Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψαν και πάλι αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Παλμύρα, την πόλη της κεντρικής Συρίας που ανακατέλαβαν από τις καθεστωτικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής των συριακών αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.
«Τοπικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) κατέστρεψε το Τετράπυλον, ένα μνημείο με 16 κολώνες.» Επιπλέον, «δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Πέμπτη από τους συναδέλφους μας του πανεπιστημίου της Βοστώνης δείχνουν ζημιές στην πρόσοψη του ρωμαϊκού θεάτρου», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι σαν ταινία τρόμου που θα συνεχίζεται για όσο η Παλμύρα παραμένει υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ακόμη.
Ο ίδιος έμαθε για την καταστροφή πριν από δέκα μέρες αλλά περίμενε για τη γνωστοποίηση του γεγονότος όταν θα έφταναν στα χέρια του οι δορυφορικές εικόνες.
Το Τετράπυλο ανεγέρθηκε την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ήταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολώνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολώνες, μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολώνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.
Το ρωμαϊκό θέατρο, στο οποίο τον Μάιο 2016 δόθηκε μια συναυλία από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.
