Jean Sibelius / Ρεσιτάλ Τραγουδιού / The Shoe Factory

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.12.2015


Τιμώντας την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Φινλανδού συνθέτη Ζαν Σιμπέλιους (1865-1957), το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει ρεσιτάλ τραγουδιού με τον σολίστα της Φινλανδικής Εθνικής Όπερας, βαρύτονο Ville Rusanen, και τον πιανίστα Ilkka Paananen.


Το ρεσιτάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Κύπρο και με την στήριξη της KONE Cyprus, θα περιλαμβάνει τραγούδια του Σιμπέλιους καθώς και τραγούδια του λιγότερο γνωστού αλλά εξίσου σημαντικού σύγχρονού του συνθέτη Erkki Melartin (1875-1937).


Ο Σιμπέλιους είναι ο μοναδικός Φινλανδός συνθέτης που κατάφερε να κερδίσει τεράστιο διεθνές κύρος. Τα τραγούδια του βασίζονται κυρίως σε Σουηδικά ποιήματα, και το κύριο ιδίωμά τους είναι παγκόσμιο, διεθνές και έντονα πρωτοποριακό αναφορικά με την αρμονία και τη φόρμα τους. Η μελαγχολική τους διάθεση, που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της εθνικής μουσικής της Φινλανδίας, προέρχεται ενδεχομένως από το σλαβικό αίμα που κυλούσε στις φλέβες του συνθέτη. Η ταύτιση του Σιμπέλιους με τους αγώνες του φινλανδικού μουσικού εθνικισμού, καθώς και το εξαιρετικά αναπτυγμένο ένστικτό του σε σχέση με τη φόρμα, του έχουν χαρίσει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην ιστορία της δυτικής μουσικής.


VILLE RUSANEN βαρύτονος


Ο βαρύτονος Ville Rusanen, σολίστας της Φινλανδικής Εθνικής Όπερας, έχει εμφανισθεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Λυών, Εθνική Όπερα Ολλανδίας στο Άμστερνταμ και ReisOpera Ολλανδίας και Όπερα Σκωτίας. Το 2013, έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σύδνεϋ υπό τη διεύθυνση του Vladimir Ashkenazy, και με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα RTE Ιρλανδίας υπό τη διεύθυνση του Hannu Lintu, στη χορωδιακή συμφωνία Kullervo του Σιμπέλιους. Ως σολίστ έχει εμφανισθεί επίσης στα BBC Proms του Λονδίνου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λάχτι υπό τη διεύθυνση του Osmo Vänskä, στο Φεστιβάλ Grant Park του Σικάγο, με την Εθνική Ορχήστρα του Μπορντό και με τη Φιλαρμονική της Λιέγης στο Βέλγιο, μεταξύ άλλων.


Ως σολίστ της Φινλανδικής Εθνικής Όπερας έχει ερμηνεύσει ένα τεράστιο φάσμα ρεπερτορίου, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Πελλέα στην όπερα του Ντεμπισί Πελλέας και Μελισσάνθη, Φιγκαρό στην όπερα του Ροσίνι Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Παπαγκένο στον Μαγικό Αυλό και Γουλιέλμο στο Così fan tutte του Μότσαρτ, και τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα του Einojuhani Rautavaara, Aleksis Kivi. Το 2014, έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Όπερας του Σαβονλίννα ερμηνεύοντας τον ρόλο του Kimmo στην όπερα του Aulis Sallinen, Kullervo, και ως εκ τούτου κέρδισε τον τίτλο του Καλλιτέχνη της Χρονιάς 2014 από το συγκεκριμένο φεστιβάλ.


Ο Ville Rusanen είναι ο νικητής του Πρώτου Βραβείου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Λαπεενράντα το 2004, και του Πρώτου Βραβείου στον Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Erkki Melartin το 2002 (στην κατηγορία Ντούο για Λιντ).


9951691_orig

ILKKA PAANANEN πιάνο


Ο Ilkka Paananen κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου Maj Lind το 1982, καθώς και το Βραβείο του Ιδρύματος Sonning το 1985. Ως πιανίστας, έχει εμφανισθεί, πέρα από τη γενέτειρα του Φινλανδία, σε Ευρώπη, Άπω Ανατολή και ΗΠΑ. Έχει εμφανισθεί για ρεσιτάλ Λιντ σε αίθουσες όπως Lincoln Center της Νέας Υόρκης, Wigmore Hall του Λονδίνου, Φεστιβάλ Schubertiade της Αυστρίας, και σε Μεξικό, Χιλή και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας. Έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης τραγουδιστές, μεταξύ άλλων, Jorma Hynninen, Soile Isokoski, Dilber, Elina Garanca, Kaludi Kaludow, Jaakko Kortekangas, Jaakko Ryhänen και Matti Salminen. Εκτός από την εκτεταμένη δισκογραφία του, ο Ilkka Paananen έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.


+  Το ρεσιτάλ τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο The Shoe Factory (οδός Ερμού 304) στην Παλιά Λευκωσία. Ώρα έναρξης στις 8:30μμ. Εισιτήρια προς 15 / 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος www.pharosartsfoundation.org και στο τηλέφωνο 22663871. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ