«Εραστίς» του Χάρολντ Πίντερ, στα κυπριακά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.9.2014

Η ομάδα Παραπλεύρως Παραγωγές ανεβάζει από τις 20 Σεπτεμβρίου το έργο Εραστίς [The Lover] του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Harold Pinter, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Δίκαιου στο Wherehaus 612.


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μετέφερε το έργο στην κυπριακή διάλεκτο, μια πρακτική την οποία χρησιμοποίησε και στο έργο «Χ Βύρωνος», το οποίο ανέβηκε επί σκηνής τη σεζόν 2011-12 [συμπαραγωγή της Παραπλεύρως Παραγωγές και του Point To Contemporary Theatre]. Το «Χ Βύρωνος» ήταν μια μεταφορά στα κυπριακά του έργου του Φίλιπ Ρίντλεϊ με τίτλο Vincent River.


Η παρούσα παραγωγή, βασισμένη στο -γνωστό και στο κυπριακό κοινό- έργο του Χάρολντ Πίντερ «Εραστής», τοποθετεί την ιστορία στο σήμερα, σε ένα σύγχρονο κυπριακό σπίτι, όπου ζουν μια γυναίκα μορφωμένη και άνεργη και ένας άντρας, πογιατζής στο επάγγελμα.


«Τι κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες ενός φαινομενικά συνηθισμένου σπιτιού;» είναι το πρώτο ερώτημα που θίγει το έργο και αναρωτιόμαστε γι' αυτό σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Τι κρύβεται στον μικρόκοσμο μιας σχέσης που δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από τα συνιστώντα μέρη;


«Η σεξουαλικότητα είναι ένας από τους πιο άμεσους και βασικούς τρόπους ανθρώπινης έκφρασης. Η κοινή συναινέση συμμετοχή ενηλίκων σε παιχνίδια ερωτισμού εμπλουτίζουν και εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, χρωματίζουν τη ζωή τους, δίνουν μια αίσθηση ταυτότητας. Τι γίνεται όταν αυτά τα ερωτικά παιχνίδια διαλύσουν κάθε όριο;»


Από τη μέση συγγραφική περίοδο του Πίντερ, το έργο διαπραγματεύεται τις θέσεις ισχύος μέσα σε μια σεξουαλική σχέση και την επικριτική ματιά ως φαινόμενο σε μια κοινωνία που διακατέχεται από σεξουαλικές διακρίσεις και στερεότυπα.


Οι συντελεστές


erastis2


Τους κύριους ρόλους κρατούν η Ιωάννα Κορδάτου και ο Πέτρος Γιωρκάτζης. Εμφάνιση: Νικόλας Αρκαδίου


Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Δίκαιος


Σκηνικά/κουστούμια: Ευαγγελία Ονουφρίου


Πρωτότυπη μουσική και σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Κολιάς


Προβολές/3d mapping: Άννα Φωτιάδου


Βοηθός σκηνοθέτη: Άντρια Χαραλάμπους


Μετάφραση, φωτισμοί: Ευριπίδης Δίκαιος


Πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 και τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Τετάρτη στις 22:00.


Χώρος: Wherehaus 612, Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, 1041-Παλλουριώτισσα, Λευκωσία [googlemaps: wherehaus 612, nicosia]


Είσοδος: 12€ / 7€


Επικοινωνία: 97 778812 και 99 386327, contact@paraplevros.org

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ