SITME_PLAYME / Urban Gorillas

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.12.2015

Οι Urban Gorillas συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Η Δομή» με ένα εργαστήρι διαδραστικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός δημόσιου αντικείμενου / καθίσματος το οποίο θα εγκατασταθεί σε ένα δημόσιο χώρο της πόλης και όπου η χρήση του θα παρατηρείται.


Το πρότζεκτ SITME_PLAYME προτείνει τη χρήση ενός ανοικτού συμμετοχικού χώρου εργασίας, καλώντας το ευρύ κοινό να έρθει και να παίξει, να αλληλεπιδράσει, να μοιραστεί ιδέες και δεξιότητες και να δημιουργήσει. Σε αυτό το πνεύμα, οι Urban Gorillas σας προσκαλούν στο εργαστήρι που θα λάβει χώρα την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου στο Makerspace «η Δομή» (στο χώρο στάθμευσης δίπλα από το Σπίτι της Συνεργασίας, απέναντι από το Λήδρα Πάλας) ούτως ώστε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε συλλογικά, ένα αντικείμενο δημόσιας χρήσης. Μαζί, θα συντάξουμε την πρόταση σχεδιασμού, θα δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία του αντικειμένου, θα επιλέξουμε τον χώρο της μελλοντικής του εγκατάστασης και θα φτιάξουμε ένα διαδραστικό αντικείμενο για χρήση σε δημόσιο χώρο.


Το πρότζεκτ «Η Δομή» διοργανώνεται από το Ίδρυμα ARTos και το Hack66 σε συνεργασία με το Lefkosia Hackerspace και το Σπίτι της Συνεργασίας, και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ


1η Φάση:




  • Εισαγωγή στο πρότζεκτ




  • Γνωριμία με τους συμμετέχοντες και εντοπισμός δεξιοτήτων




  • Παραδείγματα παρόμοιων πρότζεκτ




  • Διαθέσιμα υλικά




  • Συζήτηση σε σχέση με τεχνικές συναρμολόγησης / εγκατάστασης




2η Φάση:




  • Συζητούμε διάφορες ιδέες και Brainstorming




  • Σκίτσα και Σχεδιασμός




  • Καταλήγουμε στην τελική ιδέα προς υλοποίηση




  • Επιλέγουμε υλικά / εργαλεία για την κατασκευή του αντικειμένου




  • Δημιουργία σχεδίου δράσης




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Η συμμετοχή των Urban Gorillas στο πρότζεκτ Η Δομή (aceCY: ένα πρότζεκτ διαφάνειας και επικράτειας της πράξης) λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια του makerspace που εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στη Νεκρή Ζώνη. Εκεί, οι Urban Gorillas προτείνουν τη συμμετοχική κατασκευή ενός πολυ-λειτουργικού αντικείμενου για χρήση σε δημόσιο χώρο.


Δεν υφίσταται κάποιο προ-σχεδιασμένο design ή κάποιο προ-καθορισμένο αποτέλεσμα, παρά τρία μόνο "κριτήρια" ως προς τη λειτουργία του αντικειμένου, εφόσον έχει ολοκληρωθεί. Αυτά είναι:




  • Να προσφέρει στο κοινό ένα μέρος για να καθίσει / αναπαυθεί




  • Να πρασινίζει το χώρο όπου θα εγκατασταθεί




  • Να προσκαλεί το παιχνίδι και την αλληλεπίδρασης μέσω του ήχου




Οι Urban Gorillas θα φέρουν στο Makerspace μια συλλογή από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να φέρουν μαζί τους πρόσθετα ανακυκλώσιμα / ανακυκλωμένα υλικά και found objects. Το εργαστήρι είναι ανοικτό προς όλους τους συμμετέχοντες και ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό και την on-site δημιουργική διαδικασία.


Το αντικείμενο θα παραμείνει στο χώρο του Makerspace μέχρι το τέλος του πρότζεκτ και, σύμφωνα με το πνεύμα του συνολικού έργου, θα παρατηρείται ως προς τη χρήση, αλληλεπίδραση αλλά ακόμη και αλλαγή που θα έχει. Αργότερα, οι Urban Gorillas θα εγκαταστήσουν το αντικείμενο σε κάποιο άλλο δημόσιο χώρο της πόλης για τη συνέχεια της χρήσης του από το κοινό. Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρείται ούτως ώστε να καταγραφούν οι αντιδράσεις του κοινού, πώς και πόσο θα χρησιμοποιηθεί, "αγκαλιαστεί", βανδαλισθεί, τροποποιηθεί ή ακόμα και μετακινηθεί. Η τοποθεσία εγκατάστασης θα μπορούσε να επιλεγεί βάση του αν υπάρχουν ήδη βιντεοκάμερες εγκαταστημένες στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης, προσθέτοντας στην προβολή του αντικειμένου προς το κοινό αλλά και ως προς την έννοια του να "κρυφοκοιτάζεις". Το αντικείμενο μπορεί να μετακινηθεί σε περεταίρω χώρους της πόλη και να παρακολουθείται τακτικά για να καταγραφεί η τυχόν αλληλεπίδραση του κοινού με αυτό.


SITME2


SITME3


SITMe

Οι Urban Gorillas είναι ένας οργανισμός ο οποίος ενεργοποιείται κυρίως στον τομέα του δημόσιου χώρου, τη χρήση του και την αναγέννηση του, για αυτό το λόγο, τόσο η διαδικασία της δημιουργίας του αντικειμένου όσο και η παρακολούθηση της αλληλεπίδραση του κοινού με αυτό, σε διαφορετικές τοποθεσίες, είναι δύο δράσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος προς εμάς. Ο σχεδιασμός του αντικειμένου είναι άγνωστος, καθώς και το ταξίδι, η ζωή και η τελική του μοίρα. Ωστόσο το πρότζεκτ SITME_PLAYME παρέχει ένα μέσο για την εξερεύνηση του δημόσιου χώρου και τη χρήση του, και για την απόκτηση περαιτέρω γνώσεων σχετικά με το πώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του νησιού μας ανταποκρίνονται σε εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας στην πόλη τους. Η διαδικασία της δημιουργίας του αντικειμένου εκφράζει τις αξίες των Urban Gorillas που αγκαλιάζουν τη συμμετοχή και εμπλοκή της κοινότητας.


+ Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το on-site εργαστήρι από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ στις 16 και 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή του δημόσιου αντικειμένου (10:00 – 16:00). Η συμμετοχή είναι απόλυτα ελεύθερη σε όποιον μπορεί να συνεισφέρει με τις ιδέες του στο εν λόγω εγχείρημα. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ