Πάφος2017: Πρόγραμμα Φεβρουαρίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.2.2017

Μετά την τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού συνεχίζει το ταξίδι του και τον μήνα Φεβρουάριο.


Ο Φεβρουάριος στην Πρωτεύουσα του πολιτισμού παρουσιάζει εκδηλώσεις και δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, καθώς και δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.


Παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα:


Stegi_Grammatwn_&_Texnwn_Pafos

Ποίηση για την Πάφο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα | 2 Φεβρουαρίου 2017 / Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / 19:00


Ο Οργανισμός Πάφος2017 παρουσιάζει την έκδοση «Ποίηση για την Πάφο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», η οποία κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, με τη συνεργασία της Εταιρείας Λογοτεχνών Κύπρου/Πάφου.


Η πολυμορφία της Πάφου και ο πλούτος της σε αρχαιότητες, θρύλους και φυσικές ομορφιές ενέπνευσαν ποιητές και εικαστικούς από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας.


Η δίγλωσση αυτή έκδοση αποτυπώνει τη συλλειτουργία ζωγραφικής και ποίησης. Κείμενα, ποιήματα και ζωγραφικές δημιουργίες, από ή για την Πάφο, περιέχονται στον τόμο υψηλής αισθητικής αποτελώντας μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση των σημαντικότερων καλλιτεχνικών αναφορών σχετικά με την Πάφο.


Η ανθολόγηση και επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τους Ανδρέα Πετρίδη, Ανδρέα Χατζηθωμά και Παναγιώτη Νικολαΐδη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την έκδοση.


Είσοδος: ελεύθερη


Music_Orba

Musicorba | 8 Φεβρουαρίου 2017 / Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου / 20:30


Ένα μουσικό εγχείρημα από τους πιανίστες Ricardo Vieira από την Πορτογαλία και Tomohiro Hatta από την Ιαπωνία.


Οι καλλιτέχνες, μετά την επιτυχημένη πρώτη συνεργασία τους το 2010, συνεχίζουν να μελετούν και να παρουσιάζουν έργα για τέσσερα χέρια από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη μουσική παράδοση, καθώς και να ερμηνεύουν έργα από τις δικές τους πατρίδες γεφυρώνοντας τους πολιτισμούς των χωρών τους στο πνεύμα του εμβληματικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, «Συνδέοντας Ηπείρους Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς».


Τιμή εισόδου: 10 ευρώ


Εισιτήρια προπωλούνται στα περίπτερα So Easy (παγκύπρια), Time Out στην Πάφο και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα soldoutticketbox


Xwrio_Episkopi

Διαδρομές και Ίχνη, Επισκοπή | Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 / Σημείο αναχώρησης με λεωφορεία: Έδρα Πάφος2017 / 10:00


Το πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος2017 επισκέπτεται το χωριό Επισκοπή μέσα από μια αλλιώτικη περιήγηση.


Η διαδρομή ακολουθεί ίχνη της μνήμης και της ιστορίας, επιλέγει ως ορόσημά της χώρους κρυμμένους και διερευνά όλα όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ̇αυτά που δεν βλέπουμε κατά τις συνήθεις περιηγήσεις στην επαρχία.


Πρώτος σταθμός είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο της κοινότητας, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μια ταινία 24 λεπτών για το χωριό, καθώς και τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.


Ακολουθεί ξενάγηση στον περίφημο Βράχο της Επισκοπής, τα αποκαλούμενα «Μετέωρα της Κύπρου».


Επόμενος σταθμός είναι η κοιλάδα της Έζουσας, όπου θα δοθεί δεξίωση από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Επισκοπής. Ο κοινοτάρχης Πάμπος Χαραλάμπους και ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αντρέας Χρυσάνθου θα μιλήσουν για τις κοιλάδες και τους ποταμούς που βρίσκονται γύρω από την Επισκοπή και είναι γεμάτες από κρυμμένους θησαυρούς, όπως νερόμυλους, ενετικά γεφύρια, ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά, όπως το Τουρκοκυπριακό Χωριό Μωρό νερό.


Το project Διαδρομές και Ίχνη επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης και να υπογραμμίσει την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τον κάθε πολίτη.


Είσοδος: ελεύθερη


Second_Nature_1

Δεύτερη Φύση - Second Nature | Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 / Δημόσιος Κήπος Πάφου / 15:30


Το έργο «Second Nature», στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Δημόσιου Κήπου με το αστικό τοπίο της Πάφου, μέσω της μελέτης και του σχεδιασμού κατασκευών.


Οι κατασκευές συνδυάζουν το φυσικό τοπίο με την αισθητική αρτιότητα και θα παραδοθούν ως εγκαταστάσεις οι οποίες θα παραμείνουν στην πόλη.


Συμμετέχουν οι ακόλουθες ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Κίνα:


The Green Cube ( Ευδοκία Παπουή/Χριστάκης Παρασκευάς), The Second Life-Fallen Leave (XianLiang, Liang/Wym Poon), Garden Bubbles (Robert B. Trempe), PolyCatOikia (Εμίλιος Κουτσοφτίδης/Gabor Stark, Bloom (Χάρης Σολωμού/Οδυσσέας Γεωργίου/Κυριάκος Κυριακίδης/Μιχάλης Γεωργίου, The Green Shower (Ελεονώρα Ανρωνιάδου/Ελένη Φλουρή/ Ανδρέας Τσιακλής/Παντελής Παπαδόπουλος.


Ιδέα/σχεδιασμός: Βαλεντίνος Στεφάνου


Οι κατασκευές θα πραγματοποιούνται επί τόπου από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 και η δημόσια παρουσίαση τους θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου 2017, σε μια εκδήλωση με συμμετοχή του προγράμματος Σχολεία εν Δράσει. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν στο Δημόσιο Κήπο οι εγκαταστάσεις-παγκάκια που κατασκευάστηκαν από τον καλλιτέχνη Μιχάλη Παπαμιχαήλ, στο πλαίσιο του έργου «Rebench».


Είσοδος: ελεύθερη


unseco_anthrwpos_kai_viosfaira

Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα UNESCO ΜΑΒ: «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, για προστατευόμενες περιοχές» | Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 / Ξενοδοχείο Droushia Heights, Δρούσια / 9:30-16:00


Στο πλαίσιο του προγράμματος Akamas Project της ΠΠτΕ, πραγματοποιείται ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα UNESCO MAB: «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα, για προστατευόμενες περιοχές» και κοινότητες μέσα σε αυτές.


Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και στοχεύει στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων και άλλων εμπλεκομένων στον Ακάμα, για το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» και το Δίκτυο Πάρκων Βιόσφαιρας της UNESCO.


Οι κύριοι ομιλητές, καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO MAB και Philippe Pypaert, Ειδικός προγράμματος στο Περιφερειακό Γραφείο της Unesco στη Βενετία για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα, τα οφέλη και τις προοπτικές των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως Πάρκα Βιόσφαιρας της Unesco.


Εκπρόσωποι από άλλα Πάρκα Βιόσφαιρας Unesco στη Μεσόγειο, θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες και θα αναδείξουν καλές πρακτικές από τις περιοχές τους.


Συντονισμός: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου


Είσοδος: ελεύθερη


*Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά


Άρχισαν και συνεχίζονται:


Print

Πλάνητες | 1-28 Φεβρουαρίου 2017 / Παλιά Ηλεκτρική, οικία Shelley / 16:00-19:00


Η έκθεση αποτελεί ένα διεθνές εικαστικό και ερευνητικό εγχείρημα με τη συμμετοχή γνωστών εικαστικών από την Πάφο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο.


Πλάνητες είναι οι περιπλανώμενοι, οι Ταξιδιώτες του Κόσμου από τον Αγαπήνορα μέχρι τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Νεόφυτο και βέβαια την Αφροδίτη, αλλά και οι πρόσφυγες διαχρονικά έως τους σημερινούς μετανάστες.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Rosa Barba, Inal Bilsel, Andrea Bruno, Banu Cennetoğlu, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαμεινώνδα, Ben Evans και Άλκης Χατζηανδρέου, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύμπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Γιώργος Πέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου


Επιμέλεια: Έλενα Πάρπα


Είσοδος: ελεύθερη


Far_Off_Lands

Μακρινή Χώρα - Far off Lands | 1- 28 Φεβρουαρίου 2017 / Δημοτική Πινακοθήκη / 10:00-15:00


Η βίντεο-εγκατάσταση «Μακρινή Χώρα» εστιάζει στη «μακρινή γη» της παιδικής ηλικίας και τις μνήμες του σώματος, καθώς και στη «μακρινή χώρα» των κοινών ελπίδων και ονείρων για το μέλλον.


Το έργο είναι εμπνευσμένο από γραπτά του γνωστού Κύπριου ποιητή Taner Baybars (Plucked in a Far Off Land ) και από την έρευνα της ομάδας για την παιδική ηλικία πριν και μετά από το 1974.


Τρεις γενιές Κυπρίων (και από τις δύο πλευρές της Νεκρής Ζώνης) συναντώνται για να μοιραστούν βιώματα στο πλαίσιο της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση είναι αφιερωμένη στις δύο κοινότητες, καθώς και σε κάθε λαό ο οποίος ζει σε μια διαιρεμένη κοινωνία.


Το έργο προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν την εγκατάσταση ως ένα ταξίδι διαμέσου τριών χώρων και τριών μερών αντίστοιχα και στο τέλος να καταγράψουν ένα δικό τους βίωμα και μια ευχή για το μέλλον.


Το έργο υλοποιήθηκε από την ομάδα Echo Arts, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Αριάνα Οικονόμου, Gurgenc Korkmazel, Dorinda Hulton και Peter Hulton. Τη μουσική συνέθεσε ο Λάρκος Λάρκου.


Είσοδος: ελεύθερη


www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
                                                                             Φώτο Λάρκο

Μυθολογίες μιας Αρχής - Departing Mythologies | 1- 28 Φεβρουαρίου 2017 / Γκαλερί Εν Πλω / 10:00 - 13:00 & 16:00 -19:00


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τιμά τους συνδεδεμένους με την Πάφο εικαστικούς δημιουργούς, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τέχνης του νησιού διαμορφώνοντας ένα εικαστικό, κυρίως ζωγραφικό, ρεύμα.


Οι ζωγράφοι Στας Παράσχος, Κώστας Οικονόμου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κοτσώνης, Χρίστος Χρίστου και Χρίστος Φουκαράς, καθώς και οι γλύπτες Άντης Χατζηαδάμος και Κύπρος Περδίος, επηρέασαν και εμπλούτισαν όσο λίγοι την εικαστική δημιουργία στον τόπο μας, αφομοιώνοντας στα έργα τους, με τρόπο άκρως δημιουργικό, επιρροές από όλο τον κόσμο.


Επιμέλεια: Εσπερία Ιλιάδου-Suppiej


Είσοδος ελεύθερη


www.fotolarko.com.cy
www.fotolarko.com.cy
                                                                                 Φώτο Λάρκο

Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το μέλλον | 1- 15 Φεβρουαρίου 2017 / Κάστρο Πάφου / 10:00-17:00


Μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.


Οι ανέκδοτες φωτογραφίες, σε νέες εκτυπώσεις και επιμέλεια του βραβευμένου με πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο φωτογραφίας του Ιταλού καλλιτέχνη Antonio Manta, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Urbino ISIA, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου δημιουργού και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου.


Με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα


Είσοδος: ελεύθερη


Πάφος2017 - Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε άλλες πόλεις:


Κυπριακῷ τῷ τρόπῳ: Maniera Cypria | 19 Ιανουαριου-31 Ιουλίου 2017 / Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσία / 9:00-16:00


2x1 kypriako to tropo.indd

Η έκθεση «Κυπριακῷ τῷ Τρόπῳ-Maniera Cypria» επιχειρεί να αναδείξει τη ζωγραφική παραγωγή των φορητών εικόνων στην Κύπρο κατά τον 13ο αιώνα και τις επιδράσεις από την Ανατολή και τη Δύση.


Διαμέσου των εικόνων της έκθεσης, αναλύονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη ζωγραφική παραγωγή: το πολυπολιτισμικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Κύπρο κατά τον πρώτο αιώνα της φραγκικής κατάκτησης, η εγκατάσταση της Λατινικής Εκκλησίας στο νησί, η παρουσία Δυτικών καλλιτεχνών, αλλά και προσφύγων από τη Συρία και την Παλαιστίνη.


Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες από τη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', αλλά και εικόνες οι οποίες παραχωρήθηκαν από τις κατά τόπους Μητροπόλεις της Κύπρου.


Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης


Είσοδος: ελεύθερη


+ Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 26932017 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ