Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Τρίο Αντρέας Ροδοσθένους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.12.2015

Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος θα βρεθεί τον Ιανουάριο στην Κύπρο για δύο συναυλίες με το Τρίο Αντρέας Ροδοσθένους.


Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της ελληνικής τζαζ σκηνής, συμπράττει για πρώτη φορά με τρεις από τους σπουδαιότερους Κύπριους τζαζίστες της νέας γενιάς – τους Αντρέα Ροδοσθένους (μπάσο), Γιώργο Μορφίτη (πιάνο) και Στέλιο Ξυδιά (τύμπανα). Στις δύο μοναδικές εμφανίσεις τους σε Λεμεσό (17/1) και Λευκωσία (18/1) θα παρουσιαστούν τόσο κομμάτια του μπασίστα Αντρέα Ροδοσθένους όσο και συνθέσεις από τους προσωπικούς δίσκους του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου – κομμάτια που εξελίχθηκαν μέσα από τις πολύχρονες εμπειρίες και τις πολλαπλές επιρροές των τεσσάρων μουσικών.


Το Τρίο Αντρέας Ροδοσθένους συστάθηκε πριν από τρία χρόνια από τον μπασίστα Αντρέα Ροδοσθένους, με τον Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα και το Γιώργο Μορφίτη στο πιάνο. Το 2015 ηχογραφήθηκε η πρώτη προσωπική δουλειά του Αντρέα με τίτλο Απλότητα. Στον ψηφιακό δίσκο συμμετείχε ο Άλκης Αγαθοκλέους στο νέυ ο οποίος και συνέχισε μαζί τους στις παρουσιάσεις που ακολούθησαν, ενώ σε προηγούμενές τους εμφανίσεις συμμετείχε ο Ιάκωβος Πάρπας στο σαξόφωνο. Στο ενεργητικό τους έχουν αξιόλογες παρουσιάσεις όπως το EUNIC Jazz Festival στο Βερολίνο και το Τεχνόπολις τζαζ φεστιβάλ στην Αθήνα. Αυτό τον καιρό ετοιμάζονται για να ηχογραφήσουν τη νέα τους δουλειά.


rodosthenoustrio

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκινώντας να παίζει κιθάρα στο Σαμικό, ένα μικρό χωριό στο νομό Ηλείας όπου γεννήθηκε. Στα δεκάξι του μετακομίζει στην Αθήνα όπου συμμετέχει στα πρώτα ροκ και μπλουζ γκρουπ και σύντομα ανακαλύπτει τη τζαζ. Σπουδάζει τζαζ κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο ωδείο Φίλιππος Νάκκας και αποφοιτεί το 2002, ενώ δυο χρόνια προηγουμένως ξεκινά να παίζει τρομπέτα. Τον Οκτώβρη του 2002 μετακομίζει στην Ολλανδία και σπουδάζει στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα -μεταξύ άλλων- με τους Markus Stockhausen και Angelo Verploegen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ συμμετέχει σε διάφορα "πολυεθνικά" γκρουπ και το 2006 διμιουργεί το Poly Quartet, ένα γκρουπ με το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του. Το 2008 ηχογραφούν το δίσκο Perfumed Dreams και κερδίζουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο. Την ίδια χρονιά αποφοιτεί απο το Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και επιστρέφει στην Ελλάδα.


Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων. To 2013 έκανε ενα αφιέρωμα στην αγαπημενη του ροκ μπαντα Pink Floyd και ηχογράφησε το δίσκο «Heart of the Sun - The music of Pink Floyd» το οποίο παρουσίασε σε διάφορους χώρους στην Ευρώπη καθώς και στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί με τους Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceo, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Serge Teyssot Gay (Noir Desires), Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Θεοδώρου, Γιώργο Τρανταλίδη, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τακη Μπαρμπέρη, Θαναση Παπακωνσταντινου κ.ά. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις διαφορετικών στυλ. Το 2014 δημιουργεί ένα καινούργιο σχήμα και το 2015 κυκλοφορεί το  δίσκο Anicca που αποτελείται από συνθέσεις του.


Πέρα από τις δύο συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν επίσης ομαδικά εργαστήρια μουσικού αυτοσχεδιασμού για πνευστά. Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος καθοδηγεί και εμπνέει στο θέμα του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Σε δύο 2-ωρες συναντήσεις τα εργαστήρια θα επικεντρωθούν σε ερωτήματα όπως: Πώς φτιάχνουμε αυτοσχέδιες μελωδίες, ποια η σχέση μας με τον χρόνο και τον ρυθμό, με ποιο τρόπο ερμηνεύουμε τις φράσεις μας; Μια εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του μουσικού αυτοσχεδιασμού, με την οποία θα δοθούν τα πρώτα εφόδια στους αρχάριους και νέες ιδέες και τρόπους προσέγγισης στους πιο προχωρημένους. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο παίξιμο των πνευστών, αλλά εκτελεστές άλλων οργάνων είναι ευπρόσδεκτοι.



+ Η πρώτη συναυλία του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου με το Τρίο του Αντρέα Ροδοσθένους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου στον Χώρο απέναντι από το Καφενείο «Στο Δρόμο» στη Λεμεσό (οδός Γενεθλίου Μιτέλλα), ενώ η δεύτερη θα δοθεί τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στη σκηνή του Windcraft Music Centre στη Λευκωσία (Ξάνθης Ξενιέρου 27). Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30 με είσοδο 10 ευρώ. Συνιστάται κράτηση στο 22377748. Οι εκδηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη λειτουργίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Windcraft Loud”. Περισσότερες πληροφορίες: www.windcraftmusic.com


++ Τα ομαδικά εργαστήρια μουσικού αυτοσχεδιασμού για πνευστά θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 19:00-21:00 και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στις 11:00-13:00 στο Windcraft Music Centre.  Κόστος συμμετοχής για κάθε δίωρο: 15 ευρώ (10 ευρώ για μέλη του Windcraft Loud). Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο 22377748.


posterWINDCRAFT

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ