Παλμύρα ώρα μηδέν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.9.2015

Μετά τον ναό του Βάαλ, οι τζιχαντιστές του ISIS φέρεται να ανατίναξαν και τον ναό του Μπελ, συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο στην αρχαία πόλη της Παλμύρας


Σημαντικές ζημιές σε τμήμα του ναού του Μπελ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας προκάλεσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), συνεχίζοντας την «επίδειξη δύναμης» μετά την κατάληψη της πόλης. Η καταστροφή των μνημείων, μετά την ισοπέδωση του ναού του Βάαλ, προστίθεται στη βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.


Μαρτυρία
Όπως ανέφερε τη νύχτα προς Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συγκεντρώνει πληροφορίες από τον συριακό εμφύλιο, τμήμα του ναού καταστράφηκε, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.Κάτοικοι είχαν αναφέρει νωρίτερα πως η καταστροφή έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όπως μετέδωσε και το Reuters. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως ακούστηκε ισχυρή έκρηξη και πως, μετά την καταστροφή, έχει απομείνει μόνο ο εξωτερικός τοίχος του ναού του Μπελ.


Ιστορικό
Παραμένει ωστόσο ασαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας δήλωσε στο BBC πως η έκρηξη συνέβη στην περίμετρο του ναού και δεν κατέστρεψε το περιστύλιο ή το ιερό. Οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει προηγουμένως με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ. Ημέρες μετά τις πρώτες αναφορές εκείνης της καταστροφής, το ISIS είχε διοχετεύσει βίντεο με την έκρηξη και εικόνες με τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στον ναό. Η κατασκευή του ναού του Μπελ, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της Ελληνιστικής περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας ήταν σημαντικός σταθμός στη σύνδεση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την Περσία, την Ινδία και την Κίνα.


Δορυφορικές εικόνες βεβαιώνουν την καταστροφή :



bel before
Ο ναός πρίν την καταστροφή



bel after
Μετά την καταστροφή


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ