Ουδέν σχόλιο από το Πάφος17 | Δεν αποσύρεται ο πίνακας της Τ/Κ ζωγράφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.2.2017

Γράφει ο Κώστας Νάνος


Ως μια καλή διαφήμιση για την έκθεση «Πλάνητες» που παρουσιάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής αντιμετώπισε το Πάφος2017 τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για το έργο «The Dawn and the Sunset Issue (2017)» που ανήκει στην Τουρκοκύπρια ζωγράφο Nurtane Karagil. Ο θόρυβος προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες μετά από παράπονα και καταγγελίες του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Μακαρίου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ο πίνακας προσβάλλει την προσωπικότητά του.


Το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πάφος2017 και αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να αποσυρθεί το έργο από την έκθεση η οποία συνεχίζεται κανονικά. Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνει κανένα σχόλιο από τον οργανισμό.


Αχρείαστος θόρυβος


Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Πάρπα η Τ/Κ ζωγράφος χρησιμοποιεί συχνά την «παιδική γραφή» για να χειριστεί τραυματικές εμπειρίες.


Για το συγκεκριμένο σχέδιο, η εικαστικός πήρε συνεντεύξεις από Τουρκοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κι αυτοί τις εστίες τους μετά τα γεγονότα του 1974 επιβιβαζόμενοι σε 37 λεωφορεία και φορτηγά, τα οποία εικονίζονται στα δεξιά του σχεδίου.


Η αναγκαστική μετακίνηση ομάδας πληθυσμού της Πάφου αποδίδεται από την Karagil με τη στρωματική προσέγγιση της παιδικής σχεδιαστικής γραφής, τοποθετώντας στο πάνω μέρος του σχεδίου δυο σύμβολα της πόλης - την Αφροδίτη και τον Μακάριο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε, η επιχείρηση εκκένωσης της Πάφου είχε κωδικό Αφροδίτη Ι και Αφροδίτη ΙΙ. Το σύμβολο, λοιπόν, της ομορφιάς και της γονιμότητας αποκτά σε αυτή την περίπτωση διαφορετικό βάρος στη μνήμη των Τουρκοκυπρίων. Οι δυο Αφροδίτες περιστοιχίζουν το άγαλμα του Μακαρίου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επιθεωρώντας κι αυτές από το ίδιο συμβολικό βάθρο την εξέλιξη μιας ιστορικής στιγμής από το σύγχρονο παρελθόν της πόλης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ