Λευτέρης Ολύμπιος / Συμφιλίωση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.12.2015

Ο Λευτέρης Ολύμπιος θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο Συμφιλίωση: Επτά Έργα για το Αγγλικανικό Κέντρο της Ρώμης από τις 11 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο ομώνυμο Κέντρο που στεγάζεται στο περίφημο Παλάτζο Ντόρια Παμφίλη (Palazzo Doria Pamphilj), στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.


Όταν οι υπεύθυνοι του Αγγλικανικού Κέντρου της Ρώμης ζήτησαν από τον Λευτέρη Ολύμπιο να παρουσιάσει μια σειρά έργων του στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας του, είχαν υπόψη τους την έκθεση «Συναντώντας το Βυζάντιο», έκθεση αναδρομική του καλλιτέχνη που διοργανώθηκε από το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Στην έκθεση εκείνη παρουσιάστηκε στο σύνολό του το έργο του ζωγράφου που αφορούσε τη σχέση του, τεχνοτροπική, εικονογραφική κι εν τέλει οργανική με την χριστιανική παράδοση, ορθόδοξη και δυτική.


Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αγγλικανικού Κέντρου της Ρώμης, καθώς και την πρόκληση να δουλέψει «κατά παραγγελία» για την επετειακή αυτή έκθεση, ο Λευτέρης Ολύμπιος αποφάσισε να ξαναδουλέψει πάνω στις μεγάλες αυτές ενότητες που τον απασχολούν σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία. Με τον γνώριμο τρόπο εργασίας και θεώρησης πραγμάτων, ο Λευτέρης Ολύμπιος επικαιροποιεί εκ νέου τα θρησκευτικά εικονογραφικά πρότυπα με έντονο και πάλι το πολιτικό στίγμα: εικονίζει έναν κόσμο γεμάτο πρόσφυγες, αγνοούμενους, αδύναμους, κατατρεγμένους, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά ελπίζουν για τη σωτηρία .


Στην έκθεση παρουσιάζει επτά έργα βασισμένα σε αντίστοιχους θεματικούς κύκλους τα οποία συνοδεύονται από τα επτά προσχέδια-μελέτες τους: Φιλοξενία, Το Ταξίδι, Βερονίκη, Ζήτημα Επιλογής, Μαρία, Ο Αγγελιαφόρος, Μαρτίνος.


Με τον γνώριμο –από το υπόλοιπο έργο του— τρόπο εργασίας και θεώρησης πραγμάτων ο Λευτέρης Ολύμπιος επικαιροποιεί εκ νέου τα θρησκευτικά εικονογραφικά πρότυπα με έντονο και πάλι το πολιτικό στίγμα: εικονίζει έναν κόσμο γεμάτο πρόσφυγες, αγνοούμενους, αδύναμους, κατατρεγμένους, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά αναμένουν τον λευκό εκείνο άγγελο της σωτηρίας να φανεί και γι’ αυτούς. Κι αυτός είναι και ο λόγος που το Αγγλικανικό Κέντρο της Ρώμης προσκάλεσε τον Λευτέρη Ολύμπιο να εκθέσει τα έργα του εκεί.


Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Dana English. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, Αγγλικά και Ιταλικά σχεδιασμένος από τον γραφίστα Άκη Ιωαννίδη, μόνιμο συνεργάτη του Ολύμπιου τα τελευταία χρόνια.Το έντυπο περιλαμβάνει κείμενα της Ιστορικού Τέχνης Ιωάννας Αλεξανδρή και όλα τα έργα της σειράς .


ergasthrio


aggeliaforos.


maria.


veroniki.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ