ΛΕΥΚΩΣΙΑ LOOP Festival 2015 | Όλα όσα πρέπει να ξέρετε [για αρχή]

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.12.2014

Στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιείται το 4ο Λευκωσία Loop Festival, μια διοργάνωση της Λουβάνα Δίσκοι η οποία δίνει το παρόν της με εννιά σχήματα μουσικής και ένα σύγχρονου χορού.


Καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ ενώ για πρώτη χρονιά η διοργάνωση συνεργάζεται με το Klubd, όπου θα διεξαχθούν επιπλέον δρώμενα.


Το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στην Έγκωμη.


Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του, αφοσιωμένο στην τεχνική του Live Looping, δηλαδή της δημιουργίας μουσικών φράσεων, της ηχογράφησης τους ζωντανά πάνω στη σκηνή και της εξέλιξής τους με την προσθήκη άλλων φράσεων, οργάνων και αυτοσχεδιασμών.


* Με το διήμερο εισιτήριο του φεστιβάλ, δωρεάν είσοδος στο Klubd όπου θα έχει επιπλέον ζωντανό performance και DJ set.



Το πρόγραμμα


Σάββατο 10 Ιανουαρίου


19:30 doors


20:00 έρμα [ballast] Αθανασία Κανελλοπούλου, Θύμιος Aτζακάς (GR)


21:00 Παναγιώτης Μηνά [pan] (CY)


21:45 Noizedelic Folk (GR)


22:30 Sender-Flos (ITA)



Klubd hosts:


00:00 Plain History (CY)


01:00 Janis Plasmatik (CY)



Κυριακή 11 Ιανουαρίου


19:30 doors


20:15 The Noise of Making (CY)


20:45 Spen-D (GR)


21:30 Sometake (CY)


22:30 Sancho 003 (GR)


 


Οι καλλιτέχνες


Sender Flos (ITA)
sender_flos


Sender και Flos είναι η συνεργασία μεταξύ του Stefano Moretti (aka Sender) και του ντουέτου που αποτελείται από τους Stefano Castagna και Luca Formentini.


To μουσικό αποτέλεσμα είναι ένας συναισθηματικά πλούσιος, καθηλωτικός, αλλά δυναμικός ήχος ο οποίος επιτυγχάνεται από την διαφορετική προσέγγιση τους στη σύνθεση.


Ενώ ο Sender χρησιμοποιεί αναλογικά συνθεσάιζερ και drum machines, οι Flos δουλεύουν με αυτοσχέδιες πηγές ήχου, συμβατικά όργανα και ποικίλους τρόπους επεξεργασίας του ήχου.


Ένα άλμπουμ της συνεργασίας Sender & Flos αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.


----------------


Sancho 003 (GR)


sancho

Είναι το, πλέον γνωστό και αγαπητό από το κυπριακό κοινό, ντουέτο των Φώτη Σιώτα (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή) και Κώστα Παντέλη (ηλεκτρική κιθάρα). Η μουσική τους είναι ένα πάντρεμα βιόλας/βιολιού και κιθάρας μέσα από δύο λουπαδόρους, οι οποίοι παράγουν ένα μοναδικό μουσικό αποτέλεσμα, το οποίο τους έχει καθιερώσει ως πρωτοπόρους στο είδος της σύνθεσης μέσω της τεχνικής του live looping.


----------------


έρμα [ballast] (GR)


erma

Αθανασία Κανελλοπούλου: χορογραφία, ερμηνεία
Θύμιος Aτζακάς: σύλληψη, μουσική, ερμηνεία, sound design


Αλέξανδρος Σεϊταρίδης: video, σκηνικό, επιμέλεια παραγωγής


Το έρμα, μάζα σιδηρικών, πετρωμάτων και άλλων υλικών, προσφέρει βύθισμα στα κύτη των πλεούμενων, αντισταθμίζοντας τα ανισόβαρα μέρη του σκάφους και εξασφαλίζοντας στο σκαρί ευστάθεια και στιβαρή πλοήγηση. Οι δύο χαρακτήρες αυτής της παράστασης χαράζουν ρότα στο δικό τους πέλαγος, πότε μαζί πότε χώρια, μέσα από συνεχείς αναδύσεις και καταδύσεις στο έρμα του προσωπικού τους κόσμου, δρώντας και αντιδρώντας στη μνήμη και στο «εδώ» και «τώρα» τους.


Το έργο «έρμα [ballast]» κινείται στα σύνορα μεταξύ χοροθεάτρου και μουσικού θεάτρου. Πραγματεύεται τον κατακερματισμό του «εαυτού» και τις ρωγμές που έχουν ανοίξει στη φυσική και πνευματική ενότητα της συνείδησης.


Το έργο υποβάλλει το θεατή σε ένα πλέγμα παραστατικών τελετουργικών (rituals), καθώς μέσα από μία "κύηση", όπου κυριαρχεί το άχρονο και αδιάσπαστο στοιχείο, αναδύεται η λεπτοφυής δύναμη της γυμνής ψυχής.


Η πνευματική ανησυχία, ο συνειρμικός νους, η παρόρμηση, η λαχτάρα για ελευθερία, η προσδοκία για εκπλήρωση της επιθυμίας, γίνονται ήχος και κίνηση οδηγώντας σταδιακά σε μια αγωνία για επιστροφή στην αδιάσπαστη ενότητα. Όχι όμως χωρίς να επικρατήσει πρώτα το χάος και η λυτρωτική μανία.


Όλα αυτά, με όχημα το ανθρώπινο σώμα, σε συνδυασμό με τη ζωντανή μουσική εκτέλεση μέσα από ένα καλειδοσκοπικό installation πέντε ηχητικών πηγών.



----------------


Noizedelic Folk (GR)


noizedelic
solo live looping session του Σταμάτη Φουσέκη


Το “Νoizedelic folk” είναι ένα ανθρωπο-τεχνολογικό σόλο, εξαρτημένο από το groove, τις μελωδικές γραμμές, την ψυχεδέλεια και τον ψηφιακό θόρυβο. Ένας πολυκύτταρος οργανισμός με ζωτικά όργανα το κόντρα μπάσο, την κιθάρα & το laptop.


---------------


Sometake (CY)


some_take

Η μουσική των Some Take είναι επηρεασμένη από τα ιδιώματα της ηλεκτρονικής, της ποστ ροκ και της σινεματικης μουσικής. Με τη χρήση συνθεσάιζερ, sampler, λουπαδόρου και drum kit, επιχειρούν να δημιουργήσουν ηχητικές εικόνες μέσω ηλεκτρονικών και φυσικών ήχων. Το σχήμα αποτελούν οι: Γιώργος Κωνσταντίνου (sampling), Γιώργος Κλεάνθους (keys) και Mάρκος Ιωάννου (drums)


----------------


Spen-D (GR)


spen_d

Ο Γιάννης Καραθάνος είναι φοιτητής στο τέταρτο έτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενεργή του συμμετοχή στη μουσική σκηνή της πόλης έθρεψε την ανάγκη του για τη δημιουργία ενός προσωπικού project, το οποίο ενσαρκώθηκε με αφορμή το Lefkosia Loop Festival και πήρε το όνομα "Spen-D". Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις για ηλεκτρική κιθάρα, με τη χρήση διαφόρων πεταλιών. Στο εν λόγω project, οι λούπες προκύπτουν κυρίως από τη δημιουργία περιοδικών σχημάτων (patterns), τόσο ρυθμικών όσο και μελωδικών, τα οποία αποκτούν νέα υπόσταση όταν συνδυαστούν μεταξύ τους. Υφολογικά, η μουσική του αποτελεί ένα μείγμα των διαφόρων μουσικών ερεθισμάτων που δέχτηκε μέχρι σήμερα.


----------------


Παναγιώτης Μηνά [pan] (CY)


panayiotis_mina

::|blastic pullets|:: an album in progress


Ο παν πειραματίζεται με άμουσες τεχνικές όπως να ψάλλει επίκαιρες φράσεις και να λέει ψέματα στους θεατές από το 1995. Με το avant-punk συγκρότημά του, τους 'spoko' χρησιμοποιούσε τηλεβόα για να διαβάσει τις 'οδηγίες' αντικαταθλιπτικών χαπιών ζωντανά στη τηλεόραση, καθώς μια κιθάρα έπαιζε εκτός χρόνου και ξεκούρδιστα. Σε μία αποθήκη ('konteiner') έγραφε και πρόβαλλε στον τοίχο φράσεις μαζί με εκκωφαντικούς ήχους κιθάρας από 5 μεγάφωνα γύρω από θεατές που φορούσαν ωτοασπίδες.


Πρόσφατα έγραψε και έκανε την παραγωγή ενός hip hop μουσικού βίντεο, στο οποίο παρουσίασε στο Βελιγράδι και την μουσική για το χορογραφικό κομμάτι 'Ορφέας' για το 'park in progress Λευκωσίας'.


Χρησιμοποιεί διάφορα όργανα όπως κιθάρες και τύμπανα και ηλεκτρονικά σαν sequencers και synthesizers για να συναρμολογήσει samples συχνότητες και λόγια σε τραγούδια.


www.paaaan.com


----------------


The Noise of Making (CY)


thenoiseofmaking


του Γιώργου Σίσαμου


με τους Sahand & Navid Gholipour και special guest τον Άλκη Αγαθοκλέους


Μια παράσταση βασισμένη στο οπτικο-ακουστικά ενδιαφέρουσα δράση του κτισίματος, χωρίς τη χρήση οπτικών (βίντεο ή προβολές) και χωρίς συμβατικά μουσικά όργανα, παρά μόνο τους φυσικούς ήχους των δράσεων που συμβαίνουν πάνω στη σκηνή.


Οι καλλιτέχνες λουπάρουν και σαμπλάρουν τους ήχους των δύο “εργατών” οι οποίοι κτίζουν ζωντανά ένα αληθινό, λειτουργικό αντικείμενο, όπως εάν ήταν στο εργαστήρι τους. Χρησιμοποιώντας εργαλεία σαν όργανα, αποκαλύπτουν τους μαγευτικούς ήχους που κρύβονται πίσω από τα εργαλεία και τα υλικά όπως μέταλλο, πλαστικό και ξύλο, δημιουργώντας με αυτά ένα πλατύ ηχητικό πεδίο. Τραπανάκια, γυαλόχαρτα, σφυριά, συρραπτικά και άλλα εργαλεία ενορχηστρωμένα με looping ενώ γεννιέται ένα αντικείμενο.


----------------


::Klubd hosts::


-Δωρεάν είσοδος με το διήμερο εισιτήριο του φεστιβάλ-


Plain History


plain_history

Οι Plain History είναι ένα πρωτότυπο μουσικό πρότζεκτ που εξερευνά με φαντασία τον ήχο με αναλογικά συνθεσάιζερ, drum machine και μπάσο, κάνοντας χρήση εφφέ και λουπαδόρων. Πυρήνας του γκρουπ είναι οι Chris & Terry και MouseFace, με συχνό συνεργάτη το Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά, αλλά και άλλους μουσικούς, ντόπιους και μη. Έχουν εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ όπως Φέγγαρος, Λευκωσία Loop Festival, Ξαρκής, Animafest, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Αυτό τον καιρό ηχογραφούν το πρώτο τους σινγκλ που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.


Για την εμφάνισή τους στο Klubd θα επικεντρωθούν στην πιο χορευτική-techno πλευρά της μουσικής τους.


----------------


Janis Plasmatik


plasmatic

Ο Γιάννης είναι πλέον ένας από τους κύριους resident τζόκεϊ στο μοναδικό club ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής της πόλης Klubd, καθώς και ο καλλιτεχνικός επιμελητής του προγράμματός του. Έχει παίξει δίπλα σε πολύ μεγάλα ονόματα της house/techno σκηνής, όπως: Sammy Dee, Sonja Moonear, Dandy Jack, Praslea και πιο πρόσφατα Petre Inspirescu και τον Rhadoo, για να ονομάσουμε μερικούς. Οι μουσικές επιρροές του καθώς και επιλογές του κυμαίνονται σε πολύ μινιμαλιστικό ύφος από underground house και deep techno.



+ Στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Νέας Έγκωμης 8) και στο Klubd (Αμμοχώστου 36) Λευκωσία.


Εισιτήρια: €17 (διήμερο, δωρεάν είσοδος στο Klubd στις 10 Ιανουαρίου) και €12 (μονοήμερο)


Πληροφορίες: 70007610 | louvana.com.cy | LefkosiaLoopFestival.com


Προπώληση από 22 Δεκεμβρίου: Πρόζακ Καφενείο, Crepaland Έγκωμης, Crepaland Αγλαντζιάς, Crepaland Λακατάμιας (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων)


Χορηγοί: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, studio eleven63, Πρόζακ Καφενείο, Crepaland


Υποστηρικτές: Klubd, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Frederick Institute of Technology (Audio Visual Communication)


Χορηγοί Επικοινωνίας: Παράθυρο, Street Art Radio

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ