ΘΟΚ : Η νέα σεζόν 2015-16

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.9.2015

Kαινοτόμο και πλουραλιστικό σε επιλογές έργων και συνεργατών θα είναι το φετινό ρεπερτόριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Τα έργα παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του δ.σ. του ΘΟΚ δρα Γιάννη Τουμαζή, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη της νέας σεζόν.


Καινοτόμος σύμπραξη


Όπως δήλωσε ο δρ Τουμαζής «και το φετινό μας ρεπερτόριο είναι καινοτόμο και πλουραλιστικό σε επιλογές έργων και συνεργατών, και αξιοποιεί στη διανομή της κάθε παραγωγής το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό αλλά και φέρνει το κοινό της Κύπρου σε επαφή με τις νέες διεθνείς τάσεις και ρεύματα στον χώρο του θεάτρου». Για την Κεντρική Σκηνή, ανέφερε αρχικά την καινοτόμο σύμπραξη του ΘΟΚ με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Μέντελσον, βασισμένο στην ομώνυμη κωμωδία του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου, συμμετοχή στο φεστιβάλ «Κύπρια 2015». Ακολουθεί η δραματοποίηση από τον Σάββα Κυριακίδη της κλασικής πλέον «Λωξάντρας» της Μαρίας Ιορδανίδου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και με 15μελή θίασο. Στη συνέχεια το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Γλυκό Πουλί της Νιότης» σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου με τη Στέλα Φυρογένη και τον Γιώργο Χριστοδούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Παράλληλα, συνέχισε ο δρ Τουμαζής, στη Νέα Σκηνή, θα παρουσιαστούν έργα συγκλονιστικά με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο - όλα σε πανελλήνια πρώτη: «Το Παλάτι του Τέλους» της Judith Thompson σε σκηνοθεσία μιας ομάδας καταξιωμένων συντελεστών, των Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκου, Στέλας Φυρογένη και Νικολέτας Καλαθά. Η «Τάξη μας» του Tadeusz Slobodzianek σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και επιτελείο 10 ηθοποιών της νέας γενιάς και το «Κάστιγκ» του Alexander Galin σε σκηνοθεσία Ανδρέα Πάντζη με τη συμμετοχή της Αννίτας Σαντοριναίου. Για τους νεαρούς φίλους του θεάτρου, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη η πρωτότυπη «ποπ-όπερα» του Βασίλη Μυριανθόπουλου σε σκηνοθεσία του ιδίου, «Εγώ, ο Πρίγκιπας».


Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ τόνισε επίσης πως όλες οι παραγωγές της φετινής σεζόν θα είναι υπερτιτλισμένες στην τουρκική και αγγλική, ενώ αναφέρθηκε και σε μια ακόμη καινοτομία για τον οργανισμό, την προβολή στη μεγάλη οθόνη της Κεντρικής Σκηνής παραγωγών του National Theatre της Αγγλίας.


«Ιππόλυτος»


Αναφορά έκανε όμως χθες ο δρ Τουμαζής και στο έργο «Ιππόλυτος». «Προτού εγκαινιαστεί η νέα σεζόν, ο ΘΟΚ στο πλαίσιο της αποστολής του για διάδοση της τέχνης του θεάτρου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) θα παρουσιάσει στις 11 Σεπτεμβρίου τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη στη σημαντικότερη κοιτίδα του Ελληνισμού στην Κύπρο, το Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας, ως μια επιστροφή της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην κατεχόμενη Κύπρο μετά από 41 χρόνια», σημείωσε.


Συνεργασίες


Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο δρ Τουμαζής εξήγησε επίσης ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δράσεων του ΘΟΚ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, ότι προωθούνται συνεργασίες με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και με άλλα θέατρα και ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης στον Σύνδεσμο Θεάτρων της Ευρώπης (UTE). «Η συνεργασία μας με το Εθνικό Θέατρο έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά: σε πρόσφατή μου συνάντηση με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινό, επιβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας για συμπαραγωγή ΘΟΚ - Εθνικού για τα Επιδαύρια 2016. Έχει ήδη ξεκινήσει επίσης η συνεργασία μας στα θέματα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του βεστιαρίου ΘΟΚ που αποτελεί ένα θησαυρό της θεατρικής παραγωγής, με ριζική ανακαίνιση, ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων, σωστή και επιστημονική συντήρηση και φύλαξη αλλά και ορθής οργάνωσης και ψηφιοποίησης του καλλιτεχνικού αρχείου ΘΟΚ (οπτικογραφημένες παραστάσεις/εκδόσεις/αφίσες/φωτογραφίες κ.ά.) υπό την πολύτιμη τεχνογνωσία ειδικών του Εθνικού Θεάτρου», επεσήμανε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η διαδικασία προσχώρησης του ΘΟΚ στον μεγαλύτερο και εγνωσμένου κύρους Σύνδεσμο Θεάτρων της Ευρώπης (UTE) έχει ήδη περάσει στο δεύτερο και τελικό στάδιο που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο μετά και από επίσκεψη στην Κύπρο κλιμακίου από τον Σύνδεσμο. Το πρώτο στάδιο έγινε με παρουσίαση του Οργανισμού τον περασμένο Ιούνιο σε σύσκεψη του Συνδέσμου Θεάτρων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.


Αναβάθμιση συνεργασίας ΘΟΚ-ΡΙΚ


Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του ΡΙΚ και του ΘΟΚ, επιβεβαιώθηκε η κοινή και δεδομένη πρόθεση για τη συνέχιση αλλά και περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας ΡΙΚ-ΘΟΚ, τόσο υπό τη μορφή χορηγίας της Επικοινωνίας των δραστηριοτήτων του ΘΟΚ όσο και με το σχεδιασμό μιας διευρυμένης συνεργασίας που θα συμπεριλαμβάνει ενέργειες που θα αποσκοπούν στην εκπλήρωση του κοινού στόχου για θεατρική ανάπτυξη και παραγωγή πολιτισμού που κρίνεται όλο και πιο αναγκαία και αναμένεται από τους δύο ημικρατικούς οργανισμούς.


Η διευρυμένη συνεργασία θα μπορεί να αξιοποιεί τις συνέργειες μεταξύ των δύο οργανισμών καθώς και τα διαθέσιμα τους μέσα προς επίτευξη του κοινού οράματος για παραγωγή πολιτισμού. Τέτοιες συνέργειες και μέσα προς αξιοποίηση θα μπορούσε να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συμπαραγωγές, συνδιοργανώσεις πολιτιστικών γεγονότων και διαλέξεων, συμπερίληψη θεατρικών θεμάτων σε υφιστάμενες πολιτιστικές/επικαιρικές εκπομπές του ΡΙΚ, οπτικογράφηση και τηλεοπτική μετάδοση θεατρικών παραστάσεων καθώς και παραστάσεις του ΘΟΚ στο θεατράκι του ΡΙΚ.


Το πρωτόκολλο συνεργασίας αναμένεται να συζητηθεί από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Οργανισμών και με την οριστικοποίησή του θα ανακοινωθούν σύντομα όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας.


Θέση Διευθυντή στον ΘΟΚ


Ακολουθώντας πιστά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τις γνωματεύσεις νομικών συμβούλων και τις αρχές της χρηστής διοίκησης το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ έχει αποφασίσει - ήδη από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε - τον διαχωρισμό της θέσης Διοικητικού και Καλλιτεχνικού Διευθυντή.


Πρόκειται βεβαίως για μια σύγχρονη πρακτική που ακολουθείται στους περισσότερους αντίστοιχους οργανισμούς και τα κρατικά θέατρα διεθνώς. Ο ΘΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε πριν τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Αποφασίστηκε λοιπόν η καθιέρωση δύο Διευθυντών: Γενικού και Καλλιτεχνικού. Tο θέμα έπρεπε να τύχει της αρμόδιας επεξεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Κράτους, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργικό Συμβούλιο, Βουλή των Αντιπροσώπων. Η προκύρηξη της θέσης θα γίνει εντός του προσεχούς μήνα.


Σύσταση θιάσου ανά παραγωγή


Ο τρόπος πρόσληψης και αξιοποίησης του καλλιτεχνικού δυναμικού του ΘΟΚ αποτελούσε ένα από τα πλέον ακανθώδη θέματα που προβλημάτισαν για χρόνια τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού και που όλα συμφωνούσαν στην ανάγκη αλλαγής του. Η κατάργηση σταθερής θεατρικής ομάδας παρατηρείται πλέον στην τεράστια πλειοψηφία των κρατικών θεάτρων και σκηνών ανά τον κόσμο. Η σμίκρυνση των αποστάσεων, οι ανταλλαγές και η διάχυση των θεατρικών πραγμάτων επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη και σήμερα η πρακτική της εναλλαγής του καλλιτεχνικού δυναμικού είναι η πλέον διαδεδομένη στις περισσότερες χώρες και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου αντιμετώπισε ομολογουμένως με καθυστέρηση το ζήτημα της εναλλαξιμότητας των ηθοποιών τόσο γιατί οι κοινωνικές συνθήκες για πολλά χρόνια δεν το επέτρεπαν όσο και λόγω του μικρού αριθμού των διαθέσιμων ηθοποιών.


Σήμερα όμως ο τόπος μας μπορεί να υπερηφανεύεται για την πληθώρα καλλιτεχνικού δυναμικού υψηλής ποιότητας, το οποίο όμως, και ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς παραμένει αναξιοποίητο και χωρίς εργασία.


Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως κύριος λόγος που ο ΘΟΚ πραγματοποιεί από φέτος αυτή την καινοτόμο αλλαγή είναι αφενός η αναβάθμιση του θεατρικού μας προϊόντος αλλά κυρίως να ανοίξει ο Οργανισμός τις πόρτες του και να δώσει ευκαιρίες σε πάρα πολλούς, παλιούς και νέους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε σωστές και γόνιμες συνθήκες εργασίας που μπορεί κυρίως ο ΘΟΚ να προσφέρει στον τόπο μας.


Σε συνεννόηση και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων μερών για την κατάργηση των ετήσιων συμβολαίων, ο ΘΟΚ ήδη προχώρησε στην πρόσληψη ηθοποιών, μέσα από τη διαδικασία ακροάσεων με βάση τις ανάγκες της κάθε παραγωγής. Την ευθύνη καταρτισμού της διανομής για κάθε έργο διατηρεί ο/η σκηνοθέτης και όλες οι διανομές των παραγωγών της νέας σεζόν 2015-2016 εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Νοείται ότι ο ΘΟΚ σέβεται όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.


Νέο κτίριο ΘΟΚ και εγκαταστάσεις


Το Διοικητικό Συμβούλιο με την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν το νέο κτήριο του ΘΟΚ. Η πρώτη ενέργεια του σώματος ήταν φυσικά η αντικατάσταση των υαλοπινάκων με άλλο υλικό. Το συγκεκριμένο θέμα ως γνωστόν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον τύπο, καθώς προκαλούσε ανησυχίες στο κοινό αλλά και άφηνε ένα μεγάλο μέρος του φουαγιέ αναξιοποίητο. Επιπλέον η ομάδα σχεδιαστών Draw Collective σχεδίασε το μπαρ στο ισόγειο το οποίο συμβάλλει ιδιαίτερα στην δημιουργία μιας ωραίας ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.


Το θέμα που προέκυψε με την ασφάλεια των εξωστών της Κεντρικής Σκηνής μελετάται και θα επιλυθεί. Πολύ σύντομα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται όλες οι θέσεις του θεάτρου.


‘Οσο αφορά το θέατρο Αποθήκες στα Λατσιά οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του Βεστιαρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει ήδη εγκατασταθεί καινούργιο και σύγχρονο σύστημα φύλαξης των θεατρικών κοστουμιών ως και συστήμα εξαερισμού. Ο ΘΟΚ θα προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω ανακαίνιση του φουαγιέ και της σκηνής του θεάτρου Αποθήκες.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ