Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2017

Με ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζει τις συναυλίες της η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η οποία υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου και με σολίστ την Έλενα Μουζάλα στο πιάνο, παρουσιάζει την πιο λόγια ή κλασική πτυχή του συνθέτη.


Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει δύο έργα του Μίκη Θεοδωράκη και ένα του μαέστρου Άλκη Μπαλτά, βασισμένο σε μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη.


Ανακοίνωση του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου αναφέρει ότι η Ορχήστρα ερμηνεύει σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση το κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Οιδίπους Τύραννος» και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη σουίτα «Πού να βρω τη ψυχή μου...» του Άλκη Μπαλτά η οποία είναι βασισμένη σε μελωδίες του Θεοδωράκη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ιστορία του Οιδίποδα Τυράννου απασχόλησε όχι μία αλλά δύο φορές τον συνθέτη, ο οποίος υπογράφει δύο παρτιτούρες που αντλούν το θέμα και τον τίτλο τους από τη φερώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή».


Το πρώτο έργο, το οποίο παρουσιάζεται σ’ αυτή τη συναυλία, ο Θεοδωράκης το είχε αρχικά επεξεργαστεί το 1948, αξιοποιώντας υλικό από άλλα δύο έργα του: το Σεξτέτο και το τρίτο μέρος της Συμφωνίας σε τρία μέρη.


Δέκα χρόνια αργότερα, το 1958, το αναθεώρησε.


Την ίδια εκείνη περίοδο (1957-58) ήταν που ο Θεοδωράκης έγραψε και το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1, ενώ η Σουίτα του μαέστρου Μπαλτά, κλείνει τη συναυλία με γνωστές μελωδίες του συνθέτη.


+ Οι συναυλίες θα δοθούν στη Λεμεσό την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λάρνακα την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στη Λευκωσία την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Θέατρο Παλλάς στην Πύλη Πάφου. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:30.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ