Συνέδριο για τη ζωή και το έργο του Νέαρχου Κληρίδη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.3.2017

Συνέδριο με θέμα «Η ζωή και το έργο του Νέαρχου Κληρίδη» πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία των 125 χρόνων από τη γέννηση του εκπαιδευτικού, λαογράφου και λογοτέχνη Νέαρχου Κληρίδη.


Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Εισαγγελέα Κώστας Κληρίδη, εγγονού του Νέαρχου Κληρίδη και Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νέαρχου Κληρίδη.


Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Μέγαρο της ΠΟΕΔ το Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέαρχος Κληρίδης, η ΠΟΕΔ και ο Σύλλογος Αγροτών και Φίλων Αγρού και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο υιός του αείμνηστου Νέαρχου Κληρίδη, Αλέκος Κληρίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «είναι ένα προνόμιο να ζεις ή να έχεις ζήσει δίπλα από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο του», προσθέτοντας ότι «εμείς οι στενοί συγγενείς του Νέαρχου Κληρίδη θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πραγματικά προνομιούχους επειδή είχαμε την ευκαιρία και ευτυχία να γνωρίσουμε από κοντά τις εξαίρετες αρετές του χαρακτήρα του».


«Αρετές οι οποίες είναι διαχρονικά σπάνιες αλλά ιδιαίτερα στη δική μας εποχή όπου δυστυχώς επικρατεί ο αμοραλισμός, η διαφθορά και στόχος των ενεργειών των περισσοτέρων από εμάς δεν είναι άλλος παρά το κέρδος και ο πλουτισμός», υπογράμμισε.


Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο μόνος πλουτισμός τον οποίο επισώρευσε ο Νέαρχος Κληρίδης τις δεκάδες χρόνια που εργάστηκε ήταν η πνευματική του εργασία, την οποία δεν κράτησε για τον εαυτό του ως περιουσιακό στοιχείο αλλά την μοιράστηκε και συνεχίζει να μοιράζεται με όλους μας.


Πρόσθεσε ότι όπως ο ίδιος ο Νέαρχος Κληρίδης είχε καταγράψει στο εσώφυλλο ενός από τα βιβλία του «η πολύχρονη πνευματική του εργασία του άφησε τόσο πλούτο όση είναι και η σκιά της πέννας την οποία χρησιμοποιούσε για να γράψει».


Σε χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Χρίστος Κληρίδης αναφέρθηκε στην ζωή του Νέαρχου Κληρίδη και στις προσπάθειες του να ολοκληρώσει το δημοτικό σχολείο το οποίο εγκατέλειψε σε ηλικία οκτώ ετών λόγω του αιφνίδιου θανάτου της μητέρας του και της ανάγκης να βοηθήσει τον πατέρα του στην εργασία.


Ανέφερε επίσης ότι το Σεπτέμβρη του 1910 στην ηλικία των 18 ετών μόλις κτύπησε η καμπάνα την πρώτη μέρα του σχολείου βρέθηκε στην αυλή του και παρά τις αντιρρήσεις των δικών του γράφτηκε στην Στ΄ τάξη και πρόσθεσε ότι ο Νέαρχος Κληρίδης αναφέρει ότι εργάστηκε σκληρά εκείνη τη χρονιά για να καλύψει τις ελλείψεις του.


Πρόσθεσε ότι ο Νέαρχος Κληρίδης ποτέ δεν τα έβαζε κάτω, ήταν επίμονος.


«Τιμούμε σήμερα συλλογικά το έργο του και ευελπιστούμε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Νέαρχου Κληρίδη ότι η διάδοση του έργου του, του χαρακτήρα και του ήθους του, θα αποτελέσουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν πρότυπο για τις νεότερες γενιές και φάρο πνευματικών ανθρώπων, καθοδηγητή» ανέφερε.


Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι ο καταξιωμένος δάσκαλος Νέαρχος Κληρίδης θεωρείται από την ΠΟΕΔ «διαχρονικό σημείο αναφοράς για ολόκληρο το διδασκαλικό κόσμο».


«Η ανιδιοτελής προσφορά του στην παιδική λογοτεχνία, στην λαογραφία, στον διδασκαλικό κόσμο ευρύτερα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία τον καθιστούν φωτεινό φάρο και οδοδείκτη για όλους τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε και σημείωσε ότι «η ζωή, το έργο και όλη η πορεία του Νέαρχου Κληρίδη αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και επισφραγίζουν ένα διαχρονικό ρόλο που άφησε ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ