Παράθυρο logo
Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 στους Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay
Δημοσιεύθηκε 09.10.2015
Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015  στους Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay

Για ακόμα μια χρονιά ο αγώνας και η προσπάθεια πολιτών υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, της ειρηνικής συμβίωσης των δυο κοινοτήτων και γενικότερα του πνεύματος αλληλοκατανόησης είχαν την τιμητική τους στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη 2015 που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ. Το Βραβείο απονεμήθηκε για φέτος, όσον αφορά την Κύπρο, στους Τάκη Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay ακριβώς για τα όσα έχουν συνεισφέρει μέσα από την κοινή τους δράση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και συνεπαγωγικά για τη θεμελίωση ενός κοινού μέλλοντος των δυο κοινοτήτων.


Οι δυο Κύπριοι νικητές του Βραβείου προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (GUE) και Νεοκλή Συλικιώτη (GUE) ενώ η τελική επιλογή των νικητών για όλα τα κράτη μέλη έγινε από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς. Οι δυο Κύπριοι νικητές έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.


Τη σημερινή τελετή άνοιξε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, ο οποίος αρχικά αναφερόμενος στον θεσμό του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη εξήγησε ότι το ΕΚ αναδεικνύει κάθε χρόνο προσωπικότητες ή ομάδες ανθρώπων με σημαντική συμβολή στην ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ιδέας και της έννοιας "ενωμένοι στην πολυμορφία". Στη συνέχεια προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των Κύπριων βραβευθέντων λέγοντας ότι όλοι τους (Σουπουρής και Ακανσόι, το συγκρότημα 'Dance for Peace', οι Ουλουντάγ και Μιχαηλίδης) έχουν συμβάλει, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, στην προσπάθεια συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Σχετικά με τους φετινούς νικητές ο κ. Κεττής υπέδειξε ότι οι Χατζηδημητρίου και Tuncay επένδυσαν στο μέλλον αυτού του τόπου εργαζόμενοι με σεβασμό επί του ιστορικού παρελθόντος.


Μεγαλύτερης έκτασης αναφορά για το έργο και τη διαδρομή των φετινών βραβευθέντων έκαναν οι δυο Ευρωβουλευτές που τους πρότειναν για το βραβείο. Τόσο ο κ. Χατζηγεωργίου, όσο και ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα των υπηρεσιών που οι φετινοί βραβευθέντες παρέχουν στην Κύπρο ολόκληρη μεταδίδοντας το μήνυμα της κοινής κληρονομιάς και του κοινού μέλλοντος των δυο κοινοτήτων. Υπογράμμισαν δε ότι οι υπηρεσίες τους και τα θετικά αποτελέσματα τους θα πρέπει να αποτελούν φάρο παραδειγματισμού για το σύνολο των Κυπρίων προσθέτοντας ότι τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που οι δυο νικητές εκπέμπουν καθημερινά δεν περιορίζονται μόνο στα στενά σύνορα της Κύπρου, ούτε αποκλειστικά στον χώρο της ΕΕ αλλά ευρύτερα ανά τω παγκόσμιo και δη στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.


Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στα ίδια τα τιμώμενα πρόσωπα. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδημητρίου αφού εξέφρασε την τιμή που νιώθει για την απονομή του Βραβείου θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσους -άτομα και φορείς- συνέδραμαν στην προσπάθεια για διάσωση και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. "Πολιτισμός δε σημαίνει μόνο μνημεία, προσθέτει ταυτόχρονα γνώση, ενεργοποιεί ιδέες, κινητοποιεί το συναίσθημα κι ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων, πέρα και πάνω από διαχωριστικά τείχη, ναρκοπέδια και συρματοπλέγματα" τόνισε.


Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ali Tuncay λέγοντας ότι οι δυο τους αλλά και γενικότερα όλα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έμαθαν από το 2008 να δουλεύουν ως σύνολο και μέσα από τις δυσκολίες που προέκυπταν να κατανοούν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Εξηγώντας ότι όλοι οι Κύπριοι μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό είπε πως "τόσο τα τζαμιά, όσο και οι εκκλησίες είναι δικές μας. Τόσο ο Απόστολος Ανδρέας, όσο και το Χαλά Σουλτάν Τεκκέ είναι δικά μας. Με λίγα λόγια όλα τα πολιτιστικά μνημεία στο νησί αποτελούν την κοινή κληρονομιά μας και τον κοινό μας πλούτο".


Ιστορικό του Βραβείου


Το Βραβείο θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.


Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου υπό τον Πρόεδρο του ΕΚ.