Ο Ευγένιος Τριβιζάς στην Κύπρο - όλες οι πληροφορίες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.11.2014

«Όλες οι χώρες είμαστε Σταχτοπούτες. Μας δίνουν ωραία γοβάκια, άμαξες κι ενθουσιαζόμαστε αλλά στο τέλος αποδεικνύονται όλα... κολοκύθα».


Αυτή ήταν η απάντηση του Ευγένιου Τριβιζά στην ερώτηση «Αν η Κύπρος ήταν παραμύθι, ποιο τίτλο θα είχε», την οποία δέχτηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης «Από τη Φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων».


Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει έργα από τον μαγικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά.


Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση η οποία διοργανώθηκε αρχικά από το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου στην Αθήνα, από τον Νοέμβριο 2013 έως τον Μάρτιο 2014 και γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία προσφέροντας σε χιλιάδες επισκέπτες μαγευτικές εμπειρίες: συγκεντρώνει ένα ονειρικό σύνολο έργων τέχνης εμπνευσμένων από τα βιβλία, τα θεατρικά έργα και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών.


Γνωρίζοντας την αγάπη και το έντονο ενδιαφέρον του κυπριακού κοινού για το έργο του συγγραφέα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου παρουσιάζει στην Κύπρο την έκθεση, εμπλουτισμένη με νέες συμμετοχές Κυπρίων καλλιτεχνών.


Ξεκινώντας από την ανεπανάληπτη Φρουτοπία, η έκθεση μάς ταξιδεύει στο Αβγατηγανιστάν, στο Πιπερού, στο Κουφέιτ, στην Ταϋλάνθη, στη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών, συντροφιά με τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο, τον Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, την Πουπού και την Καρλότα, το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή, την τελευταία μαύρη γάτα και χίλιους δυο ακόμα!


Ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών.


Τα εκθέματα περιλαμβάνουν:


-την αυθεντική περγαμηνή με τον Νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες,


-τρεις μανάβηδες μεταμορφωμένους σε βίδες,


-ένα σπάνιο σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας,


-το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν,


-μοναδικές ακτινογραφίες από την κοιλιά του φοβερού τουνελόδρακου που καταπίνει τρένα,


-το τηγάνι που έκλεψαν οι ιππότες της τηγανητής πατάτας


-και για πρώτη φορά σε κοινή θέα το περίφημο αόρατο πράσινο καγκουρό


evgenios_trivizas5
evgenios_trivizas2


Πρωτότυπες κούκλες - χαρακτήρες της ΦΡΟΥΤΟΠΙΑΣ, από τη συλλογή της οικογένειας Σοφιανού, η οποία είχε αναλάβει την παραγωγή του παραμυθιού, αναδεικνύοντάς τη σε μια από τις πλέον αγαπημένες σειρές για παιδιά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.


evgenios_trivizas4


Ο Ευγένιος Τριβιζάς ξεναγεί δημοσιογράφους στην έκθεση «Από τη φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων»


Ta elatakia tou takismall


Λίζα Ηλιού - Τα ελατάκια του Τάκη. Κατασκευάστηκαν πρώτη φορά για τη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα.


O mavros vasilias kai i lefki vasilissasmalll


Ιωάννα Παπαντωνίου - Ο μαύρος βασιλιάς και η λευκή βασίλισσα- Κοστούμια από την παράσταση της όπερας «ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ» (Εθνική Λυρική Σκηνή, 1998 -1999)
evgenios_trivizas10


Στο κέντρο ο Ευγένιος Τριβιζάς, δεύτερη από αριστερά η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Λευκή Μιχαηλίδου, και δεύτερη από δεξιά η πρόεδρος του Ιδρύματος, Λίνα Κασσιανίδου.



Στην έκθεση συμμετέχουν:


Abas Acta, Άγης Αγησιλάου, Ράνια Βαρβάκη, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρούλα Γεντέκου, Γιώτα Δασκαλά, Έλλη Δημητρίου, Γιάννης Ζιόγκας, Λίζα Ηλιού, Μαρία Καμακάρη, Γιάννης Καπέλλος, Λίνα Καρανικολάου, Φάνος Κουφτερός, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημοσθένης Κωτσόπουλος, Καλλιόπη Λεγάκη, Ντόρα Λελούδα, Ιωάννα Λιανού, Γιώργος Λούζος, Εύα Νάθενα, Έφη Ξένου, Αντριάνα Παπαναργύρου (Ρού), Μίλτος Παντελιάς, Μαρίνα Προβατίδου Γιάννης Παπαγιάννης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Άννα Σαντοριναίου, Μανώλης Σκούλουκας, Οικογένεια Σοφιανού, Μαριλένα Συνοδινού, Δημήτρης Σωτηράκης, Ελένη Τσαλδίρη, Μυρτώ Φερεντίνου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, Στρατιωτικός Παιδικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Κουκλο-θεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα.



Θα προβάλλονται οι ταινίες:


Ένα δέντρο, μια φορά, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2009


Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-Time Lapse Pictures, 2007


Τα δύο κύματα, σκηνοθεσία Γιάννης Ζιόγκας, παραγωγή ΕΡΤ, 2005


Τέσσερις ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά


Η τελευταία μαύρη γάτα, των σπουδαστών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Δημοσθένη Κωτσόπουλου, Αντριάνας Παπαναργύρου (Ρού), Μανώλη Σκούλουκα και Δημήτρη Σωτηράκη.


Αποσπάσματα από τη Φρουτοπία, παραγωγή Οικογένεια Σοφιανού, σκηνοθεσία και μουσική Φαίδωνας Σοφιανός, 1985



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ




  • Σάββατο 22 Νοεμβρίου, ώρα 12:00




Ο Ευγένιος Τριβιζάς αποκαλύπτει τα απόκρυφα μυστικά του Νησιού των Πυροτεχνημάτων  και μας δείχνει ένα κουφέτο από το Κουφέιτ και ένα αυθεντικό σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας.


----------------------------------




  • Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στις 19:00




Ο Ευγένιος Τριβιζάς θα δώσει μια διάλεξη με θέμα τον ρόλο της φαντασίας στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επιστημονική πρόοδο και στην επιχειρηματική καινοτομία. Η διάλεξη θα δοθεί στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή, Λευκωσία.




  • Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Ο ριψοκίνδυνος ηθοποιός Σταύρος Λούρας στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την τόλμη του και την αποφασιστικότητά του, μας οδηγεί σε μια ζούγκλα με κροκόδειλους και αψηφώντας τους κινδύνους μάς γνωρίζει τον Κορνήλιο, έναν κατεργάρη κροκόδειλο που του αρέσει να τρώει χέρια. Μέχρι τώρα ο Κορνήλιος έχει φάει χέρι σερβιτόρου, χέρι μαέστρου, χέρι μποξέρ, χέρι τροχονόμου, χιλιάδες χέρια! Αμέτρητα! Μόνο χέρι οδοντογιατρού δεν έχει φάει ακόμη. Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο για να φάει χέρι οδοντογιατρού. Θα τα καταφέρει άραγε; Ποιος ξέρει;


Όσα παιδιά φοβούνται τους κροκόδειλους θα πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους και να του κρατάνε σφιχτά το χέρι.


Σε όσα κοριτσάκια φοράνε πράσινη κορδέλα στα μαλλιά και σε όσα αγοράκια φοράνε πράσινο κασκόλ, θα διανεμηθούν αναμνηστικά κροκοδειλάκια.


Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΟΓΙΑΤΡΟ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ)


----------------------------------




  • Σάββατο 06 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Μαζί με την ηθοποιό Ηλέκτρα Φωτιάδου σκαρώνουμε ένα ξωτικό που θα ομορφύνει το χριστουγεννιάτικο έλατό μας, ή μάλλον τα έλατά μας.


ΕΝΑ ΕΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)


----------------------------------




  • Σάββατο 13  Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη αναμετριέται με τη Φρικαντέλα, τη μάγισσα που μισεί τα κάλαντα, κινδυνεύοντας να επισύρει την οργή της και  να μεταμορφωθεί σε παπάκι. Θα διανεμηθούν μπαλόνια με κλεμμένες φωνές.


ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ – Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ)


----------------------------------




  • Σάββατο 20  Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φώτος Φωτιάδης καλύπτει τη σύλληψη του Αϊ- Βασίλη για παράνομη στάθμευση ελκήθρου, υπερφόρτωση ταράνδων και σωρεία άλλων αδικημάτων. Θα διανεμηθούν αναμνηστικά κουδουνάκια από το έλκηθρο του Αϊ- Βασίλη.


Ο ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 83 ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ


(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)





  • Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Η Χριστιάνα Αρτεμίου και ο Τάσος Τρύφωνος ζωντανεύουν τις συγκλονιστικές περιπέτειες μιας παράτολμης γαλοπούλας που αρνείται να υποκύψει στη μοίρα της και να γίνει ψητή. Θα διανεμηθεί αναμνηστικό καλαμπόκι.


ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΟΥΛΑΣ


(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)


----------------------------------




  • Σάββατο 03  Ιανουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.




Η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδου αφηγείται τη σπαραταριστή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της οικογένειας Χλαπατσούλη.


Όχι μόνο θα διανεμηθούν φανταχτερές κορδέλες περιτυλίγματος ανύπαρκτων δώρων, αλλά ένας νάνος με κόκκινες φαβορίτες θα κάνει σε όσα παιδιά το επιθυμούν το τατουάζ μιας ροζ σαύρας στο μπράτσο και ο Αρχέλαος Τζουτζουφλέκης θα τα μάθει να φτιάχνουν περίτεχνα κοσμήματα από μακαρονάκια της μακαρονοποιίας «ΡΟΥΦΙΝΟΞ».


 «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ»


(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)


----------------------------------


Όλες οι αναγνώσεις θα γίνονται το κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου στη διεύθυνση: Φανερωμένης 86-90, Τ.Θ. 21995, Τ.Κ. 1515, Παλιά Λευκωσία.


Την έκθεση θα πλαισιώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, η έκθεση θα εμπλουτίζεται με νέα έργα Κύπριων καλλιτεχνών.


Το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων μέχρι και τη λήξη της έκθεσης θα ανακοινώνεται σταδιακά. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια των προγραμματισμένων αναγνώσεων, θα δοθούν για στήριξη της Παιδοογκολογικής μονάδας του Μακάριου νοσοκομείου.


Η είσοδος είναι ελεύθερη, η δήλωση συμμετοχής, όμως, στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, είναι απαραίτητη.


Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου – 28 Ιουνίου 2015


Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή (10:00 – 19:00)


Σχεδιασμός έκθεσης στην Κύπρο: Κώστας Παπαλεοντίου


Οργάνωση και συντονισμός έκθεσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Λευκή Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου),  Έλενα Ευθυβούλου (Λειτουργός Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου)


Εκτυπώσεις, κατασκευές στην Κύπρο: Μανώλης Καμάσσα (The Camassa Touch)


+ Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου βρίσκεται στην πλατεία Φανερωμένης 86-90, Τ.Θ. 21995, Τ.Κ. 1515, Παλιά Λευκωσία. Για πληροφορίες τηλ. 22128157


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ