1ο Διεθνές Poetry Slam στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.3.2017

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο και με στόχο να παρουσιάσει νέες μορφές έκφρασης στον χώρο της ποίησης, ο οργανισμός «Ιδεόγραμμα» παρουσιάζει στη Λευκωσία το 1ο Διεθνές Poetry Slam στις 27 και 28 Μαρτίου 2017.


Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα ARTος στη Λευκωσία.


Στο 1ο Διεθνές Poetry Slam της Λευκωσίας θα συμμετέχουν ποιητές-περφόρμερ από την Αυστρία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Γερμανία.


Τι είναι το Poetry Slam;


Πρόκειται για ένα μίγμα υποκριτικής-απαγγελίας, μια μορφή performance κατά την οποία οι ποιητές - περφόρμερ ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν παραστατικά ένα κομμάτι ποίησης που έχουν γράψει.


Το Poetry Slam έχει συνήθως διαγωνιστική μορφή και τα κομμάτια έχουν βιωματικό χαρακτήρα, αναφέρονται σε κάποια δυσκολία ή αγώνα ή μια μορφή καταπίεσης που έχει υποστεί το άτομο, και έχουν σκοπό να ταρακουνήσουν, να ευαισθητοποιήσουν, και να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα.


Η Slam Ποίηση έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.


Αυτές οι ποιητικές παραστάσεις ξεκίνησαν με πρωτεργάτη τον Αμερικανό ποιητή Μαρκ Σμιθ, ο οποίος oργάνωσε μια σειρά δραματοποιημένων ποιητικών αναγνώσεων στο μπαρ Get Me High Lounge στο Σικάγο το Νοέμβριο του 1984.  Σιγά σιγά το ποιητικό αυτό φαινόμενο ξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, από το Σαν Φρανσίσκο ως τη Νέα Υόρκη και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο.


Σε ένα Poetry Slam αντιπροσωπεύεται μια μεγάλη ποικιλία ποιητικών φωνών, παραδόσεων, υφών και προσεγγίσεων. Ένας από τους στόχους του είναι να προκαλέσει το οποιοδήποτε λογοτεχνικό ρεύμα ή ομάδα ισχυρίζεται πως της ανήκει η ποίηση.



Το 1ο Διεθνές Poetry Slam στην Κύπρο


Στην Κύπρο η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 27, 28 Μαρτίου υπό τη μορφή διαγωνισμού, με κριτική επιτροπή αποτελούμενη από Κύπριους δημιουργούς. Οι ποιητές-περφόρμερ θα έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν το θέμα τους.


Και το κοινό, πάντως, θα μπορεί να κρίνει τους περφόρμερ, έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να διακόψει την παράσταση του ποιητή.


+ Πληροφορίες στο event στο facebook.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ