Η Ήβη Μελεάγρου βραβεύεται από την ΕΛΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.11.2014

Η Ήβη Μελεάγρου θα παραλάβει το βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης», το οποίο απονέμει κάθε χρόνο από το 2009 η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.


Η απόφαση για την απονομή του βραβείου στην Ήβη Μελεάγρου λήφθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, καθιστώντας την σπουδαία συγγραφέα την έκτη συγγραφέα που παραλαμβάνει το εν λόγω βραβείο μετά τους Μαρία Πυλιώτου, Πάνο Ιωαννίδη, Χριστάκη Γεωργίου, Θεοκλή Κουγιάλη και Ντίνα Κατσούρη.


Μέσα από το σύνολο του έργου της και, κυρίως, μέσα από τα μυθιστορήματά της «Ανατολική Μεσόγειος» και «Προτελευταία εποχή», αλλά και τη νουβέλα «Συνομιλίες με τον Che», η Ήβη Μελεάγρου υπήρξε πρωτοπόρος στις προσπάθειες για  ανανέωση του μυθιστορηματικού και γενικά του πεζογραφικού λόγου που γράφεται στην Κύπρο.


Παράλληλα αποτυπώνει στο έργο της το ιστορικό και το κοινωνικό κλίμα μιας μεταβατικής και ταραγμένης εποχής για την Κύπρο, καταγράφοντας μέσα από τους χαρακτήρες και τη δράση των ηρώων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις της περιόδου από την ανεξαρτησία μέχρι το πραξικόπημα.


Η απονομή του βραβείου θα γίνει την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, στις 7.00μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


Για το έργο της Ήβης Μελεάγρου θα μιλήσουν η συγγραφέας Μυρτώ Αζίνα και ο μελετητής Λευτέρης Παπαλεοντίου. Αποσπάσματα από έργα της Ήβης Μελεάγρου θα διαβάσει η ηθοποιός και εκπαιδευτικός Δήμητρα Νικολαϊδου.


Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Γιώργος Μολέσκης και ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς, ο οποίος θα επιδώσει και το βραβείο. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο κεραμικό έργο της κόρης του Γ. Φ. Πιερίδη, Μαρίνας Πιερίδου.


Θα ακολουθήσει δεξίωση ενώ στο χώρο θα εκτίθενται βιβλία της τιμώμενης συγγραφέως.


+ Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών [οδός Ιφιγενείας αρ. 27, Στρόβολος, Λευκωσία]


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στο σπίτι της Ήβης Μελεάγρου,  κρεμασμένο στον τοίχο ένα από τα βραβεία που παρέλαβε για το έργο της «Προτελευταία εποχή» ©ΠΑΡΑΘΥΡΟ|ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ