The Sign Maker | Πέρα από την αλλαγή των ονομάτων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.11.2014

Γράφει ο Γιώργος Στόγιας

Ο «Επιγραφοποιός», όπως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του στα ελληνικά, είναι ένα γραφιστικό μυθιστόρημα της Μιράντας Χόπλαρου, σε εικονογράφηση της Λάρας Άλφα, που αξίζει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού.


Αποτελεί τη δεύτερη δουλειά της συγγραφέως, ύστερα από το μυθιστόρημα Mrs. Bones (2008).


Η δράση του βιβλίου μετακινείται ανάμεσα στη Λευκωσία, το Salisbury και την Pretoria.


Μετανάστης από την Κύπρο στην Αφρική, ο Γαβριήλ εργάζεται ως επιγραφοποιός. Ενώ φαινομενικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ασήμαντος «ξένος» ο ίδιος, με περιορισμένη γλωσσική επάρκεια, παίζει αθόρυβα έναν ζωτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής. Λόγω του επαγγέλματός του, ο Γαβριήλ θα κληθεί πολλές φορές να γράψει και να ξανα-γράψει την ιστορία (της οποίας είναι θύμα και ο ίδιος), αλλάζοντας επιγραφές με τα ονόματα δρόμων, πόλεων, ολόκληρων χωρών. Αλλάζοντας επιγραφές από την παλαιά «επίσημη γλώσσα», στη νέα.


Αποτυπώνοντας έτσι τις αλλαγές στις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες (εθνοτικές, ταξικές, φυλετικές) αλλά και εντός τους.
Κατά την άποψή μου, ο «Επιγραφοποιός» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, ανάμεσα σε άλλα, προσφέρει μιαν αφήγηση και της κυπριακής ιστορίας από μια οπτική διαφορετική από τις επικρατούσες (δίχως βέβαια αυτή να προβάλλεται ως αντιπροσωπευτική όσων έζησαν την ιστορία από ανάλογες θέσεις). Την οπτική του Ελληνοκύπριου που είδε τα βίαια γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας (και) μέσα από την εμπειρία των βίαιων γεγονότων σε έναν άλλο τόπο. Από αυτή την προνομιακή (;) θέση, η μοναδικότητα της κυπριακής ιστορίας (μια αίσθηση που υποβάλλεται από τις επικρατούσες κυπριακές αφηγήσεις) αμβλύνεται, σχετικοποιείται. Ανοίγει ίσως τον δρόμο για τη διαμόρφωση διαφορετικών στάσεων απέναντι στον εθνικό Εαυτό και τον εθνικό Άλλον, επιτρέπει την εξαγωγή διαφορετικών συμπερασμάτων. Οδηγεί, τουλάχιστον εμένα, στην ψηλάφηση εναλλακτικών ταυτοτικών, αλλά και πολιτικών αιτημάτων, στην κατεύθυνση ενός ριζικού ανθρωπισμού πάνω από  όσα ιστορικά μπορεί να μας χωρίζουν.


Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει τόσο στην αφηγηματική τεχνική της συγγραφέως (ενώ διατηρεί μια χρονική γραμμική προσέγγιση, οι διακλαδώσεις σε τόπους και πρόσωπα προσδίδουν μια ονειρική, ενίοτε εφιαλτική, διάσταση) όσο και στη δουλειά της Λάρας Άλφα (ξέρω πολλούς συγγραφείς που θα ονειρεύονταν μια τόσο υψηλού επιπέδου εικονογράφο, προσεκτική στις ρεαλιστικές λεπτομέρειες αλλά και με προσωπικό ύφος).


THE_SIGN_MAKER
THE_SIGN_MAKER1
THE_SIGN_MAKER2
THE_SIGN_MAKER3


+ Το βιβλίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας (πίσω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων).


Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Στέφανος Στεφανίδης καθηγητής αγγλικής και συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου.


Ο χώρος της έκθεσης θα είναι ανοικτός σήμερα 16.00-20.00, μέρα της παρουσίασης, την Παρασκευή 14  Νοεμβρίου 16.00-20.00 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, 10.00-13.00.


Το βιβλίο θα διατίθεται προς πώληση στον χώρο της έκθεσης. Περισσότερα για το μυθιστόρημα, www.mirandahoplaros.com. Πληροφορίες τηλ. 22681088.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ