Παράθυρο logo
Και άλλα γλυπτά του Παρθενώνα εκτός Βρετανίας
Δημοσιεύθηκε 08.12.2014 15:22
Και άλλα γλυπτά του Παρθενώνα εκτός Βρετανίας

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, προαναγγέλλοντας ότι και άλλα γλυπτά του Παρθενώνα θα ταξιδέψουν σε διεθνή μουσεία.


«Είμαστε σε συζητήσεις και με άλλα μουσεία» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, δείχνοντας ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.


Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανέφερε πως εδώ και έναν χρόνο διεξάγονται συζητήσεις με μουσεία του εξωτερικού που επιθυμούν να φιλοξενήσουν, με τη μορφή δανεισμού, κάποια από τα Γλυπτά. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν, ξεκαθάρισε, αλλά δεν ανάφερε ποια μουσεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Επανέλαβε επίσης τους ισχυρισμούς περί κυριότητας των Γλυπτών, χαρακτηρίζοντας «απολύτως φυσιολογικό» το να αποφασίζει το Βρετανικό Μουσείο να δανείσει τα γλυπτά σε ξένα ιδρύματα.


Στην ερώτηση εάν τα γλυπτά θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα με τη μορφή δανεισμού, ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ απάντησε ότι μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρνείτο να ζητήσει κάτι τέτοιο επειδή «υποστηρίζει ότι της ανήκουν».

«Εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις» είπε.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ απαξιώνει τις αντιδράσεις και τα επιχειρήματα των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, που από το 1982 και μετά ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι το άγαλμα του Ιλισσού μεταφέρθηκε στο Ερμιτάζ [σ.σ. θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου], ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι η Ελλάδα «θα έπρεπε να χαίρεται που δανείζουμε τα Γλυπτά».


«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από τα μάρμαρα θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα χαρούν που ένα νέο πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα σπουδαία δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων» πρόσθεσε.


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν θα δάνειζε το εν λόγω άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο».

Τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος είχε δηλώσει σε αυστραλιανή εφημερίδα πως το Βρετανικό Μουσείο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να εκτίθενται τα Γλυπτά, αφού στην Αθήνα «μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου».


Τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος του Λονδίνου


Στο μεταξύ, στο θέμα του δανεισμού γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης τοποθετήθηκε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph το οποίο αξίζει να διαβαστεί.


Ο δήμαρχος κάνει λόγο για ανόητη κίνηση, η οποία ήρθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει και το μεγαλείο της Βρετανίας, αφού ελήφθη χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό δείχνει τη διαφορά μεταξύ Βρετανίας και άλλων χωρών του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ρωσία. Δεν έχουμε τυραννία.

» [...] Απολαμβάνουμε και προστατεύουμε την ιδέα της πολιτιστικής ελευθερίας, όπως και της ελευθερίας της σκέψης και διανόησης. Και αυτό προσθέτει τεράστια οικονομική αξία σε αυτή τη χώρα.

» Φαντάζεστε άλλη χώρα στον κόσμο, όπου ένα Εθνικό Μουσείο θα λάμβανε μια τέτοια πολιτικά φορτισμένη απόφαση χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της κυβέρνησης; Σε Ελλάδα; Γαλλία; Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω!

» Να, γιατί έχει λάθος ο Τζορτζ Κλούνι που ζητεί την επαναφορά των Μαρμάρων στο Πάνθεον [αστειεύεται με τον ηθοποιό που φέρεται να μπέρδεψε το Πάνθεον της Ρώμης με τον Παρθενώνα].

» Ακόμα και σε αυτή την άσχημη περίοδο το Βρετανικό Μουσείο στέλνει τα Μάρμαρα στη Ρωσία αποδεικνύοντας πως του ανήκουν και θα παραμείνουν στο Λονδίνο.»


ΠΗΓΕΣ: IN.GR | TELEGRAPH