3D εκτύπωση των γλυπτών που κατέστρεψε ο ISIS

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.2.2016

Στην ψηφιακή αναπαραγωγή πολύτιμων αρχαίων γλυπτών που κατέστρεψαν μαχητές του ISIS στο Ιράκ προχώρησε ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων.


Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο οργανισμός ψηφιακής τέχνης Rhizome παρουσίασε το πρότζεκτ της καλλιτέχνη Morehshin Allahyari, η οποία είναι ανάμεσα στα μέλη της αφοσιωμένης ομάδας η οποία επιχειρεί να στήσει ένα ψηφιακό αρχείο και να επαναδημιουργήσει ψηφιακά τα εν λόγω γλυπτά.


Το πρότζεκτ τρισδιάστατου μόντελινγκ και τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει τίτλο Material Speculation: ISIS/Download και σκοπός είναι η αναδημιουργία γλυπτών τα οποία καταστράφηκαν από μαχητές του ISIS τον Φεβρουάριο 2015 [τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της χώρας, Fawzye al-Mahdi ανέφερε ότι πολλά από εκείνα τα γλυπτά ήταν αντίτυπα και πως τα αυθεντικά ήταν ασφαλισμένα στο Μουσείο της Βαγδάτης].


isis
Εικόνα από την καταστροφή εκθεμάτων στο Μουσείο της Μοσούλης, τον Φεβρουάριο 2015.


Η Μ. Allahyari εργάζεται πάνω στο εν λόγω πρότζεκτ εδώ και ένα χρόνο με σκοπό τη δημιουργία μιας ψηφιακής χρονοκάψουλας. Το αποτέλεσμα είναι ένα zip file 570 mb, στο οποίο περιλαμβάνεται ακαδημαϊκή έρευνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία με το Μουσείο της Μοσούλης, εικόνες υψηλής ανάλυσης και εκδοχές των γλυπτών για τρισδιάστατη εκτύπωση.


Ολόκληρο το file είναι διαθέσιμο για κατέβασμα στην ιστοσελίδα του Rhizome.


«Το κατέβασμα δίνει στο πρότζεκτ τη δύναμή του», ανέφερε ο επιμελητής του Rhizome, Paul Soulellis, στον Observer. «Κατά κάποιο τρόπο δίνεται νέα ζωή στα έργα».


«Δεν πρόκειται για αντικατάσταση των έργων τέχνης», σχολίασε η ίδια η κ. Αllahyari. Το πρότζεκτ, διευκρίνισε, έχει να κάνει με την αναπαραγωγή όχι μόνο των γλυπτών αλλά της ιστορίας.


Δώδεκα γλυπτά τα οποία καταστράφηκαν από τους μαχητές του ISIS παρουσιάζονται στην τρισδιάστατη μορφή τους σε ρητίνη, στο Trinity Square Video, στο Τορόντο, μέχρι τις 19 Μαρτίου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο φτερωτός ταύρος Lamassu, ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαιολογικής κληρονομιάς του Ιράκ, που καταστράφηκε το 2015, δημουργήθηκε ξανά με τη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύηπωσης από την Morehshin Allahyari / ΦΩΤΟ ©2015 Morehshin Allahyari


ΠΗΓΗ: OBSERVER

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ