Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.3.2017


Το παιδικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - ΚΥΠΡΟΣ 2017 επιφυλάσσει μεγάλες και σημαντικές εκπλήξεις για τους μικρούς σινεφίλ


Με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα προβολών και εργαστηρίων οι Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του ομώνυμου  Διεθνούς Φεστιβάλ, προσκαλούν τους νεαρούς σινεφίλ να δουν σινεμά αλλά και να ... γυρίσουν τις δικές τους ταινίες!


Πρόκειται για μια κινηματογραφική γιορτή για παιδιά και νέους, αφού και φέτος οι Κινηματογραφικές Μέρες αγκαλιάζουν το νεανικό κοινό της Κύπρου, μέσα από προβολές ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια κινηματογράφου.


Όπως και το διεθνές Φεστιβάλ, το παιδικό / νεανικό του τμήμα διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο. Η αυλαία για το νεανικό φεστιβάλ ανοίγει νωρίτερα από το επίσημο τμήμα, συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Απριλίου 2017 και διαρκεί μέχρι τις 5 Μαΐου.


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας, διοργανώνεται σειρά τεσσάρων δημιουργικών εργαστηρίων για τον κινηματογράφο, το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Απριλίου 2017, μεταξύ  9π.μ. με 4μ.μ. στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου). Όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:




  1. Κινούμενο Σχέδιο: Βασικές γνώσεις κινούμενων σχεδίων και της μεθόδου “Stop Motion” με τους Κωνσταντίνο Συρίμη και Σταύρο Χριστόφορου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα παρακολουθήσουν διάλεξη για την ιστορία του “animation” καθώς και εργαστήριο για την μέθοδο “Stop Motion”. Στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με τη βοήθεια των εκπαιδευτών.




            Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017/ 8 Συμμετέχοντες, Ηλικίες: 8-14  /  Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά




  1. Υποκριτική για κινηματογράφο: Εργαστήριο για βασικές δεξιότητες υποκριτικής για τον κινηματογράφο με επαγγελματία ηθοποιό. Την δεύτερη μέρα των εργαστηρίων τα παιδιά θα παίξουν σε ταινία μικρού μήκους σε συνεργασία με τους συμμετάσχοντες του εργαστηρίου “Βωβού Κινηματογράφου”.




            Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017 /  8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 8-16 /Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά




  1. Εισαγωγή στον κινηματογράφο εικονικής πραγματικότητας: Το μέλλον του κινηματογράφου βρίσκεται ίσως στην εικονική πραγματικότητα. Ο Σκηνοθέτης Ανδρέας Κυριάκου θα κάνει επίδειξη στους συμμετέχοντες εξοπλισμού για κινηματογράφηση βίντεο σε 360 μοίρες και στην συνέχεια θα τους βοηθήσει να γυρίσουν το δικό τους βίντεο για χρήση σε συσκευές VR (Virtual Reality).




            Μέρες: 9 Απριλίου 2017/  8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 10-18 / Γλώσσα Εργαστηρίου: Ελληνικά




  1. Βουβός Κινηματογράφος: Εργαστήρι ταινίας μικρού μήκους με την Francoise Arnould αφιερωμένο στις τεχνικές του βωβού κινηματογράφου. Τα παιδιά που θα λάβουν μέρος θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν την δική τους ταινία η οποία θα προβληθεί και στην τελετή λήξης του φετινού Cyprus Film Days.




            Μέρες: 8 και 9 Απριλίου 2017 /8 Συμμετέχοντες,  Ηλικίες: 10-16 / Γλώσσα  Εργαστηρίου: Αγγλικά και με μετάφραση στα Ελληνικά από εθελοντή



Για δηλώσεις συμμετοχής: Φανή Χατζηφάνη,99498756, hadji.phani@gmail.com


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προγραμματίζονται οι ακόλουθες προβολές ταινιών:


Πρωινές προβολές για σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, 9:30π.μ., Κινηματογράφο Πάνθεον (Λευκωσία).


Celestial Camel, Σκηνοθεσία: Yuriy Feting, Ρωσία, 27 Απριλίου


Ένας δωδεκάχρονος βοσκός ξεκινά ένα ταξίδι διάσωσης μιας νεαρής καμήλας και της μητέρας της.



Going to School, Σκηνοθεσία: Frederik Meldal Nørgaard, Δανία, 28 Απριλίου


Ο εξάχρονος Βίλαντς προετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο σχολείο με τη βοήθεια της φαντασίας του!



Crown Prince, Σκηνοθεσία: Karel Janák, Τσεχία, 2 Μαΐου


Μια ιστορία με δύο πρίγκιπες, μια πριγκίπισσα και το μαγικό φίλτρο από την Τσεχία.



Blue bicycle, Σκηνοθεσία: Ümit Köreken, Τουρκία, 3 Μαΐου


O δωδεκάχρονος Αλί ζει στην ύπαιθρο της Ανατολίας με ένα μεγάλο όνειρο: να αποκτήσει ένα μπλε ποδήλατο.



Off Line, Σκηνοθεσία: Florian Schnell, Γερμανία, 4 Μαΐου


Μια κωμωδία γεμάτη δράση με πρωταγωνιστή τον Γιαν, ένα νεαρό πρωταθλητή βίντεο γκέιμ, ο οποίος πρέπει να παλέψει για την ψηφιακή του ταυτότητα, κερδίζοντας πίσω την πραγματική του ζωή.



Πρωινή προβολή για σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, 9:30π.μ., Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός).


 


Going to School, Σκηνοθεσία: Frederik Meldal Nørgaard, Δανία, 28 Απριλίου


Ο εξάχρονος Βίλαντς προετοιμάζεται για την πρώτη του μέρα στο σχολείο με τη βοήθεια της φαντασίας του!



Απογευματινή προβολή το Σάββατο 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο και την Παρασκευή 5 Μαΐου, στον Κινηματογράφο Ζήνα.  Και οι δύο προβολές θα ξεκινήσουν στις 6μ.μ..



Blue bicycle, Σκηνοθεσία: Ümit Köreken, Τουρκία, 3 Μαΐου


O δωδεκάχρονος Αλί ζει στην ύπαιθρο της Ανατολίας με ένα μεγάλο όνειρο: να αποκτήσει ένα μπλε ποδήλατο.



Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του νεανικού - παιδικού φεστιβάλ είναι οι Αντρέας Κυριάκου (σκηνοθέτης - παραγωγός) και ο David Hands (σκηνοθέτης - παραγωγός).



Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - ΚΥΠΡΟΣ 2017 πραγματοποιείται φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.


Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com  και  στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ