Ο Τέτσης και οι μαθητές του στο Μουσείο Ζαμπέλα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.2.2017

Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση, Έλληνα ζωγράφου, ακαδημαϊκού αλλά και φίλου της οικογένειας Ζαμπέλα, το μουσείο όπου φυλάσσεται η συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας πραγματοποιεί μια ειδική έκθεση προς τιμήν του.


Η έκθεση έχει τίτλο «Ο Παναγιώτης Τέτσης και οι Κύπριοι μαθητές του» και σε αυτήν θα φιλοξενηθούν τα έργα 16 εικαστικών οι οποίοι είχαν για δάσκαλο τον σπουδαίο ζωγράφο.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου, τρεις μέρες μετά την πρώτη επέτειο του θανάτου του (5 Μαρτίου 2016) και θα παραμείνει στο μουσείο μέχρι το τέλος του μήνα. Θα την προλογίσει, δε, η Μαίρη Σαμαρά, η οποία εργάστηκε για 50 χρόνια ως γυμνό μοντέλο στη Σχολή Καλών Τεχνών


Καλλιτέχνες στο μέλλον


«Πιστεύω πως ο καλλιτέχνης, προχωρώντας το έργο του, πλαταίνει περισσότερο τις δυνατότητες της μεταδόσεως των γνώσεων στους νεότερους. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση... Κληθήκαμε για ένα υψηλό, λεπτό και υπεύθυνο έργο: να καθοδηγήσουμε και να μορφώσουμε μελλοντικούς καλλιτέχνες. Αυτό είναι το κύριο έργο μας», είχε πει ο Παναγιώτης Τέτσης ο οποίος δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1976 μέχρι το 1991 αλλά και στη Σχολή Βακαλό και στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο.


Οι Κύπριοι εικαστικοί που με έργα τους συμμετέχουν στην έκθεση είναι: Γιάννης Γιαννακίδης, Αριστοτέλης Δημητρίου, Άννη Ερωτοκρίτου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μάρλεν Καρλετίδου, Αργύρης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Φαίδρα Παλαρή, Ανδρέας Παρασκευάς, Πάρις Σίβακας, Παναγιώτης Σιδεράς, Έλενα Τσαγγαρά, Πανίκος Τσαγγαράς, Χρυσάνθη Φαρμακά και Μαρία Χατζηνικολάου.


Εξάλλου, το έργο του Τέτση με τίτλο «Ύδρα» θα παρουσιαστεί στην έκθεση παράλληλα με τα έργα των μαθητών του. Το έργο αυτό αποτελεί δωρεά του ίδιου του ζωγράφου στο Μουσείο Ζαμπέλα ως δείγμα εκτίμησης όταν ο Μιχαλάκης και η Λουκία Ζαμπέλα εγκαινίασαν το μουσείο που φέρει το όνομά τους με μια μεγάλη έκθεση για τον ίδιο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Παναγιώτης Τέτσης με μαθητές του στην Ύδρα.


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 22456098.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ