Από το Ερμιτάζ στο Μουσείο Ακρόπολης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.3.2016

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό «την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας» προγραμματίζουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα στο 2016.


Μέρος αυτών είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.

Η αρχή γίνεται με δύο ανταλλαγές: στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιαστεί το μαρμάρινο άγαλμα της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης ενώ στην Αθήνα θα ταξιδέψουν από το Ερμιτάζ τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα.

Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία.


Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου 2016 έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 (στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο).



xruso-perideraio-ta-akra-tou-opoiou-apoligoun-se-morfes-skuthon-ippeon
Χρυσό περιδέραιο τα άκρα του οποίου απολήγουν σε μορφές Σκυθών ιππέων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.



xrusi-omfaloti-fiali-me-anaglufa-kefalia-medouson-skuthon-me-oksukorufa-kapela-kai-zoon
Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων.  Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. 


xruso-aggeio-me-tis-anaglufes-skines-skuthon-polemiston
Χρυσό αγγείο με τις ανάγλυφες σκηνές Σκυθών πολεμιστών.  Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ