«Ου...Πατσιά...Ρα»: νέα σύνθεση του Άντη Σκορδή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.10.2014

Σε πρώτη εκτέλεση θα ακούσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο τη νέα σύνθεση του πολυβραβευμένου Κύπριου συνθέτη Άντη Σκορδή, η οποία φέρει τον τίτλο «Ου...Πατσιά...Ρα».


Μερικοί από τους πιο ταλαντούχους νέους μουσικούς του νησιού θα παρουσιάσουν, παρέα με τον ίδιο τον συνθέτη, τη νέα δουλειά του Άντη Σκορδή, τον ερχόμενο Νιόβρη.


Τη σύνθεση με τίτλο «Ου...Πατσιά...Ρα» (που αν και σε μας ακατανόητη, στη διάλεκτο του Μπαλί της Ινδονησίας θα πει, πολύ απλά, τελετή), θα παρουσιάσει η δισκογραφική εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι στο πλαίσιο του θεσμού της Contemporary Series.


Θα δοθούν τέσσερις συναυλίες στις 13, 14, 15 και 16 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λευκωσία.


Andys_Skordis_Poster

Ου...Πατσιά...Ρα


Η σύνθεση του 31χρονου Άντη Σκορδή, του πολυβραβευμένου σε Κύπρο και εξωτερικό συνθέτη σύγχρονης μουσικής, παραπέμπει σε μια γλύπτρια που ερωτεύεται ένα δικό της δημιούργημα, το οποίο απέκτησε μορφή σύμφωνα με τη δική της έμπνευση και τέχνη. Το έργο «μάς τοποθετεί μέσα στο νοητικό ταξίδι που βιώνει η γλύπτρια, σε έναν κόσμο όπου το γλυπτό αποκτά ζωή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Λουβάνα Δίσκοι και «σκοπεύει να μην καθηλώσει τον ακροατή σε μια καρέκλα, αλλά να τον συμπεριλάβει σ’ αυτή την ‘τελετή’ όπου θα δημιουργήσει τον δικό του παράλληλο κόσμο, στην ίδια διάσταση με αυτόν της γλύπτριας».


Visuals και ηλεκτρονικά στοιχεία θα ‘ντύσουν’ τη μουσική που συνέθεσε και θα διευθύνει ο Άντης Σκορδής, μεταφέροντας τη γοητεία της κλασικής μουσικής στη σύγχρονη καθημερινότητά μας. Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, εννέα μουσικοί επί σκηνής, δύο visual artists και μια sound designer θα παρουσιάσουν στο κοινό τη δική τους προσέγγιση στο “Ου...Πατσιά...Ρα”. Δεν πρόκειται απλώς για μια συναυλία, αλλά «για μια ενδιαφέρουσα οπτικοακουστική εμπειρία, έντονη και ίσως πρωτόγνωρη», σημειώνουν οι διοργανωτές.


Ποιος είναι


O Άντης Σκορδής γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε στο Berklee College of Music και στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Έχει μελετήσει καρνατική μουσική με τον Rafael Reina στην Ολλανδία και Gamelan στο ISI Denpasar στην Ινδονησία. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη σύνθεση στην οποία έχει διακριθεί κερδίζοντας βραβεία και επαίνους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στο “2nd Contemporary Series” της Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα μουσικό έργο με πολλές ιδιαιτερότητες, το οποίο θα μας ξενίσει, θα μας γοητεύσει και ίσως να μας ενθουσιάσει, όχι μόνο λόγω της καλλιτεχνικής του αξίας αλλά και χάρη της θεματολογίας του.


Στις συναυλίες στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο συμμετέχουν οι Άντης Σκορδής (μαέστρος / ηλεκτρονικά), Έλλη Αλωνεύτου και Σόφη Φετοκάκη (σοπράνο), Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο / τρομπόνι), Χάρις Κωνσταντίνου (κλαρίνο), Νικόλας Μελής (πλήκτρα), Δώρος Ζήσιμος (τσέλο), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο), Αντρέας Τραχωνίτης (κρουστά), Στέφανος Μελετίου (κρουστά), Aντρέας Πέτρου και Αγγελική Κουτσοδημητρόπουλου (visuals), Μικαέλα Τσαγγάρη (ήχος / sound design). Ο Σωφρόνης Σωφρονίου επιμελήθηκε κείμενο (λιμπρέττο) του Σκορδή.


Πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο 2012, ο Άντης Σκορδής παρουσίασε στην Καστελιώτισσα το έργο του με τίτλο ‘The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go… deeper you go…you go…you?’.


+ Παραστάσεις στις 13-16 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 20:30. Εισιτήρια προς 15 ευρώ. Προπώληση στο Πρόζακ Καφενείο και Crepaland Μακεδονίτισσας. Πληροφορίες στο www.louvana.com.cy και τηλ. 70007610.


To ΠΑΡΑΘΥΡΟ είναι χορηγός επικοινωνίας των παραστάσεων.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ