Περφόρμανς της Maria Hassabi στο ΜοΜΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.2.2016

Η καλλιτέχνης και χορογράφος Mαρία Χασάπη [Maria Hassabi] παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο Plastic στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, από τις 21 Φεβρουαρίου 2016.


Πρόκειται για μια ζωντανή περφόρμανς η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από ανάθεση του μουσείου στην χορογράφο.


Η Μαρία Χασάπη συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε την Κύπρο στη Μπιενάλε Βενετίας το 2013. Το 2015 ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ.


H περφόρμανς θα πραγματοποιείται στο ΜοΜΑ κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου με τους ερμηνευτές του έργου να κινούνται με ρυθμό σχεδόν ανεπαίσθητο στα πατώματα και τις σκάλες.


Κατά διαστήματα, η στάση τους θυμίζει σώματα υπό κατάρρευση ή σε μετάβαση. Χωρίς ξεκάθαρη αρχή και τέλος, η περφόρμανς Plastic αναμορφώνει τη διάρκεια μιας θεατρικής περφόρμανς ως μουσειακό έκθεμα διάρκειας ενός μήνα.


Αφαιρώντας την φυσική απόσταση μεταξύ κοινού και περφόρμερ, οι κινήσεις της χορογράφου προτρέπουν τους επισκέπτες να δώσουν προσοχή στις ελάχιστες μετατοπίσεις στις κινήσεις των περφόρμερ.


Εν τέλει, το έργο Plastic αφορά την διάδραση μεταξύ καλλιτεχνικού αντικειμένου και ανθρώπινου υποκειμένου.




Περφόρμερ Hristoula Harakas, Maria Hassabi, Molly Lieber, Paige Martin, Oisín Monaghan, Michael Helland, Niall Jones, Tara Lorenzen, Mickey Mahar, Simon Courchel, Jessie Gold, Neil Greenberg, Elizabeth Hart, Kennis Hawkins, Niall Jones, Shelley Senter, RoseAnne Spradlin, David Thomson


Σχεδιασμός ήχου Morten Norbye Halvorsen



MARIAHASSABI_PLASTIC_2015_web
Πρόβα για το έργο της Μαρίας Χασάπη Plastic (2015), στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, 30 Οκτωβρίου 2015. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2015 The Museum of Modern Art, New York / Julieta Cervantes


+ Το έργο Plastic θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2016.


Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση στο μουσείο πάνω στο έργο Plastic στην παρουσία της χορογράφου, στις 24 Φεβρουαρίου.


Η περφόρμανς θα πραγματοποιείται στην ξύλινη σκάλα μεταξύ τέταρτου και πέμπτου ορόφου του ΜοΜΑ, στην σκάλα του λόμπι και στο αμφιθέατρο Donald B. and Catherine C. Marron του μουσείου. Τις Παρασκευές, η περφόρμανς πραγματοποιείται αποκλειστικά στο αμφιθέατρο Marron.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ