ΟΧΙ στη λογοκρισία στην Τέχνη - η καλλιτεχνική κοινότητα αντιδρά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.11.2014

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών και Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών καταδικάζουν την κατάσχεση των φωτογραφιών της Πάολας Ρεβενιώτη – Στο διαδίκτυο συλλέγονται υπογραφές ενάντια στη λογοκρισία στην Τέχνη.


Tην αντίδραση όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά μεγάλης μερίδας των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση της αστυνομίας να κατεβάσει και να κατάσχει μέρος της φωτογραφικής έκθεσης «Διόρθωση», το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου, με την κατηγορία της δημοσίευσης «αισχρών θεμάτων».


Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορεί δημοψήφισμα με τίτλο «Όχι λογοκρισία στην τέχνη», με το οποίο καλλιτέχνες και πολίτες της Κύπρου συλλέγουν υπογραφές για την καταδίκη μιας αδικαιολόγητης κίνησης. Επίσημες ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την κίνηση της αστυνομίας εξέδωσαν, επίσης, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου.


Το δημοψήφισμα


«Ως καλλιτεχνική κοινότητα καταδικάζουμε την παρέμβαση της Αστυνομίας Κύπρου και την κατάσχεση φωτογραφιών από την εικαστική έκθεση της Πάολας Ρεβενιώτη», αναφέρεται στο δημοψήφισμα που κυκλοφορεί διαδικτυακά.


«Ως καλλιτέχνες και ως πολίτες πιστεύουμε ότι αυτή η ξεκάθαρη μορφή λογοκρισίας προκαλεί, ανησυχεί και προσβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιες κατασταλτικές ενέργειες όπου η τέχνη υπόκειται στην κρίση και λογοκρισία οποιασδήποτε μορφής εξουσίας. Θεωρούμε επίσης τρομακτικό το ενδεχόμενο η ελεύθερη έκφραση να περιορίζεται, αντί να προστατεύεται, από οποιονδήποτε κρατικό θεσμό. Διαπιστώνουμε ότι τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Ο ρόλος της τέχνης είναι να ασκεί κριτική και να ευαισθητοποιεί σε καίρια κοινωνικά ζητήματα. Να αποτελεί εργαλείο και να προάγει τον διάλογο για ζητήματα τα οποία δεν φωτίζονται αρκετά ή που αποσιωπούνται. 
Χαιρετίζουμε τη στήριξη που έδειξε ο Δήμος Λευκωσίας για την εικαστική και ακτιβιστική παρέμβαση της Πάολας Ρεβενιώτη που διοργανώθηκε από την accept ΛΟΑΤ Κύπρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρανς Ατόμων. 
Παράλληλα θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσχεση του καλλιτεχνικού της έργου αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και ότι θα αποτελέσει αφορμή για ανοιχτή συζήτηση και υπεύθυνη στάση όσον αφορά τα ακόλουθα θέματα:


Τι είναι αισχρό και ανήθικο; Πώς αυτό προσβάλλει και απειλεί την κοινωνία; Πότε και πώς προσβάλλεται ο δημόσιος χώρος; Άρα, ποιες αναπαραστάσεις του γυμνού ανθρώπινου σώματος θεωρούνται αποδεκτές; Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης; Μπορεί να νοείται τέχνη αυτή που περιορίζεται; Ποια είναι τα όρια και τα κριτήρια της λογοκρισίας; Ποιος/ποια είναι σε θέση να λογοκρίνει, και με ποια ιδιότητα;


Τέλος, ζητούμε να ανασταλεί κάθε δίωξη ενάντια στους διοργανωτές της έκθεσης και επιστραφούν άμεσα οι φωτογραφίες στην καλλιτέχνιδα».


Το δημοψήφισμα υπογράφουν καλλιτέχνες και πολίτες της Κύπρου, ενώ το κοινό καλείται να υπογράψει δηλώνοντας την υποστήριξή του στα πιο πάνω.


Κέντρο Τεχνών και Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών καταδικάζουν


Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Δημοτικό Κέντρo Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] καταδικάζει την κατάσχεση από την Αστυνομία Κύπρου φωτογραφιών της Πάολας Ρεβενιώτη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το γεγονός αυτό πλήττει καίρια το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και συνιστά απροκάλυπτη μορφή λογοκρισίας που προσβάλλει την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη και δεν εκφράζει την πολιτική της Αστυνομίας Κύπρου σε σχέση με την απεικόνιση του γυμνού ανθρώπινου σώματος στην τέχνη. Ούτε επίσης πως σχετίζεται με το γεγονός πως η εικαστική αυτή έκθεση οργανώθηκε από την οργάνωση Αccept - ΛΟΑΤ Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τρανς Ατόμων. Καλούμε την Αστυνομία Κύπρου να επιστρέψει άμεσα τα έργα τέχνης στη δημιουργό τους Πάολα Ρεβενιώτη, το καλλιτεχνικό έργο της οποίας πραγματεύεται με ουσιαστικό τρόπο σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί πως προσβάλλει τα ‘χρηστά ήθη’. Την καλούμε επίσης να τερματίσει κάθε δίωξη σε σχέση με το ατυχές αυτό συμβάν. Ο ρόλος του έργου τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία είναι να ενεργοποιεί και να ευαισθητοποιεί κριτικά το κοινό σε σχέση με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές πραγματικότητες. Ευελπιστούμε πως το γεγονός αυτό θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για τη σημασία και την αναγκαιότητα της προστασίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας».


Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσχεση. «Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό πλήττει ανεπανόρθωτα το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας, αλλά πρωτίστως προσβάλλει και καταργεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


«Η χειρονομία κατάσχεσης του περιεχομένου της έκθεσης αποτελεί συνεπώς ύβρη για την τέχνη και τον πολιτισμό. Άδικα το περιεχόμενο θεωρήθηκε ακατάλληλο. Οι φωτογραφίες αποτελούσαν και αποτελούν μαρτυρία μιας κοινωνικής αλήθειας που δυστυχώς βρίσκει μεμονωμένα άτομα ανέτοιμα να την κοινωνήσουν. Αυτές διακρίνονται μάλιστα για την αισθητική τους ποιότητα και το περιεχόμενό τους σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο. Μια αναδρομή στην ιστορία αναπαράστασης του ανθρωπίνου σώματος, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, επιβεβαιώνει την ανάγκη αλλά και το δικαίωμα κάθε δημιουργού στη γυμνή απεικόνιση του σώματος. Η έκθεση της Ρεβενιώτη, αξιολογώντας το περιεχόμενό της, πραγματεύεται την εν λόγω θεματική με τρόπο καθ΄ όλα άμεμπτο. 
Το Σωματείο Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ) επικρίνει την ενέργεια απόσυρσης των φωτογραφιών της Ρεβενιώτη και στηρίζει σθεναρά το δημιουργικό εγχείρημά της».+ Το δημοψήφισμα είναι αναρτημένο στη σελίδα https://secure.avaaz.org/en/petition/Kypriaki_Dimokratia_OHI_STIN_LOGOKRISIA_STIN_TEHNI/?dHTzJbb&pv=3.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ