Κόσμοι από Lego στη Νέα Υόρκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.6.2015

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου


Δύο τόνοι λευκά τουβλάκια καταλαμβάνουν τη φαντασία των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι καλούνται να παίξουν κατασκευάζοντας φανταστικές πόλεις.


Ανάμεσα στην πολεοδομία και το παιχνίδι, το «collectivity project» τοποθετείται στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκη σαν μια εγκατάσταση σε συνεχή εξέλιξη η οποία καλεί το κοινό σε παιχνίδι.


Το πρότζεκτ αποτελεί πρωτοβουλία του διεθνώς αναγνωρισμένου Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson, ο οποίος προσκαλεί το κοινό να κτίσει μελλοντικές πόλεις με τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα διαδραστικό αστικό τοπίο, φτιαγμένο από δύο τόνους λευκά τουβλάκια Lego, τα οποία το κοινό καλείται να σχεδιάσει, να κτίσει και να ξανακτίσει σε ένα παιχνίδι που κρατά για όλο το καλοκαίρι.


Ανάλογη πρόταση είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2005 σε μια κεντρική πλατεία στα Τίρανα, όπου έφερε τρεις τόνους λευκά τουβλάκια ζητώντας από το κοινό να κτίσει μια ιδανική μελλοντική πόλη. Το πρότζεκτ στήθηκε αργότερα σε δημόσιους χώρους στο Όσλο το 2006 και στην Κοπεγχάγη το 2008. Μόνος στόχος του πρότζεκτ, η συλλογική κατασκευή ενός αστικού τοπίου από τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ενδιαφερόντων.


Βασική διαφορά με την εγκατάσταση που παρουσιάζεται τώρα στη Νέα Υόρκη είναι ότι σε αυτή την εκδοχή του οι οργανωτές κάλεσαν γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία να προτείνουν ιδέες για την εγκατάσταση.


Ανάμεσά τους τα γραφεία BIG, David M. Schwarz, Diller Scofidio + Renfro, James Corner Field Operations, OMA New York, Renzo Piano Building Workshop, Robert A.M. Stern Architects, Selldorf Architects, SHoP και Steven Holl Architects, τα οποία συμμετέχουν σχεδιάζοντας ένα κτήριο με το οποίο στη συνέχεια μπορεί να «παίξει» το κοινό, μετατρέποντας και προσαρμόζοντάς το συνεχώς. Η μόνη οδηγία που δόθηκε στους αρχιτέκτονες ήταν να δημιουργήσουν με βάση το όραμά τους για την ιδανική πόλη. Μετά τα εγκαίνια της εγκατάστασης, στις 29 Μαΐου, όλες οι κατασκευές τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, το οποίο ξεκίνησε να κτίζει και να ξανακτίζει πάνω στις προτάσεις, δημιουργώντας μια διαδραστική εγκατάσταση.


lego_newyork



+ Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο High Line, Νέα Υόρκη | www.art.thehighline.org


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ