Εγκαινιάζεται σήμερα το Μουσείο Παραμυθιού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.2.2017


Με λογότυπο ένα ανοιχτό βιβλίο και ένα κουβάρι κόκκινη κλωστή, το πρώτο Μουσείο Παραμυθιού στην Κύπρο «δίνει κλώτσο» για να αρχίσει η δική του ιστορία.




Το μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό επί της οδού Γρανικού στην παλιά Λευκωσία, θα εγκαινιάσει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.


Πρόκειται για έναν χώρο που δεν εστιάζει τόσο στη σημαντικότητα των εκθεμάτων του, όπως κάθε συμβατικό μουσείο, αλλά μάλλον στη φιλοξενία ιστοριών από τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και στη διάδραση με τους επισκέπτες του, μικρούς και μεγάλους.


Αφηγήσεις με αιτία


«Το παραμύθι είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας», ανέφερε χθες στο «Π» -εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για τα εγκαίνια- η Βίκυ Μπαλωμένου, ιδρύτρια του μουσείου με τον σύζυγό της, Φώτη Κακογιάννη.


Η κ. Μπαλωμένου είναι συστημική ψυχοθεραπεύτρια και το παραμύθι ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό εργαλείο για τη δουλειά της. «Μάζευα και αρκετό υλικό εξαιτίας ακριβώς της δουλειάς μου και κάποια στιγμή σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να υπάρχει ένα μουσείο για τα παραμύθια, μέσα από το οποίο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του. Ξέρετε, τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν τα κλασικά παραμύθια», σχολίασε χθες η κ. Μπαλωμένου, ένα όνειρο της οποίας υλοποιείται σήμερα με τα εγκαίνια του εν λόγω μουσείου.


Το Μουσείο Παραμυθιού στεγάζεται σε έναν χώρο που διαμόρφωσε με, κυριολεκτικά, παραμυθένιο τρόπο η μουσειολόγος Αντιγόνη Μιχαηλίδου.


mouseio_paramythiou2web

Αν και εγκαινιάζεται σήμερα, το Μουσείο θα λειτουργήσει αρχικά με ήδη προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων από τις 10 Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό.


ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ