Εγκαίνια τον Σεπτέμβρη για το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2017

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος


Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μετατίθενται τα εγκαίνια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού, ενόψει της προετοιμασίας για τη διοργάνωση μεγάλης έκθεσης η οποία θα συνδέεται με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην 57η Μπιενάλε Βενετίας.


Πάντως, από πλευράς υποδομών και λειτουργικά, το κέντρο είναι ήδη έτοιμο, όπως δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.


Ο χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο χρειάζεται, όπως υπέδειξε ο κύριος Νικολαΐδης, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την διοργάνωση της έκθεσης «για να μπορέσουμε να οργανώσουμε μια τελετή εγκαινίων αντάξια της σημασίας που έχει η λειτουργία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών για την πόλη της Λεμεσού. Άλλωστε υπήρχε εξ αρχής η πρόθεση για την διεξαγωγή μιας παράλληλης εκδήλωσης στην Κύπρο, μετά το άνοιγμα της Μπιενάλε τον ερχόμενο Μάιο, η οποία να εμπλέκει το κοινό στο πρόγραμμα και τα θέματα της έκθεσης.»


Η εκδήλωση θα λειτουργήσει ως προέκταση των δράσεων που θα λάβουν χώρα στην Βενετία, με την συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορους τομείς.


Η πρόταση που κατατέθηκε στον δήμο Λεμεσού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, περιλαμβάνει παράλληλα με την διοργάνωση εικαστικής έκθεσης με έργα Κυπρίων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην Μπιενάλε, περφόρμανς, συζητήσεις, μουσική και αφηγήσεις.


Η έκθεση του Κυπριακού Περιπτέρου στην φετινή Μπιενάλε Βενετίας, η οποία ανοίγει τον Μάιο, έχει τίτλο The Future of Color και λαμβάνει ως αφετηρία την ιστορική θέση του χρώματος ως στοιχείο κλειδί στην πολιτική και το εμπόριο στην Μεσόγειο. Ο Λεμεσιανός εικαστικός Πόλυς Πεσλίκας θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη διεθνή διοργάνωση ενώ σε παράλληλες δράσεις θα συμμετέχουν ο κεραμίστας Βαλεντίνος Χαραλάμπους, η καλλιτεχνική ομάδα Νεοτερισμοί Τουμάζου και η συγγραφέας Mirene Arsanios.


Τα εγκαίνια θα τελεστούν τον Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έναρξη λειτουργίας του κέντρου δεν θα γίνει ενωρίτερα.


Η αποκατάσταση και ο εξοπλισμός των διατηρητέων αποθηκών Παπαδάκη έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η τοποθέτηση των φωτιστικών και των πανέλων που θα καλύψουν τα ανοίγματα των τοίχων. Παράλληλα πολύ σύντομα θα διαμορφωθεί το δρομάκι της οδού Σαλαμίνος, που συνδέει το κέντρο με την οδό Αγίου Ανδρέου.


Ως προς το καθεστώς λειτουργίας του, έχει συσταθεί τριμερής επιτροπή στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του δήμου Λεμεσού, του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της οικογένειας Παπαδάκη. Το Κέντρο θα στελεχωθεί από προσωπικό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του δήμου Λεμεσού, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει η πρόσληψη επιμελητή ή διευθυντή.


Οι αποθήκες της οδού Σαλαμίνος, δωρίθηκαν από την οικογένεια του Στάθη Παπαδάκη το 2009 και τον Μάρτιο του 2010 ο δήμος Λεμεσού ανάθεσε την μελέτη του κτιρίου στην αρχιτέκτονα Σεβίνα Φλωρίδου, με σκοπό να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν σε πολιτιστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνονται εκθέσεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνών κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως διαλέξεις και προβολές. Τα συμβόλαια για αποκατάσταση των αποθηκών υπεγράφησαν τον Αύγουστο του 2014 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η χρηματοδότηση του έργου το οποίο κόστισε 1.3 εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά περίπου 65% ενώ το υπόλοιπο 35% εξασφαλίστηκε από δημοτικούς πόρους.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ