«Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής», μια κυπριακή ιστορία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.3.2017

Σκηνοθεσία: Πανίκκος Χρυσάνθου
Παίζουν οι: Μιχάλης Σοφοκλέους, Cihan Tariman, Matthias Lier, Μαρία Μουστάκα, Αντρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Baris Refikoglu, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος κ.ά.


Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου («Ακάμας», «Το Τείχος Μας») επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη τοποθετώντας την κάμερά του στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας.


Βρισκόμαστε στο έτος 1977, όταν ο Κύπρος καλείται να υπηρετήσει στην Πράσινη Γραμμή και ανακαλύπτει ότι ο Μουράτ, ο στρατιώτης απέναντί του, μένει στο σπίτι του. Είναι επίσης γείτονας της μεγάλης του αγάπης, της Γκιουλ. Οι δυο παίρνουν τη ριψοκίνδυνη απόφαση να μεταφέρουν ο ένας τον άλλο στο χωριό του στην άλλη πλευρά.


Η ταινία ξεκινά με τον θάνατο ενός στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή, γι’ αυτό και ο σκηνοθέτης την αφιερώνει στους νεκρούς στρατιώτες «που εμπιστεύτηκαν αυτόν που στεκόταν απέναντί τους, γιατί ήταν πρώτα απ’ όλα άνθρωπος», όπως ανέφερε ο ίδιος σε ιδιωτική προβολή την περασμένη Δευτέρα. «Αυτοί πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανθρωπιά τους», επισήμανε. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, υπάρχουν καταγραμμένοι δέκα Ελληνοκύπριοι στρατιώτες που πέθαναν στην Πράσινη Γραμμή ενώ σε δύο περιπτώσεις εκτελέστηκαν επί τόπου και οι δύο στρατιώτες την ώρα που συναντιόντουσαν στη νεκρή ζώνη.


Όπως και στις προηγούμενες, έτσι και στη νέα (και όπως δήλωσε μάλλον τελευταία του) ταινία, ο Πανίκκος Χρυσάνθου δεν επιδιώκει τίποτε άλλο παρά να μεταφέρει στην οθόνη μια ιστορία της Κύπρου για τους Κύπριους, μέσα από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «σινεμά της ανθρωπιάς και της συμφιλίωσης». Αυτή είναι και η αξία της ταινίας, που δεν αξιώνει την αριστεία της 7ης Τέχνης αλλά την οικουμενική τέχνη της ανθρωπιάς και επιζητά την αλήθεια στην ιστορία της.
Η ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου είναι μια ιστορία της Πράσινης Γραμμής με τον πρέποντα κυπριακό ρεαλισμό και τον ανάλογο σουρεαλισμό: στρατιώτες που ανταλλάζουν τσιγάρα, που χάνουν την παρθενιά τους στα παρακείμενα σπίτια με τα κόκκινα φώτα, που στη σκοπιά παίζουν μπουζούκι. Χωρίς δράματα, χωρίς ωραιοποίηση αλλά με χιούμορ και απλότητα και κάποτε με αφελή, ρομαντική διάθεση που, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, δεν ενοχλεί.
Στην ταινία συμμετέχει και ένας Γερμανός «περιηγητής» που εδώ λειτουργεί ως εξωτερικός παρατηρητής του ίδιου του Κυπριακού, το οποίο με τη δική του ματιά τοποθετείται στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο.


(Τέλος, προσέξτε τα δύο λεπτά στα οποία συμμετέχει ο Ανδρέας Αργυρίδης: δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του).




  • Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς, ελληνικούς και τουρκικούς υπότιτλους. Οι διάλογοι Κυπρίων στα αγγλικά μεταφράζονται στην κυπριακή διάλεκτο.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ