Κύπριοι λογοτέχνες: Απόφαση-σταθμός και πολυετής δικοινοτική δράση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.3.2017

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως


Την απόφαση να απαλείψει τη λέξη «τουρκική» από την ονομασία της και να περιορίσει τις αναφορές σε Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου έλαβε στις 28 Φεβρουαρίου η Ένωση Τουρκοκύπριων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.


Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της συζήτησης για τη διδασκαλία, ή όχι, κειμένων Τ/Κ λογοτεχνών στα σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στην οργάνωση, που θα αναφέρεται πλέον ως Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, να αγκαλιάσει όλες τις εθνικότητες, θρησκείες και γλώσσες ούτως ώστε να υπογραμμισθεί η αντίδρασή τους στον διογκούμενο ρατσισμό στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο».


Δράση 28 χρόνων


Η εν λόγω ένωση δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά δρώμενα τα τελευταία 28 χρόνια, ενώ η επαφή και συνεργασία με την αντίστοιχη Ένωση Λογοτεχνών της ε/κ κοινότητας είναι διαρκής.


«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αλληλοκατανόηση και έτσι καλλιεργούμε ένα μονοπάτι για την εφαρμογή της όποιας λύσης», δηλώνει στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Γιώργος Μολέσκης. Ο ίδιος είχε επιμεληθεί το 2010 μια Ανθολογία Σύγχρονων Τουρκοκύπριων ποιητών με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Απόπειρα Επικοινωνίας» (εκδόσεις Τόπος).


42-kyrio2

«Αν αφαιρέσει κανείς τα ονόματα των ποιητών, δεν θα ξέρει αν γράφτηκαν από Ε/Κ ή Τ/Κ. Η τραγωδία που έζησε ο τόπος είναι μία».


Στο μεταξύ, ποιητές από τις δύο κοινότητες επισκέπτονται μαζί σχολεία. Ο κ. Μολέσκης είχε μια τέτοια εμπειρία με τον Γκουργκένς Κορκμαζέλ δύο φορές: μία στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου και μία σε σχολείο της Λάρνακας. «Οι ενδείξεις είναι θετικές. Τα παιδιά ενδιαφέρονται».


Δίγλωσσος τόμος


diglossi_web1

Μόλις πρόσφατα, οι λογοτέχνες πραγματοποίησαν δικοινοτικό διαγωνισμό ποίησης για νέους ο οποίος ολοκληρώθηκε με την έκδοση των βραβευμένων έργων σε έναν δίγλωσσο τόμο στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Η έκδοση -που επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ- περιλαμβάνει τα ποιητικά έργα των Αντρέα Τιμοθέου και Τούγτσε Τέκχανλι και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:30 στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ