Παράθυρο logo
Φ. Φαίδωνος : Η Πάφος γύρισε σελίδα
Δημοσιεύθηκε 01.09.2015
Φ. Φαίδωνος : Η Πάφος γύρισε σελίδα

Συνέντευξη στην Μερόπη Μωυσέως/ φωτογραφία : Πάυλος Βρυωνίδης

Στη συνέχιση του Pafos Aphrodite Festival, του θεσμού που μετράει φέτος 17 χρόνια λειτουργίας, σε υγιή βάση και με οικονομική αυτονομία, στοχεύει ο δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus Φαίδωνας Φαίδωνος. Σε συνέντευξή του στον «Π» ο κ. Φαίδωνος αναλύει το όραμά του που δεν είναι άλλο «από τη δημιουργία δικών μας καλλιτεχνικών παραγωγών υψηλού επιπέδου, ώστε το φεστιβάλ να καταστεί ένας ανεξάρτητος και αυτοτελής κυπριακός λυρικός οργανισμός, αντίστοιχος και εφάμιλλος των μεγάλων οπερατικών οργανισμών της Ευρώπης».


Παίρνετε τη σκυτάλη ενός θεσμού ο οποίος μετράει φέτος 17 χρόνια λειτουργίας. Το φεστιβάλ καταγράφει ζημιές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο θεσμός συνεχίζεται. Τι σημαίνει για τον Δήμο Πάφου η διεξαγωγή του φεστιβάλ; Και παρά τη σημασία του, πόσο προβληματίζει το ότι είναι ένας οικονομικά ζημιογόνος θεσμός;


Μέσα από τη μακρόχρονη, δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος, αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καλείται να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία του μεγάλου αυτού θεσμού, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές της και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της. Το Pafos Aphrodite Festival οφείλει τη μέχρι σήμερα πορεία του κυρίως στο κράτος, που στηρίζει τη διοργάνωση από την ίδρυσή της με την ουσιαστική χορηγία του. Βέβαια, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η χορηγία αυτή, όπως και οι χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι από μόνες τους αρκετές για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξέλιξη του θεσμού. Είναι για τον λόγο αυτό που θεωρώ ότι η οικονομική συμβολή όλων των εταίρων της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus, καθώς και η ενεργός στήριξη του φιλόμουσου κοινού με την αθρόα παρουσία του στις παραστάσεις, είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορούν να διασφαλίσουν όχι μόνο την επιτυχία του θεσμού, αλλά και την περαιτέρω ποιοτική του αναβάθμιση.


Υπήρξε προσπάθεια είσπραξης των οφειλομένων ποσών από το κράτος και τους χορηγούς του φεστιβάλ;


Η προσπάθεια είναι έντονη και διαρκής. Αποφέρει όμως καρπούς. Η μεγάλη πλειονότητα των χορηγών, συμπεριλαμβανομένου του κράτους, τιμούν τις δεσμεύσεις τους και δεν οφείλουν σημαντικά ποσά. Δεν μπορώ, ωστόσο, να αποκρύψω ότι εκεί που υπάρχει ένα πρόβλημα είναι με τις εισφορές των μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι είτε αδυνατούν είτε αποφεύγουν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την κάλυψη των ζημιών. Ως αποτέλεσμα, το χρέος της εταιρείας προς τον Δήμο Πάφου, οποίος -εκτός από την καταβολή της δικής του εισφοράς- παρέχει και την απαιτούμενη ρευστότητα, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά και οριακά, θα έλεγα, επίπεδα. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και οριστικά μόλις τελειώσει η φετινή διοργάνωση.


Επί Σάββα Βέργα δεν υπήρχε συνεργασία Δήμου Πάφου και Οργανισμού Pafos 2017 για το φεστιβάλ. Φέτος τι γίνεται; Υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών; Ποιες είναι αυτές;
Οι σχέσεις Δήμου Πάφου και του οργανισμού είναι σήμερα άψογες. Η συνεργασία είναι στενή και συνεχής και αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι το Pafos 2017 στηρίζει έμπρακτα τη φετινή διοργάνωση με πολλούς εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ταξιθεσία των θεατών και τη διεκπεραίωση άλλων οργανωτικών διαδικασιών. Από την πλευρά του, το φεστιβάλ προβάλλει τον οργανισμό στον χώρο της διοργάνωσης και αναδεικνύει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση. Η Πάφος γύρισε σελίδα.


Ο θεσμός δημιουργήθηκε με πολλούς στόχους, από τη συμμετοχή Κυπρίων συντελεστών σε εκάστη παραγωγή μέχρι τη δημιουργία ακαδημίας. Η συμμετοχή Κυπρίων φαίνεται πως εξασφαλίστηκε (και ελέω κρίσης), ωστόσο πολλά απομένουν να γίνουν. Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να αφήσετε στον θεσμό στη διάρκεια της θητείας σας;
Στόχος μου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του μεγάλου αυτού θεσμού, σε υγιή βάση και με οικονομική αυτονομία. Όραμά μου είναι η δημιουργία δικών μας καλλιτεχνικών παραγωγών υψηλού επιπέδου, ώστε το φεστιβάλ να καταστεί ένας ανεξάρτητος και αυτοτελής κυπριακός λυρικός οργανισμός, αντίστοιχος και εφάμιλλος των μεγάλων οπερατικών Οργανισμών της Ευρώπης. Μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό, αφού η εμπειρία υπάρχει και οι βάσεις έχουν τεθεί.


Πώς θα μπορούσε το φεστιβάλ να εξελιχθεί ώστε να ενθαρρύνει περισσότερο τη συμμετοχή της κοινότητας;
Η κοινωνία της Πάφου, όπως και της Κύπρου ολόκληρης, έχει ήδη αγκαλιάσει το φεστιβάλ, αφού το 60% των θεατών είναι Κύπριοι, ενώ πολλοί συμπολίτες μας εμπλέκονται κάθε χρόνο στο καλλιτεχνικό ή στο οργανωτικό μέρος της διοργάνωσης. Βέβαια, η συνεχής αναβάθμιση και καταξίωση του θεσμού θα φέρει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Εκείνο όμως που πρέπει να πετύχουμε, και προσβλέπω σε αυτό, είναι η περαιτέρω στήριξη του φεστιβάλ από τους επαγγελματικούς φορείς και τους επιχειρηματίες της Πάφου.


Ποιες κινήσεις έγιναν για προσέλκυση κοινού, τόσο από το εξωτερικό όσο και ντόπιου;
Το φεστιβάλ διαφημίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ το σύστημα ηλεκτρονικής πληροφόρησης και πώλησης εισιτηρίων έχει συμβάλει καθοριστικά στην προβολή της διοργάνωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτελέσμα να αυξηθούν ταυτόχρονα οι θεατές από το εξωτερικό. Βέβαια, γίνονται και άλλες ενέργειες, όπως επαφές και συνεργασίες με ξένους οργανωτές ταξιδίων, συνεργασίες με τους ξενοδόχους κ.ά.


Η προπώληση εισιτηρίων υπήρξε ικανοποιητική;
Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως, όπως κάθε χρόνο, η μεγάλη μάζα των πωλήσεων αναμένεται να γίνει το τελευταίο δεκαήμερο.


Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Ιδιαίτερα θετική, καθώς οι φετινές παραστάσεις με τη φημισμένη κωμική όπερα La Cenerentola (Η Σταχτοπούτα) του G. Rossini σε παραγωγή του γαλλικού λυρικού οργανισμού Ramfis Productions Avignon και τη συμμετοχή, για άλλη μία χρονιά, της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για μια αξέχαστη βραδιά στον μαγευτικό χώρο της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης μας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους χορηγούς του φετινού φεστιβάλ, το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, τον μέγα χορηγό της φετινής διοργάνωσης, την εταιρεία Banc de Binary, τον χορηγό επικοινωνίας «Δίας» και την τηλεόραση Sigma, τον υποστηρικτή Shacolas Group και τον χορηγό φιλοξενίας Kanika Hotels and Resorts, μέσω του ξενοδοχείου Alexander The Great.