Νέες τοιχογραφίες στο φως στην εκκλησία Αρχ. Μιχαήλ στο Λευκόνοικο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.2.2017

Νέες τοιχογραφίες έφερε στο φως η αναστήλωση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.


Την είδηση ανάρτησε χθες στο διαδίκτυο ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. «Συμβαίνουν και θαύματα, φτάνει να γίνεται δουλειά και να μην υποχωρεί κανείς μπροστά στις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου.


Η αναστήλωση της εκκλησίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που κινδύνευε με κατάρρευση, περιλαμβάνεται στα έργα συντήρησης που ανέλαβε η Τεχνική Επιτροπή.


arch_mihail4
arch_mihail
Οι φωτογραφίες δόθηκαν από τον Αλί Τουντζάι.


Η αναστήλωση αποκάλυψε βυζαντινές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα και 16ο αιώνα και προστίθενται στις ήδη γνωστές τοιχογραφίες της εκκλησίας από τα έτη 1926 και 1958. Ο κ. Χατζηδημητρίου δεν απέκλεισε την ύπαρξη και άλλων ευρημάτων.


arch_mihail2
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελεί μνημείο με φραγκικά, βυζαντινά και μεταγενέστερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που μαρτυρεί τη σύνθεση «πολιτιστικών χαρακτηριστικών όπως αφομοιώθηκαν από τον κυπριακό λαό».
arch_mihail3
Ο κ. Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε τον συνάδελφό του, Τουρκοκύπριο επικεφαλής της επιτροπής Αλί Τουντζάι «για τη βοήθεια και την ωραία συμπόρευση που είχαμε μέχρις ότου φθάσουμε στο σημερινό σημείο» και συνεχάρη τον συντηρητή παπά Κυριάκο για την εξαιρετική του δουλειά επί της συντήρησης της εκκλησίας, την Tiziana Zennaro του UNDP-PFF και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ