Το φωτεινό «Τείχος του Βερολίνου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.11.2014

Οκτώ χιλιάδες φωτεινά μπαλόνια στέκουν εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν το Τείχος του Βερολίνου, για την επέτειο των 25 χρόνων από την πτώση του.


Τα φωτεινά λευκά μπαλόνια, μια δημιουργία του καλλιτέχνη Κρίστοφερ Μπάουντερ και του αδελφού του, κινηματογραφιστή Μαρκ Μπάουντερ, διέσχισαν την πόλη του Βερολίνου σε μια γραμμή μήκους εννέα μιλίων αναζητώντας τα ίχνη του Τείχους, το οποίο χώριζε τον δυτικό από τον ανατολικό κόσμο και έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989.


Η υλοποίηση της εγκατάστασης, πάντως, διήρκεσε περισσότερο απ' όσο χρειάστηκε για να ανεγερθεί το ίδιο το Τείχος του Βερολίνου!


Χάρη στην... γερμανική γραφειοκρατία, οι αδελφοί Μπάουντερ προσπαθούσαν για εφτά ολόκληρα χρόνια να πετύχουν το στόχο τους.


Σε πολλά σημεία όπου κάποτε υψωνόταν το τείχος, ανεγέρθηκαν σπίτια και καταστήματα, γι' αυτό και τα μπαλόνια τοποθετήθηκαν κατά προσέγγιση.


Οι καλλιτέχνες ήθελαν να διαμορφώσουν ξανά τη διαδρομή του Τείχους θεωρώντας ότι οι Βερολινέζοι ξεχνούν τι σήμαινε η ύπαρξη του διαχωριστικού αυτού τοίχου στην πόλη τους. Ήταν, λοιπόν, αναγκαίο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους εκείνα τα χρόνια.


Επιπλέον, το Βερολίνο σήμερα είναι μια από τις πιο νεανικές πόλεις της Ευρώπης, με το 25% του πληθυσμού να είναι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 25 ετών. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι δεν έζησαν [με] το Τείχος. Άλλοι τόσοι ήταν πολύ μικροί σε ηλικία για να θυμούνται.


balloonWall-Corbis
 
balloon_border
balloonBerlinWall2
Balloon-Corbis
balloonWall-Corbis2
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου 2014, ύστερα από μια συναυλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, τα μπαλόνια αφέθηκαν στον αέρα και το «τείχος» εξαφανίστηκε ξανά.
balloonBorder-of-Lights-EPA


ΠΗΓΗ: ΤΗΕ INDEPENDENT


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ