Ταινία για τον Ερντογάν γυρίστηκε στο Τρίκωμο

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.3.2017

Στις κινηματογραφικές αίθουσες της Τουρκίας αλλά και των κατεχομένων ανοίγει σήμερα η ταινία με τίτλο Reis (O Ηγέτης), μια βιογραφία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την παιδική του ηλικία σε μια φτωχή περιοχή της Κωνσταντινούπολης μέχρι τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας ως δημάρχου της πόλης.


Μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τρίκωμο τον Ιανουάριο 2016. Η ταινία προβάλλεται έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, με θέμα την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου Προέδρου. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως προπαγανδιστική.


Τρίκωμο, όπως «Κασίμπασα»


Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο που αποτέλεσε το σκηνικό για την αναπαράσταση της Κασίμπασα.


WEBfilm5
WEBfilm2 - Copy
WEBfilm3 - Copy
WEBfilm4

Το Reis παρουσιάζει τη ζωή του Τούρκου Προέδρου μέχρι και το 1999. Ήδη το 1998 έληξε η 4ετής θητεία του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και τον επόμενο χρόνο καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση, όταν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ού αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.


Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος (άρθρο 312/2 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα).


POSTERWEVB

«Ήρωες» ανάμεσά μας


«Χαρακτήρες από το παγκόσμιο σινεμά όπως ο Σπάιντερμαν και ο Σούπερμαν ζουν στα φανελάκια των παιδιών μας και στα βιβλία τους», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια ο παραγωγός της ταινίας, Ali Avci. «Όμως έχουμε τους δικούς μας ήρωες, που είναι ζωντανοί. Αυτή η ταινία ξεκίνησε με τη σκέψη: πώς έγιναν ήρωες;».
WEBreis2


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ