Οι νικητές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.10.2014

Η Τώνια Μισιαλή και ο Rodd Rathjen ήταν οι μεγάλοι νικητές του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, οι οποίοι απέσπασαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αντίστοιχα.


Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ύστερα από μια βδομάδα γεμάτη προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Θέατρο Ριάλτο και στην πλατεία Ηρώων, εργαστήρια, παράλληλες εκδηλώσεις και συναντήσεις.


Η φετινή διοργάνωση καταγράφηκε ως μια από τις πιο πετυχημένες χρονιές του φεστιβάλ, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους και διευθυντές σημαντικών φεστιβάλ του εξωτερικού.


Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε το βραδυ της Παρασκευής και τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:


Εθνικό Διαγωνιστικό




  • 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας: Lullaby of the Butterfly, της Τώνιας Μισιαλή «για την ακρίβεια του σεναρίου της και το θάρρος να σκηνοθετήσει μια τόσο περίπλοκη, ανησυχαστική και συγκινητική ταινία. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ.




  • 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας: Afterthoughts, του Ιβάν Χαραλάμπους, για την ικανότητά του να σκιαγραφήσει την αγωνία ενός ρομαντικού σεναριογράφου, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή κοινοτυπία της ύπαρξής του. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ.




  • Εύφημη μνεία - Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: στη Μυρσίνη Αριστείδου για την ταινία Not Now η οποία κατάφερε με άμεσο τρόπο να εντάξει απόλυτα τους ηθοποιούς της στο κινηματογραφικό πλαίσιο της ταινίας της, η οποία σκιαγραφεί με περίτεχνο και συνάμα λιτό τρόπο μια απλή και καθημερινή ιστορία. Το βραβείο προσφέρει η εταιρεία Green Olive Films για υπηρεσίες μεταπαραγωγής αξίας 6000 ευρώ.




  • Εύφημη μνεία - Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας: στην ταινία Lullaby of the Butterfly για τον πρωτότυπο και ποιοτικό τρόπο με τον οποίο η κάμερα κατάφερε να διεισδύσει στον ψυχικό κόσμο της πρωταγωνίστριας και να σκιαγραφήσει τον εξωτερικό και εσωτερικό χαρακτήρα της σε όλη της πορεία της ταινίας. Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής προσφέρει η εταιρεία Green Olive Films για υπηρεσίες colour-grading αξίας 3500 ευρώ.




  • Εύφημη μνεία - Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ: στην ταινία Letters to Cyprus, των Sholeh Zahraei και Kamil Saldun, μια περίτεχνη ταινία που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, επιλέγοντας άδειους εσωτερικούς χώρους για να πληρώσει το κενό της απώλειας και της μνήμης. Το βραβείο προσφέρει η εταιρεία Sklavis Film Lab για υπηρεσίες μεταπαραγωγής, colour correction και DCP in HD.




awards1
Η Τώνια Μισιαλή παρέλαβε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλο Παρασκευά.


awards2
O Ιβάν Χαραλάμπους παρέλαβε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του, Afterthoughts, από τη διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο Γεωργία Ντέτσερ.
awards3
Η Χριστίνα Δράκου παρέλαβε εκ μέρους της κόρης της, Μυρσίνης Αριστείδου -η οποία διαμένει στις ΗΠΑ- το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας που προσφέρει η Green Olive Films.


awards4
Ο Κamil Saldun και η Sholeh Zahraei παρέλαβαν το βραβείο καλύτερου μοντάζ που προσφέρει η Sklavis Film Lab, για την ταινία τους Letters to Cyprus.


Διεθνές Διαγωνιστικό




  • 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: Tau Seru, του Rodd Rathjen «για τη σοβαρότητα, την περιεκτικότητα και την ειλικρίνεια του θέματός της. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ.




  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Claudiu and the Fish, του Andrei Tanase «για το συγκινητικό σενάριο που υποστηρίζεται άψογα από τη σκηνοθεσία του». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ.




  • 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: The Chicken, της Lina Gunjak για «το ελαφρύ χιούμορ και τη συναρπαστική αγωνία που έχουν επιτευχθεί χάρη στο ισορροπημένο σενάριο, την εξαίρετη σκηνοθεσία των ηθοποιών και τον τόσο δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην κάμερα και τον ήχο εκτός οθόνης». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ.




  • Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Notes on Blindness των Peter Middleton και James Spinney «για τη μαγευτική και ποιητική δύναμή της, καθώς και για την ικανότητά της να μας μεταφέρει στον κόσμο των συχνά ξεχασμένων αισθήσεων». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 3000 ευρώ.




  • Ειδική μνεία: A Single Body, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δουνούκου «που κατάφερε να μας οδηγήσει στην προσωπική εμπειρία δύο φίλων που ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους και που, ωστόσο, έρχονται αντιμέτωποι με τον ανείπωτο ρατσισμό και την αποξένωση. Η κριτική επιτροπή έχει ιδιαιτέρως εντυπωσιαστεί από την παγερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί η φωτογραφία του Λεωνίδα Αρβανίτη, η οποία αποδίδει το συμβάν με προφανή ειρωνία.




  • Ειδική μνεία: As He Lay Falling, σε σκηνοθεσία Ian Waugh για τη σκιαγράφηση ενός έντονου πορτρέτου Έλληνα μετανάστη, που είναι παγιδευμένος σε μια μη υγιή σχέση που απειλεί να κλονίσει την οικογένειά του, η οποία βρίσκεται μακριά. Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ιδιαιτέρως την άριστη ερμηνεία του πρωταγωνιστή της, Christopher Greco.




  • Ειδική μνεία: Supervenus του Frédéric Doazan, «μια ταινία που επέλεξε να θίξει με ευφυές, ειρωνικό και μη προσβλητικό τρόπο το σοβαρότατο θέμα της υγείας και ευεξίας των γυναικών. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να δημιουργήσει μια οπτικά εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία μένει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών για πολλή ώρα, παρά τη μικρή τρίλεπτη διάρκειά της».














Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ