Εννέα κυπριακές ταινίες στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.10.2014

Οκτώ μικρού μήκους ταινίες κυπριακής παραγωγής διεκδικούν τα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.


Το φετινό φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 11 Οκτωβρίου και ο αριθμός των ταινιών κυπριακής παραγωγής (εννέα με μια ταινία που προβάλλεται εκτός διαγωνιστικού) δεν μπορεί παρά να είναι ενθαρρυντικός για το μέλλον του κυπριακού κινηματογράφου.


Εκτός από τις κυπριακές ταινίες, χθες ανακοινώθηκαν και τα παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για όσα θα δούμε στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο.


Οι ταινίες


Οκτώ ταινίες εντός -και μία εκτός διαγωνιστικού- θα προβληθούν στο Εθνικό τμήμα του φεστιβάλ.
Πρόκειται για ταινίες γνωστών μικρομηκάδων ή σπουδαστών, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο. Οι ταινίες που διεκδικούν τα βραβεία του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος είναι:




  • Το Νανούρισμα της Πεταλούδας, της Τώνιας Μισιαλή




  • Haarschnitt, του Μάριου Νεοφύτου




  • Not Now, της Μυρσίνης Αριστείδου




  • Δωροθέα, του Σάββα Σταύρου




  • Χρωματική Φαντασία, της Δανάης Παπαϊωάννου




  • Schmuck, του Μιχάλη Χαπέσιη




  • Letters to Cyprus, των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun




  • Afterthoughts, του Ιβάν Χαραλάμπους.




Η ταινία του Χάρη Θεραπή «Aishe is Going on Vacation» θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού.


Ήδη στο εν λόγω φεστιβάλ είχαν παρουσία με τις προηγούμενες τους ταινίες η Τώνια Μισιαλή (με την ταινία Dead End) και ο Kamil Saldun με την ταινία Gomsu.








Τα προγράμματα


Tρία παράλληλα προγράμματα θα πλαισιώσουν το φετινό φεστιβάλ:


Το πρόγραμμα με τίτλο «Cult Retrospective»: Mια επιλογή ταινιών μικρού μήκους αφιερωμένη σε ταινίες cult, ταινίες που αγαπά κανείς με πάθος αλλά και «ενοχή» σε διάρκεια… μικρού μήκους.


Το πρόγραμμα «Amaze me»: Για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα - έκπληξη με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, και κριτές τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.


To Πρόγραμμα «Όψεις του Φανταστικού»: Eπιλογή από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στην 13η έκδοση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου», ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καλοκαιρινό φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων, που πραγματοποιείται στην κυπριακή ύπαιθρο.


Και σεμινάριο


O Dan Muggia, μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ και ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την αναγέννηση των ταινιών μικρού μήκους στο Ισραήλ, θα παρουσιάσει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο (master class) στο οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν οι ταινίες μικρού μήκους είναι μια ανεξάρτητη κατηγορία κινηματογράφου ή απλά ο πρόδρομος για τη δημιουργία ταινιών μεγάλου μήκους.


+ Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy. Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου). Πληροφορίες στο Θέατρο Ριάλτο, τηλ. 77777745, www.isffc.com.cy και www.rialto.com.cy.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ