Τη δικαστική οδό δείχνουν οι νομικοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.10.2014

Το διεθνές ενδιαφέρον προκαλεί εκ νέου το θέμα της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, χάρη στη χθεσινή άφιξη της δικηγόρου -και συζύγου του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ- Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα.


Η ίδια και οι διακεκριμένοι νομικοί Τζέφρι Ρόμπερτον και Νόρμαν Πάλμερ, του δικηγορικού γραφείου «Doughty Street Chambers», προσκλήθηκαν στην Ελλάδα για να συζητήσουν τη νομική διάσταση της διεκδίκησης των γλυπτών, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.


«Δίκαιο» χαρακτήρισε η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από την ξενάγησή της στο Μουσείο της Ακρόπολης το μεσημέρι της Τετάρτης.


Η ίδια σημείωσε πως το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αναγνωρίσει το δίκαιο της ελληνικής πλευράς.


AMAL_ALAMUDIN_CLOONEY2
Η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, Αθήνα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, ο Νόρμαν Πάλμερ και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, η ομάδα δηλαδή των διακεκριμένων βρετανών νομικών που έχουν έρθει στην Αθήνα για να υποβάλλουν νομικές προτάσεις για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνοδευόμενοι από τον υπ. Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.


«Θα τα καταφέρουμε», δήλωσε η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ κατά την είσοδό της, χθες Τρίτη, στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.


AMAL_TASOULAS

Ο διαπρεπής νομικός Νόρμαν Πάλμερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «συναινετική λύση» στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές.


Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Συμβουλεύουμε τον υπουργό και συζητάμε πώς θα προχωρήσουμε. Η UNESCO έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση και έχει δώσει διορία μέχρι τις 30 Μαρτίου για να απαντήσει».


Ο βρετανός νομικός πρόσθεσε ότι είναι «ανήθικο» να συνεχίζει το Βρετανικό Μουσείο να αρνείται να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.


«Είναι ανήθικο να εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο την επανένωσή τους. Πρόκειται για ένα θέμα που ολόκληρος ο πλανήτης πρέπει να στηρίξει» δήλωσε.


«Η συγκεκριμένη νομική ομάδα πιστεύει ότι αν το θέμα φτάσει σε ένα διεθνές δικαστήριο θα αποκτήσει δυναμική» δήλωσε με τη σειρά του στα Νέαο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.


Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή είναι μία καθαρά νομική άποψη και πως το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο.


«Πριν αποφασίσουμε την επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ζητήματα που σχετίζονται την εξωτερική πολιτική, τις διμερείς σχέσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές ακόμη παραμέτρους. Προσωπικά όμως δεν έχω πειστεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό, αλλά ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε μέσω της UNESCO» τόνισε.


Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου η ομάδα των νομικών είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.


Η Α. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ήταν μια από τους έξι νομικούς που συνέταξαν έκθεση το 2011 για τις επιλογές που θα έχει η Ελλάδα σε περίπτωση που τα διεκδικήσει νομικά.


Πάντως, οι επικρίσεις ξεκίνησαν ήδη στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται πια ξεκάθαρα στη δικαστική διεκδίκηση, εγκαταλείποντας το επιχείρημα της «ηθικής υποχρέωσης της Βρετανίας» μέσω της UNESCO.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ