Φεστιβάλ Παραμυθιού από 6 μέχρι 9 Νοεμβρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.11.2014

Tο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο διοργανώνεται από τις 6 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου σε Λεμεσό και Λευκωσία.


Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ενώ για τις εκδηλώσεις στη Λευκωσία συνεργάζεται το Ίδρυμα ARTος.


Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν αφηγητές/παραμυθάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, στην Α’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού, στο Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό και στο Ίδρυμα ΑΡΤΟΣ στη Λευκωσία.Οι συντελεστές


Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός


Υπεύθυνη διοργάνωσης: Κατερίνα Βοσκαρίδου


Επιστημονική Σύμβουλος: Μαρία Βραχιονίδου


Εικαστική Δημιουργία: Μαρία Μιχαήλ


Συμμετέχουν με παραστάσεις, αφηγήσεις ή παρουσιάσεις οι: Ανθή Θάνου, Γιώργος Ευγενικός, Γεωργία Λαζάρου, Σκεύη Τσιάκκα, Ελενίτσα Γεωργίου, Αντιγόνη Ιωαννίδου, Ziad Rajab, Melissa Hekkers, Φυτούλα Βακανά, Σάντρα Ελευθερίου, Ξένια Μεταξά, Νεοφύτα Πολυδώρου, Πάνος Μαντράλης, Περικλής Αναστασίου, Αγγέλα Θεοδούλου, Μαρία Θεριστή, Θάλεια Πακό, Κυριάκος Ταλιώτης, Κυριακή Τσαγγάρη Χατζηκυριάκου, Δήμητρα Ευθυμίου, Έλενα Μαυρομουστάκη, Πέτρος Μαντράλης, Ρέα Μαύρου.ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 • Εκδηλώσεις στη Λεμεσό
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, ώρα 18:00: Εναρκτήρια εκδήλωση, Παρουσιάσεις έντεχνων παραμυθιών & ελεύθερες αφηγήσεις, Α Δημοτική Αγορά, Λεμεσός


Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ώρα 20:00: «Του Έρωτος οι μπόρεσες…», Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός


Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 10:30: «ΑΙΣΩΠΟΣ: Η δύναμη της θέλησης», Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός


Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 11:45: Διάλεξη με θέμα «Το ταξίδι της Αφήγησης», Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός


Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 20:00: «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» η πρώτη νύχτα, Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός


Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ώρα 11:00: «Από πηλό πλασμένα», Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός


Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ώρα 19:00: «στιν ον παραμύθι», Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός


Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ώρα 20:30: Συναυλία με τον Ziad Rajab «Μουσική στου παραμυθιού την άκρη», Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός

 • Εκδηλώσεις στη Λευκωσία
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ώρα 18:30: «ΑΙΣΩΠΟΣ: Η δύναμη της θέλησης»


Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 11:00: «Κότσιηνη κλωστή δεμένη - Παραμύθκια της αγάπης»


Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 16:00: «Από πηλό πλασμένα»


Όλες οι εκδηλώσεις στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα ΑRΤος, στο πλαίσιο του X-Dream Festival (για κρατήσεις τηλ. 99526772)ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 • Εναρκτήρια εκδήλωση: Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, Χώρος: Α' Δημοτική Αγορά, ώρα 18:00, Για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος ελεύθερη.
Σύντομες παρουσιάσεις έντεχνων παραμυθιών:


Melissa Hekkers, Πούπα
Η Πούπα, μια νεαρή και μοναδική κάμπια πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μια πεταλούδα. Σύντομα, θα ανακαλύψει τι σημαίνει να μπορείς να πετάξεις και να απολαύσεις τον κόσμο από ψηλά.


Νεοφύτα Πολυδώρου, Ένας στρουμπουλός ιπποπόταμος
Ταξιδεύουμε μέσα από την περιπέτεια του στρουμπουλού Ιπποπόταμου και ανακαλύπτουμε με ποιο τρόπο καταφέρνει να αποκτήσει τον πρώτο του φίλο. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, τη μοναδικότητα και την αποδοχή.


Λούκας Παναγή, ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΨΕ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ;
Παρουσιάζει ο Περικλής Αναστασίου. Κάτι παράξενο συμβαίνει στον πλανήτη γη. Οι αγαπημένες μας σοκολάτες δεν έχουν πια την ίδια γεύση. Ελάτε μαζί μας σ' αυτή την περιπέτεια για να ανακαλύψουμε τελικά "Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;"


Φυτούλα Βακανά, Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α
Εκδ. Επιφανίου. Νεανική Λογοτεχνία. Μια παρέα παιδιών προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος έβαλε φωτιά στο γραφείο ου διευθυντή του σχολείου τους.


Σάντρα Ελευθερίου & Φυτούλα Βακανά, Aπό την Πόλη Έρχομαι...
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπ Κύπρου. Νεανική Λογοτεχνία. Όταν δύο συμμαθητές τσακώνονται το διέλειμμα, η διευθύντρια τους επιβάλλει μια πρωτότυπη και πολύ νόστιμη τιμωρία!


Χριστίνα Μεταξά, Φιδάκης Αμυαλάκης
Παρουσιάζει η Ξένια Μεταξά, Ένα εξάχρονο φιδάκι αρνείται να πάει στο σχολείο. Τι χάνει άραγε;


Γεώργιος Θεοφάνους, Τα παραμύθια του παππού
Παρουσιάζει η Αγγέλα Θεοδούλου. Παραμύθια που κατέγραψαν τα εγγόνια ενός παππού παραμυθά, με σκοπό να ταξιδέψουν κι αλλά παιδιά στους κόσμους της φαντασίας, όπως ταξίδεψαν κι αυτούς, διαδίδοντας ταυτόχρονα τη κυπριακή παράδοση.


Σταυρούλα Σταμάτη - Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, Όταν μιλάει η σιωπή
Παρουσιάζει ο Πέτρος Μαντράλης


Στο χώρο θα διατίθενται προς πώληση τα βιβλία των συγγραφέων


Αφηγήσεις:


Θάλεια Πακό / Μαρία Θεριστή / Κυριάκος Ταλιώτης / Δήμητρα Ευθυμίου / Έλενα Μαυρομουστάκη / Κυριακή Τσαγγάρη Χατζηκυριάκου / Ρέα Μαύρου


********************************************************************************


 • Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός, Για ενήλικο κοινό. Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο*
«Του Έρωτος οι μπόρεσες… »


Μύθοι για εποχές που αθάνατοι ήταν μα θνητά πλάσματα όχι , ώσπου ο Έρωτας έδωσε στις δυνάμεις την ορμή να δημιουργούν! Μύθοι κεντημένοι σε Χρυσοπράσινο Φύλλο για τον άνθρωπο, την αγάπη και τη χαρά!


Αφήγηση: Σκεύη Τσιάκκα


********************************************************************************
 • Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ώρα 18:30, Ίδρυμα ΑΡΤΟΣ Λευκωσία / Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός, Για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο*
«ΑΙΣΩΠΟΣ: Η δύναμη της θέλησης»


Ένα αφηγηματικό ταξίδι στην εποχή του Αισώπου. Η ιστορία του Αισώπου ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι. Παράλληλα με την αφήγηση σχεδιάζεται το σκηνικό των ιστοριών, το οποίο ψηφιοποιείται και προβάλλεται με βιντεοπροβολέα. Ο αφηγητής κινείται στον ψηφιακό εικαστικό χώρο και χρησιμοποιεί ψηφιακά αντικείμενα που σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο.


Για ενήλικες και παιδιά σχολικής ηλικίας


Αφήγηση- επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Ευγενικός / Σχεδίαση εικαστικών: Γεωργία Λαζάρου / Μουσική: Νίκος Κυπουργός Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, ομάδα «ΜΥΘΟΣ»


********************************************************************************


 • Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 12:00, Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός, Είσοδος: ελεύθερη
Διάλεξη με θέμα «Το ταξίδι της Αφήγησης»


Η εξέλιξη της Αφηγηματικής Τέχνης από τις πρωτόγονες αφηγήσεις γύρω από τη φωτιά έως την εποχή της τεχνολογίας. Υπάρχει πραγματικά χάσμα ανάμεσα στην παράδοση και την τεχνολογία; Ο ρόλος της Αφηγηματικής Τέχνης σήμερα. Εφαρμογές αξιοποίησης και χρήσης της αφήγησης παραμυθιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Διάλεξη: Γιώργος Ευγενικός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών


********************************************************************************


 • Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, Λεμεσός, Για ενήλικο κοινό. Είσοδος: 5 ευρώ*
«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» η πρώτη νύχτα


«Χίλιες και μία νύχτες…», «παραμύθια της Χαλιμάς…»: έτσι μας είναι γνωστό το πολυσέλιδο αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα αριστοτεχνικό πλέγμα διαφόρων ιστοριών γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.


Αφήγηση/καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανθή Θάνου


Μουσική επένδυση/ούτι: Ziad Rajab


********************************************************************************


 • Σάββατο, 8 Νοεμβρίου ώρα 16:00, Ίδρυμα ΑΡΤΟΣ, Λευκωσία / Κυριακή 9 Νοεμβρίου ώρα: 11:00, Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός, Για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος/συμμετοχή στο εργαστήρι: 5 ευρώ*
«Από πηλό πλασμένα»


Παραμύθια με ήρωες από πηλό που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και φτιάχνουν τον κόσμο απ' την αρχή. Πώς οι πρώτοι άνθρωποι ανακάλυψαν τον πηλό; Γιατί η πρώτη κούκλα του κόσμου ήταν πήλινη; Οι μαγεμένες στάμνες είναι αλήθεια ότι κρύβουν του κόσμου όλου το αθάνατο νερό; Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον πηλό και θα πειραματιστούν κατασκευάζοντας τους δικούς τους ήρωες.


Αφήγηση- Συντονισμός εργαστηρίου: Γεωργία Λαζάρου


(για συμμετοχή στο εργαστήρι τηλ. 99526772)


********************************************************************************


 • Σάββατο 8 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, Ίδρυμα ΑΡΤΟΣ, Λευκωσία, Για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο*
«Κότσιηνη κλωστή δεμένη - Παραμύθκια της αγάπης»


Ήρωες μιτσιοί τζαι μιάλοι, αγαπούν τζαι αγαπιούνται


Τζ’όσοι γρόνοι τζιαν περάσουν, μέσα που τα παραμύθκια


ούλλοι εννά τους θυμούνται.


Η Ελενίτσα Γεωργίου μπλέκει τα παραμύθια με τα τραγούδια, τις λέξεις με τους ήχους και σας παρουσιάζει παραμύθια αγάπης με παράξενα όντα - μια κουτάλα που δεν είναι πια κουτάλα, ένα ρεβίθι που δεν είναι μόνο ρεβίθι και δυο ποντικούς που ήρθε η αγάπη και τους βρήκε!


Ελάτε για να τους δείτε από κοντά, κι ίσως η λίγη απ’ την αγάπη τους ‘πεταχτεί’ μέσα στην καρδιάς σας την ώρα που θα χαμογελάτε!


Αφήγηση: Ελενίτσα Γεωργίου


********************************************************************************


 • Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός, Για ενήλικο κοινό. Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο*
«στιν ον παραμύθι »


Ο ΧΑΖΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ: Προέρχεται από την Άνω Αμισό του Πόντου και έχει εκδοθεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παραδοσιακό παραμύθι καθώς μέσα σε αυτό εκτυλίσσεται κι ένα δεύτερο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δραματικούς και στους κωμικούς χαρακτήρες να εναλλάσσονται.


Η ΑΛΑΤΕΝΙΑ : Ένα μαγικό παραμύθι της Αντιγόνης Ιωαννίδου για τη δύναμη της αγάπης, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται με κεντρικό στοιχείο το αλάτι, πανάρχαιο σύμβολο κρυσταλλικής και απαστράπτουσας καθαρότητας.


Αφήγηση: Αντιγόνη Ιωαννίδου


********************************************************************************


 • Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί, Λεμεσός, Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο*
Συναυλία Ziad Rajab «Στου παραμυθιού την άκρη»


Ο διεθνούς φήμης δεξιοτέχνης μουσικός και οργανοποιός Ziad Rajab θα δώσει μία μοναδική συναυλία κατά τη λήξη του Φεστιβάλ Παραμυθιού.+ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο 5 ευρώ εκτός από την εκδήλωση της Πέμπτης 6/11 που είναι ανοικτή στο κοινό και θα γίνει στη Δημοτική Αγορά (Παντοπουλείον)


Οι παραστάσεις είναι στο σύνολο 8 και μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ατομική κάρτα διάρκειάς στην τιμή των 25 ευρώ και να τις παρακολουθήσει όλες (θα κυκλοφορήσουν μόνο 40 κάρτες και θα έχουν προτεραιότητα οι μαθητές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης και οι συνδρομητές του Τεχνοδρομίου). Ισχύει επίσης ότι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας έχει δωρεάν είσοδο.


Τα εισιτήρια θα διατίθενται από το Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί (Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός, τηλ:25340347) και από το Νηπιαγωγείο «Ο Γαλάζιος Πύργος» (Μουσαίου 8, Αγ. Νεκτάριος, 3090 Λεμεσός, τηλ: 25726588).


Κρατήσεις τηλ: 99526772


Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί: Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσός.


Α’ Δημοτική Αγορά Λεμεσού: Σαριπόλου, Ιστορικό Κέντρο Λεμεσού


Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης: Πάνου Σολομωνίδη 8, Λεμεσός 3032, Κύπρος


Ίδρυμα ΑΡΤΟΣ: Λεωφ Αγ. Ομολογητών 64, Λευκωσία 1080


Πληροφορίες www.technodromio.org


 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ