Κατάμεστο το Ηρώδειο για τον Μάριο Τόκα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.10.2014

Μια συγκινητική μουσική βραδιά απόλαυσαν το βράδυ της Παρασκευής 03 Οκτωβρίου 2014 οι χιλιάδες θεατές που πλημμύρισαν το Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα.


Η εκδήλωση με τίτλο «Σ΄αναζητώ» και χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν αφιερωμένη «στη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δύο», την Κύπρο.


Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες χώρες του κόσμου και θα ολοκληρωθούν στη Λεμεσό, γενέτειρα πόλη του Τόκα.


Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και πολλών Ελλήνων επισήμων, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δώρος Δημοσθένους και η Δήμητρα Σταθοπούλου, με τη συνοδεία δωδεκαμελούς ορχήστρας, ένωσαν τις φωνές τους σε μία μουσική παράσταση, που συνεπήρε το κοινό.


Πολλοί ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να εξασφαλίσουν την τελευταία στιγμή ένα εισιτήριο από τα εκδοτήρια, αλλά στάθηκε αδύνατο, καθώς όλα είχαν προπωληθεί.


APE_MPE
APE_MPE1
APE_MPE2
APE_MPE3
APE_MPE4
APE_MPE5
APE_MPE6

Λίγα λεπτά μετά τις εννιά, τα φώτα χαμήλωσαν και κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, ανέβηκε καταχειροκροτούμενη στη σκηνή η Γλυκερία, ερμηνεύοντας αγαπημένες δημιουργίες του συνθέτη. Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Κότσιρας, που μνημόνευσε με τον δικό του τρόπο τον αξέχαστο δημιουργό: «Ό,τι θυμάται και όποιον θυμάται κανείς, δεν πεθαίνει ποτέ…».


Ακολούθησαν η Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο οποίος αποκάλυψε στους θεατές ότι είχαν σχέδια με τον συνθέτη, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να τα κάνουν πραγματικότητα.


Ο Δώρος Δημοσθένους συνέχισε το πρόγραμμα και το πρώτο μέρος έκλεισε με την εμφάνισή του ο Γιώργος Νταλάρας, που έγινε δεκτός επί σκηνής με θερμό χειροκρότημα.


Ο Στέλιος Μάϊνας, ως αφηγητής της παράστασης, προλόγιζε τις εμφανίσεις των καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές του Μάριου Τόκα.


«Σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», ήταν μόνο μερικές από τις επιτυχίες του Μάριου Τόκα, που ακούστηκαν στο αφιέρωμα, με το κοινό να χειροκροτά και να «συνοδεύει» τραγουδιστικά τους καλλιτέχνες.


Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ακούστηκαν πασίγνωστες συνθέσεις του εκλιπόντος, ενώ η παράσταση «έκλεισε» λίγο μετά τις έντεκα, με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να ερμηνεύουν την «Αννούλα του χιονιά».


Η συναυλία άνοιξε έναν μεγάλο κύκλο παραστάσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου θα «κλείσει» στη γενέτειρα του αείμνηστου συνθέτη, τη Λεμεσό.


Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οργανώνονται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ