράτους.

Εκάβη η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

Ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις όπως είναι η Λευκωσία, τα Ιεροσόλυμα και το Μόσταρ της Βοσνίας θα συμμετέχουν στην εν λόγω παραγωγή, η οποία θα ανέβει το 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου.

Στη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, ο κ. Τερζόπουλος αποκάλυψε ότι έγινε ήδη πρόταση στη Δέσποινα Μπεμπεδέλη -η οποία ήταν παρούσα- για να αναλάβει τον ρόλο της Εκάβης και όπως όλα δείχνουν, η απάντηση της σημαντικής ηθοποιού, από τις μεγάλες Κυρίες του θεάτρου, θα είναι θετική.

Και εργαστήρι


Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και η ανάγκη για τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου για ηθοποιούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θέατρο ΑΤΤΙΣ, με ιδρυτή τον Θ. Τερζόπουλο, πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 2013 ένα διεθνές εργαστήρι με την «Μέθοδο του Θ. Τερζόπουλου» στο οποίο συμμετέχουν σπουδαστές και επαγγελματίες ηθοποιοί από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι πάντα πολύ μεγάλο εξαιτίας τόσο της μοναδικής προσέγγισης του σκηνοθέτη όσο και του διεθνούς εκτοπίσματος της δουλειάς του.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς σκηνοθέτες, κριτικούς και ερευνητές του Ελληνικού θεάτρου με αμέτρητες παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ξεχωρίζουν για την μοναδική τους προσέγγιση βασιζόμενη στο σώμα.

Tο θέατρο του Θόδωρου Τερζόπουλου, είναι το γνωστότερο ελληνικό παράδειγμα αντικατάστασης του λόγου από το σώμα.

Ο Τερζόπουλος είναι γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μέθοδό του και τις ιδιαίτερες παραστάσεις του.

Το 1985 ίδρυσε τον θίασο ΑΤΤΙΣ [από τον θεό Διόνυσο] ο οποίος γνωρίζει την παγκόσμια αναγνώριση και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνεργάζεται με θιάσους και ηθοποιούς από όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα. Είναι επίσης επίτιμος Καθηγητής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ