Παρουσίαση βιβλίου | «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.2.2017

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο Πάργα στον Στρόβολο το νέο βιβλίο της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου με τίτλο «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής».


Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ελευθερία Ανδρέου.


Η υπόθεση


Στην Αθήνα του 1969 η νεαρή Ηλέκτρα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, είναι έτοιμη να κατακτήσει τα όνειρά της, μα μια απρόσμενη συνάντηση με τον μετανάστη Ηλία Θωμόπουλο ανατρέπει τα σχέδιά της. Οι συναρπαστικές ιστορίες που της διηγείται για την Αφρική τη γεμίζουν δέος και θαυμασμό, και καταλήγει να τον παντρευτεί και να τον ακολουθήσει στη Μαύρη Ήπειρο. Μόνο που γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η Νιγηρία είναι μια επικίνδυνη χώρα. Η Ηλέκτρα ωθείται να συνθηκολογήσει με τη μοναξιά, τον φόβο της μαύρης μαγείας καθώς και της ένοπλης ληστείας. Ωστόσο, όλα αυτά δεν την εμποδίζουν να αγαπήσει με πάθος την Αφρική και να αφιερωθεί στα παιδιά της Αμερικανικής Ιεραποστολικής Σχολής, όπου διδάσκει, αλλά και σε όλα τα ορφανά που βρίσκουν απεριόριστη αγάπη στην αγκαλιά της.


Ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια γεμάτης ζωής, η Ηλέκτρα και ο Ηλίας αποφασίζουν να επαναπατριστούν, αλλά δεν υπολογίζουν πως, όταν ξεριζώσεις ένα γέρικο δέντρο, τότε αυτό μαραίνεται και πεθαίνει. Δυο χρόνια αντέχει ο Ηλίας στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατό του, τίποτα πια δεν κρατά την Ηλέκτρα μακριά απ’ όσα αγάπησε στην Αφρική. Επιστρέφει, ανυποψίαστη για το μεγάλο παιχνίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα: τη συνάντησή της με την εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.


Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου


Τα χρόνια της ζωής της στη Νιγηρία από το 1969 μέχρι το 1997 αποδείχτηκαν χρήσιμα στο νέο βιβλίο της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου, που εστιάζει στην Μπόκο Χαράμ, την εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα κυρίως στη βόρεια Νιγηρία.
Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε πολλά χρόνια στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου σε χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα.


Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, ενώ για το έργο της έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει πουλήσει συνολικά περισσότερα από 80.000 αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, απ' όπου κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο, κυκλοφόρησαν επίσης τα μυθιστορήματά της «Η Ζωή είναι Αγάπη», «Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ».


Το 1992, το μυθιστόρημά της «Ο Ψίθυρος του Δάσους» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


+ Παρουσίαση βιβλίου την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Πάργα [Τσερίου 94 & Νάξου, Στρόβολος]. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της. Πληροφορίες τηλ. 22327740.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ