Ο Πατρίκ Μοντιανό νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.10.2014

Ο Πατρίκ Μοντιανό είναι ο νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας 201, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από τον γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Πίτερ Ένγκλουντ.


Ο 69χρονος Γάλλος συγγραφέας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες στη χώρα του, δεν είναι όμως πολύ γνωστός εκτός συνόρων.


Γράφει κυρίως μικρά μυθιστορήματα, έχει όμως υπογράψει και βιβλία για παιδιά και σενάρια ταινιών.


Θέματά του είναι η μνήμη, η απώλεια, η ταυτότητα, η αναζήτηση και ο χρόνος.


Σύμφωνα με τον μόνιμο γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, Πίτερ Ένγκλουντ, ο οποίος έδωσε μια συνέντευξη αμέσως μετά την ανακοίνωση του βραβείου, «ο Μοντιανό δεν είναι δύσκολος συγγραφέας, γράφει μικρά σε έκταση μυθιστορήματα και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή, αν και η σύνθεση των ιστοριών του είναι εκλεπτυσμένη».


Ένα βιβλίο που προτείνει ο Ένγκλουντ για να διαβάσουμε ώστε να γνωρίσουμε τον συγγραφέα είναι το Missing Person (γαλλικός τίτλος: Rue des Boutiques Obscures) για έναν ντετέκτιβ ο οποίος έχει χάσει τη μνήμη του, δεν ξέρει ποιος είναι και αναζητεί την ταυτότητά του.


Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά με τον τίτλο Οδός σκοτεινών μαγαζιών και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.


Σύμφωνα με τον Π. Ένγκλουντ, ο Πατρίκ Μοντιανό δεν είχε εντοπιστεί για να του ανακοινωθούν τα ευχάριστα νέα.


Βιογραφικό


Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt. Από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.


(2013) Η μικρή Μπιζού, εκδ. Πόλις


(2008) Στο café της χαμένης νιότης, Πόλις


(2005) Νυχτερινό ατύχημα, Πόλις


(2004) Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά..., Πόλις


(1999) Ντόρα Μπρούντερ, Εκδόσεις Πατάκη


(1996) Κυριακές του Αυγούστου, Εκδόσεις Καστανιώτη


(1995) Το άρωμα της Υβόννης, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη


(1992) Άνθη ερειπίων, Οδυσσέας


(1988) Οδός σκοτεινών μαγαζιών, Κέδρος


(1987) Η χαμένη γειτονιά, Χατζηνικολή


Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ "Lacombe Lucien".


Άλλα έργα του: "La place de l' etoile", "Livret de famille", "Une jeunesse", "De si braves garcons", "Vestiaire de l' enfance", "Voyage de noces", "Un cirque passe", "Du plus loin de l' oubli", "Des inconnues", "Paris tendresse" [βιογραφικό από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων www.biblionet.gr]



















































Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ