Έκθεση έργων κολάζ της Μάρλεν Πίττα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.3.2017

Έκθεση με έργα κολάζ της Μάρλεν Πίττα φιλοξενεί από το Σάββατο 11 Μαρτίου το Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίστεια.


Η Μάρλεν Πίττα παρουσιάζει μέρος της συλλογής των έργων της που δημιουργήθηκαν με την τεχνική του κολάζ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαΐου 2017, κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.


Αναφέρει η καλλιτέχνης σε σημείωμα για την πορεία της στην τέχνη: 


«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό. Θεωρώ ότι η πρώτη μου επαφή με την τέχνη άρχισε στα τρία μου χρόνια, απο την παιδαγωγό μου Βικτώρια, που μ’ έμαθε να γράφω να διαβάζω και να ζωγραφίζω. Στo Δημοτικό και στο Γυμνάσιο η τέχνη ήταν πολύ ελλειπής, αλλά η αγάπη μου παρέμεινε ζωντανή. Πήγα στην Αγγλία για συμπληρωματικές σπουδές, για ένα χρόνο κι εκεί διάλεξα να πάρω τα A- levels στην τέχνη όπου πέρασα με καλό βαθμό μέσα σ’ ένα χρόνο. Αλλά αντί να πάω σε σχολή Καλών Τεχνών πήγα στην σχολή Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Bartlet στο Λονδίνο. Πήρα το δίπλωμα μου με διάκριση μετά από τρία χρόνια, αλλά δεν ήθελα να εξασκήσω το επάγγελμα. Εν τω μεταξύ συνάντησα, στην γειτονική σχολή Slade School of Art, τον μέλλοντα σύζυγο μου John Corbidge, και η αγάπη μου κι επαφή μου με την τέχνη, βρήκε μια διέξοδο με έμμεσο τρόπο φυσικά. Ζούσα πολύ κοντά στην τέχνη με ανθρώπους, εκθέσεις, ταξίδια, διαβάσματα. Μετά το διαζύγιο μου, άρχισα να δοκιμάζω τον εαυτό μου πηγαίνοντας τακτικά τα καλοκαίρια στην Σχολή που ίδρυσε ο Στας Παράσχος στην Λέμπα. Δοκίμασα λάδι, τέμπερα, και εύρισκα πολύ χαρά.


Με την ειβολή το ’74 έφυγα και πήγα στο Λονδίνο όπου και πάλι διέκοψα αυτή την δραστηριότητα μου. Το ΄77 γύρισα στην Ελλάδα και άρχισα νέα εκπαίδευση στο Hatha Yoga, και παράλληλα στην Δραματοθεραπεία. Δύο νέα διπλώματα και νέες ενασχολήσεις, που μου έδιναν πολλή ικανοποίηση. Η επαφή μου με την ζωγραφική ξανάρχισε την δεκαετία του ογδόντα όταν πήγα διακοπές στον Άγιο Μαυρίκιο, προσκεκλημένη απο την Eva Ruchpaul , την δασκάλα μου του Γιόγκα που ήταν παράλληλα και ζωγράφος. Καθημερινά γυρίζαμε το νησί και ζωγραφίζαμε από την φύση. Μου έδειξε την τέχνη του ξηρού παστέλ που είναι εύκολο και καθαρό υλικό στην μεταφορά. Εκτοτε συνέχισα με αυτό το υλικό να ζωγραφίζω εκ του φυσικού, στην Ελλάδα στην Κύπρο και όπου αλλού βρισκόμουνα. Κάποια στιγμή άρχισα να φτιάχνω προσωπικές ευχετήριες κάρτες με κολλάζ απο ξεραμένα άνθη και χρωματιστό τσιγαρόχαρτο. Ξαναβρήκα την χαρά της δημιουργίας αλλά και ανταπόκριση απο τους παραλήπτες. Ηταν το 2015 που μέσα απο αυτή την δουλειά ξεκίνησα να κόβω χρώματα και σχήματα από διάφορα έντυπα και να κάνω μεγαλύτερα κολλάζ, αδηγούμενη απο το υλικό που μάζευα, και σιγά σιγά προχώρησα και σε μεγαλύτερα σχήματα. Μιά μέρα τα έδειξα στον Χαμπή που μου πρότεινε την παρούσα έκθεση.»


+ Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Μαρτίου στις 13:00 στο Κέντρο/Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, επαρχία Λεμεσού. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Κυριακή 10:00 - 13:00 / 16:00 - 18:00 (καλοκαίρι) και 10:00 - 13:00 / 15:00 - 17:00 (χειμώνας). Πληροφορίες τηλ: 25222772.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ