Πάφος2017: Πρόγραμμα Μαρτίου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.2.2017

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, μουσική παράσταση, ενημερωτική ημερίδα και περιήγηση στο χωριό Αμαργέτη περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 για τον μήνα Μάρτιο.


Παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα:
i_vivliothiki_tis_Aphrodites

Με την έκθεση «Η βιβλιοθήκη της Αφροδίτης» της εικαστικού Mary Plant, αρχίζει το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017.


Η έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στη θεά της ομορφιάς, εγκαινιάζεται στις 3 Μαρτίου 2017 και θα λάβει χώρα στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια.


Λίγα λόγια για την έκθεση:


Η Πάφος, ως τόπος λατρείας της Αφροδίτης, είλκυε προσκυνητές από όλη τη Μεσόγειο στις γιορτές προς τιμή της.


Στο μουσείο της Παλαίπαφου, στον κάτω χώρο, παρουσιάζονται δύο μεγάλες εγκαταστάσεις οι οποίες αποτελούν μια ενότητα σε συνεχή εξέλιξη την οποία ξεκίνησε το 1996 η εικαστικός Mary Plant.


Η πρώτη εγκατάσταση με θέμα «Σημειώματα Αφροδίτης» είναι το πιο πρόσφατο έργο (2016) ενώ η δεύτερη με θέμα «Η Αναπαράσταση της Ανασκαφής και Ανακάλυψης της Βιβλιοθήκης της Αφροδίτης» θα ολοκληρωθεί στον χώρο της έκθεσης.


Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης μια συλλογή από βιβλία και ανθογράμματα, βασισμένα σε λουλούδια και φυτά, τα οποία αναφέρονται στη θεά. Η συλλογή έχει προκύψει μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόληση της εικαστικού Mary Plant με τη μορφή της Αφροδίτης, τους μύθους και τις παραδόσεις γύρω από αυτήν.


Η Mary Plant μετά τις σπουδές της έχει κάνει εκθέσεις σε Αγγλία, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Μογγολία, Χόνγκ Κόνγκ, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ τα έργα της κοσμούν συλλογές σε πολλά μουσεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.


+ Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Κούκλια, στις 19:00. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017.


Ωράριο λειτουργίας: 10:00-17:00


Είσοδος: ελεύθερη
Istoria_dio_polewn

«Ιστορία δύο πόλεων» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας του Μαλτέζου φωτογράφου David Pisani, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου.


Η έκθεση καταγράφει τη ζωή του νησιού σε συνάρτηση με τη ζωή του νησιού στη Μάλτα και αποτελεί μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Valletta 2018.


Η Κύπρος και η Μάλτα, δύο μεσογειακά νησιά που μοιράζονται ιστορικά πάθη, περιπέτειες και τραγωδίες αιώνων αλλά και λαμπρούς πολιτισμούς και μια κοινή φυσική ομορφιά, συνδέονται μέσα από δύο ιστορικές πολιτείες, την Πάφο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και τη Βαλέτα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαλτέζος φωτογράφος David Pisani ταξίδεψε στην Κύπρο και κατέγραψε εικόνες από τη ζωή του νησιού προκειμένου να τις συνάψει με αντίστοιχες εικόνες από την πατρίδα του.


Ο David Pisani εξειδικεύεται στη φωτογράφιση του δομημένου τοπίου και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ έχει γράψει και μια σειρά από έργα δοκιμιακής φύσεως σχετικά με τη φωτογραφία πόλεων.


+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο, στις 19:00. Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017.


Ωράριο λειτουργίας: 16:00-19:00


Είσοδος: ελεύθερη
I_apikonisis_tou_Aoratou

Έκθεση εμπνευσμένη από την χριστιανική θρησκεία με θέμα «Η Απεικόνισις του Αοράτου», θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου, στην γκαλερί «Εν Πλω».


Πρόκειται για μια έκθεση η οποία περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με κριτήριο επιλογής την έμπνευση που αντλείται από τη χριστιανική θρησκεία.


Η έκθεση δίνει την ευκαιρία μελέτης της διαφορετικής προσέγγισης και των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης των ίδιων θεμάτων.
Πλάι στα σημαντικά έργα των F. Abbiati, G. Battista Tiepolo, C. Sorg, I. Tapia, J. Carlos Angles, J. Tengnangel, G. Forschondt, θα εκτεθούν έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, όπως των Γύζη, Παρθένη, Κόντογλου, Γκίκα, Μανουσάκη, Μιχαηλίδη, Κοντόπουλου, Γκολφίνου και άλλων.


Τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Χαράλαμπου και της Μαρίας Χριστόφορου, και την επιμέλεια έχει αναλάβει η Νέλλη Κυριαζή.


+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, στην γκαλερί «Εν Πλω» στην Πάφο, στις 18:00. Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Μαΐου.


*30 Απριλίου & 1η Μαΐου 2017: Η έκθεση θα είναι κλειστή


Ωράριο λειτουργίας: 10:00-13:00 & 16:00-19:00


Είσοδος: ελεύθερη
Celebrating_Stass_Parasxos

Μια έκθεση-αφιέρωμα στον Στας Παράσχο, υπό τον τίτλο «Γιορτάζοντας τον Στας», θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου.


Ο Στας Παράσχος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και διεθνώς αναγνωρισμένους Κύπριους δημιουργούς, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την ίδρυση και τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λέμπα.


Ως πληθωρική προσωπικότητα και ως ένας καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα, ο Στας άφησε τη δική του σφραγίδα, καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου.


Η έκθεση αποτελεί μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014, και σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου.


Την επιμέλεια έχουν οι Michael και Margaret Παράσχου.


+ Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου, στις 19:00. Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Απριλίου 2017. 10:00-15:00


Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-15:00 | Σάββατο: 10:00-13:00


Είσοδος: ελεύθερη
Akamas_Project

Στο πλαίσιο του προγράμματος Akamas Project, πραγματοποιείται στις 18 Μαρτίου ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοινοτήτων. Δυνατότητες και Προοπτικές».


Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό και στοχεύει στην ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων, και ιδιαίτερα των τοπικών παραγωγών στον Ακάμα για το νομικό πλαίσιο δημιουργίας Αγροτικών Συνεταιρισμών και Δικτύων Συνεργασίας, καθώς και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.


Ειδικοί στα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουριστικού Μάρκετινγκ θα παρουσιάσουν χρήσιμα παραδείγματα και καλές πρακτικές από άλλες περιοχές της Ευρώπης για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής και της γαστρονομικής παράδοσης στην περιοχή του Ακάμα.


Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των Κοινοτήτων Ακάμα.


Συντονισμός: Ντανιέλλα Πιστέντη Μούγιαννου


*Στην ελληνική γλώσσα


+ Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στην Αίθουσα Κοινοτικού Συμβουλίου Κάθηκα στην Πάφο, στις 10:00.


Είσοδος: ελεύθερη
Kirana

Μουσική παράσταση από παιδιά υπό την καθοδήγηση του μουσικού και συνθέτη Ruben Zahra θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου, στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.


Η εκδήλωση αποτελεί μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, Πάφος2017 και Valletta 2018, και πραγματοποιείται με αφορμή την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Πάφου.


Τέσσερις καλλιτέχνες από τη Βαλέτα θα δουλέψουν επί πέντε μέρες με τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με επαγγελματίες καλλιτέχνες και να γνωρίσουν, όχι μόνο τα μυστικά της σύγχρονης μουσικής, αλλά και το ηλεκτρονικό κινούμενο σχέδιο, τον χορό, το φωτισμό και το κουκλοθέατρο.


Το πρόγραμμα αρχίζει στις 12 Μαρτίου και ολοκληρώνεται με μια παράσταση στις 18 Μαρτίου.


Συμμετέχουν επίσης οι Christopher Gatt, Pamela Baldacchino Kerr, Tricia Dawn Williams, Νίκη Μαλά (τέχνη), Αναστάσης Χαραλαμπίδης (μουσική), Σταύρος Τσαρτσάλης (συντονιστής) από το Μουσικό Γυμνάσιο Πάφου, Νικολαϊδειο Γυμνάσιο και το Μουσικό Γυμνάσιο.
Με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Πρωτευουσας της Ευρώπης Valletta2018 και του Iδρύματος Roberto Cimetta Fund.


+ Η μουσική παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στην Αίθουσα Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου στην Πάφο, στις 19:00.
Let's_Move

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 προσκαλεί το κοινό στις 19 Μαρτίου στην πρώτη δράση του προγραμματος «Let’s Move» με χορευτικά δρώμενα σε πλατείες της πόλης.


Το συγκεκριμένο εγχείρημα συνδυάζει την κοινωνική συμμετοχή με την καλλιτεχνική δημιουργία. Σχολές χορού ενώνονται με επαγγελματίες για να δημιουργήσουν μια παράσταση η οποία απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.


Η συμμετοχικότητα και η από κοινού δημιουργία είναι στοιχεία απαραίτητα για την υπέρβαση των διαφορών ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και για την αρμονική συνένωση των ποικίλων ψηφίδων που συγκροτούν τη ρευστή πολιτιστική ταυτότητα της Πάφου.


Η παράσταση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής σε συνεργασία με το Σύνδεσμο «Dance Culture Pafos» και αποτελεί την πρώτη από τις τρεις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επομένους μήνες σε συνεργασία με τους Λαογραφικούς Ομίλους Πάφου, την Αυστριακή Πρεσβεία και το πρόγραμμα «Σχολεία Εν Δράσει».


+ Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στην Πλατεία του Δημαρχείου Πάφου, στις 19:30.


Είσοδος: ελεύθερη
Room_in_a_wall

Έκθεση φωτογραφίας υπό τον τίτλο «Room in a Wall» εγκαινιάζεται στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017.


Η έκθεση αποτελεί μια διαδραστική εγκατάσταση η οποία διερευνά και ενεργοποιεί τη σχέση των πολιτών με τα όρια-σύνορα.


Η εγκατάσταση ως χώρος, ως ένα υβριδικό δωμάτιο-αρχείο που περιέχει φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, υπενθυμίζει τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο προσωπικές εμπειρίες μεταφέρονται και η δημόσια μνήμη συναντάται με την ιδιωτική.


Το υλικό του φωτογράφου Aron Rossman-Kiss, με έδρα τη Γενεύη, συγκεντρώθηκε μέσα από ταξίδια σε περιοχές κατά μήκος συνόρων και διερευνά το προσωπικό αλλά και το σύνθετο θέμα των σχέσεων που συνδέονται με την ιδέα του ορίου.


Η εγκατάσταση προτείνει στον επισκέπτη την εμπειρία, τη σύγκριση και την αντιμετώπιση μιας πλειάδας αφηγήσεων.


Την ημέρα των εγκαινίων, ο Aron Rossman-Kiss θα συζητήσει με το κοινό ζητήματα ηθικής δεοντολογίας ως προς τη φωτογράφιση θεμάτων ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως το προσφυγικό και η μετανάστευση.


Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία του Οργανισμού Πάφος2017 και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Πάφου).


+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, στο Χάνι του Ιμπραήμ στην Πάφο, στις 16:00. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Μαρτίου 2017.


Είσοδος: ελεύθερη
Amargeti

Μια αλλιώτικη περιήγηση στο χωριό Αμαργέτη διοργανώνει στις 26 Μαρτίου ο Οργανισμός Πάφος2017 στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής.


Η Αμαργέτη υπήρξε μέχρι το 1958 ένα μεικτό χωριό με τις δύο κοινότητες να συνυπάρχουν αρμονικά. Η διαδρομή ακολουθεί ίχνη της ιστορίας και της μνήμης, επιλέγοντας και αναδεικνύοντας χώρους κρυμμένους και διερευνώντας όσα δε φαίνονται με την πρώτη ματιά.


Τόσο η περίοδος της Φραγκοκρατίας όσο και η περίοδος της Βενετοκρατίας άφησε τα σημάδια της ευδιάκριτα στην Αμαργέτη.
Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, ακολουθεί μια ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και ακολούθως στο διπλανό Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.


Μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Αμαργέτης οδηγούν τους συμμετέχοντες στα ίχνη των Ευγενών και Ιπποτών και στην περιοχή Γερόλακκος, όπου έγινε η αναπαλαίωση και αποκατάσταση βρυσών, εξιστορώντας άγνωστες ιστορίες εποχής.


Μια περιπατική εικοσάλεπτη διαδρομή στη φύση καταλήγει στο επιβλητικό Γεφύρι του Ρουθουνιού, στην περιοχή «Ζιμπουνιέρης» το οποίο κατασκευάστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με γειτονικά χωριά.


+ Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στις 10:00. Σημείο Αναχώρησης η Έδρα του Οργανσμού Πάφος2017.


Συμμετοχή: ελεύθερη


Περιορισμένος αριθμός θέσεων - Κρατήσεις, τηλ.: 25955176


+ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις καλέστε στο 26932017 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος2017.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ