Η «Νιότη» καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.12.2015

Η πάλη ανάμεσα στη νιότη και το γήρας, τη ζωή και τον θάνατο, το παρελθόν και το μέλλον γοήτευσαν την Επιτροπή των φετινών Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου η ταινία Youth (ελληνικός τίτλος: Νιότη) του Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο, αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία της γηραιάς ηπείρου για το 2015.


Η ταινία, με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Κέιν -ο οποίος απέσπασε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το ρόλο του- και τον Χάρβεϊ Καϊτέλ παρακολουθεί τις σκέψεις και τις πράξεις δύο υπερήλικων φίλων καθώς παραθερίζουν στις ελβετικές Άλπεις.


«Είμαστε απόψε εδώ για να υποστηρίξουμε τον κινηματογράφο που δεν φοβάται», ανέφερε μεταξύ άλλων η Πολωνή σκηνοθέτιδα Ανιέσκα Χόλαντ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Ως γνωστό, τα ευρωπαϊκά βραβεία αποκαλούνται συχνά ως τα «ευρωπαϊκά Όσκαρ», ωστόσο μεταξύ τους υπάρχει σαφής διαφορά: τα μεν ευρωπαϊκά δεν έχουν την αίγλη ή τη δημοφιλία των Όσκαρ, από τα δε αμερικανικά απουσιάζει ο δυναμισμός και η πολιτική τοποθέτηση. Εξ ου και δηλώσεις της Χόλαντ όπως: «Συνεχίζουμε ως πολίτες της Ευρώπης να παλεύουμε για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης» δεν προκαλούν έκπληξη, ούτε η προτροπή του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς: «Αυτή την ώρα μοιάζει ο χρόνος να γυρίζει πίσω. Ας είμαστε ατρόμητοι λοιπόν μπροστά στις προκλήσεις και σαν πολίτες και σαν κινηματογραφιστές».


Τα βραβεία


Εκτός από τη «Νιότη» του Σορεντίνο, στα βραβεία ξεχώρισε και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Αστακός», η οποία τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου, που συνυπογράφει ο σκηνοθέτης μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.


Ο «Αστακός» εκτιμήθηκε και για τις ενδυματολογικές του επιλογές, χαρίζοντας Σάρα Μπλέκινσοπ το ανάλογο βραβείο.


Σημαντική στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση της Σάρλοτ Ράμπλινγκ για την ερμηνεία της στην ταινία «45 χρόνια»: πρόκειται για μια ταινία που αναδεικνύεται ακριβώς χάρη στην ερμηνεία των πρωταγωνιστών της, της Ράμπλινγκ αλλά και του Τομ Κόρτνεϊ.


rampling
«Νεαρή ακόμη, ήθελα τόσο πολύ να εξερευνήσω την Ευρώπη που ξεκίνησα να εργάζομαι στην 'ήπειρο', όπως λέμε στη Μ. Βρετανία. Είμαι πολύ περήφανη που σήμερα κερδίζω αυτό το ευρωπαϊκό βραβείο. Σας ευχαριστώ», ανέφερε η Σ. Ράμπλινγκ.


Στο μεταξύ, οι βραβευμένοι για τις ερμηνείες τους Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Μάικλ Κέιν αλλά και ο Κριστόφ Βαλτς τιμήθηκαν το ίδιο βράδυ από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για το σύνολο της καριέρας τους.


EUROPEANAWARDS_LIFEACHIVE.


Από αριστερά, οι ηθοποιοί Κριστόφ Βαλτς, Σαρλότ Ράμπλινγκ και Μάικλ Κέιν, οι οποίοι βραβεύθηκαν για το σύνολο της προσφοράς τους στην 7η Τέχνη (οι δε τελευταίοι απέσπασαν και τα φετινά βραβεία ερμηνείας) και ο Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, ο οποίος απέσπασε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας για το Youth.


Η νέα ταινία του Ρόι Άντερσον με τον μακρύ τίτλο «A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence» (ελληνικός τίτλος «Ένα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του») απέσπασε το βραβείο ευρωπαϊκής κωμωδίας. Η ίδια ταινία χάρισε στον Σουηδό σκηνοθέτη τον φετινό Χρυσό Λέοντα του φεστιβάλ της Βενετίας.


Το βραβείο «Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης» δόθηκε στην ταινία της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν «Mustang» (ελληνικός τίτλο: Οι Ατίθασες), η οποία κέρδισε και το φετινό βραβείο LUX που απονέμει ετήσια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


 
MUSTANG
«Είναι αναγκαίο για κάθε χώρα να έχει πολίτες που έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου μέσω καλλιτεχνών, ηθοποιών και κινηματογραφιστών. Σας ευχαριστώ», ανέφερε η σκηνοθέτιδα από την Τουρκία, η ταινία της οποίας είναι μια «επανάσταση» στις νόρμες της τουρκικής κοινωνίας.


Ο Ασίφ Καπάντια απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το «Amy», ένα πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για την γνωστή τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχαουζ. Βραβείο ταινίας κινουμένων σχεδίων δόθηκε στην ταινία Song of the sea και το βραβείο κοινού κέρδισε το «Μικρό νησί» του Αλμπέρτο Ροντρίγκεθ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ