ΠΑΦΟΣ2017 | Terra Mediterranea: In Action

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 31.3.2017

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει το Terra Mediterranea: In Action, ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Λευκωσία και την Πάφο, ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά από παράλληλες δράσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο. Το πρότζεκτ οργανώνεται από το Ίδρυμα Πιερίδη και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) σε επιμέλεια του Δρ Γιάννη Τουμαζή.


Το Terra Mediterranea: In Action επιδιώκει να ανιχνεύσει, να διερευνήσει και να παρουσιάσει την άποψη σύγχρονων καλλιτεχνών γύρω από το σημερινό γενικευμένο τοπίο οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, αλλά και βαθύτατα υπαρξιακής κρίσης ταυτότητας μέσα από μια «μεσογειακή» ματιά, πολιτική και ταυτόχρονα ποιητική.


Οι τραγωδίες που συμβαίνουν πρόσφατα στη λεκάνη της Μεσογείου φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη σπουδαιότητα αυτής της κλειστής θάλασσας, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «υγρή ήπειρος», η οποία είναι ένας εξαιρετικά πολιτικός και πολιτικοποιημένος χώρος. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει κάποιος ότι η Μεσόγειος είναι για την Ευρώπη το «παράλογο υπογάστριο που φέρνει αναταραχή, παραβίαση συνόρων, αποικιακά φαντάσματα, και μια παράξενη διεκδίκηση για ένα κοινό, μυθικά ένδοξο, αρχαίο παρελθόν». [rivistapolitics.wordpress.com]. Σήμερα, αυτή η πολύπλευρη και πολύπλοκη οντότητα, που για χρόνια η Δύση είχε αφήσει στο περιθώριο, θεωρώντας την ως ένα ανατολικό καταφύγιο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχει γίνει ένα προφανές και αναπόφευκτο επίκεντρο πολιτικής δράσης.


Ειδικότερα, η έκθεση Terra Mediterranea: In Action στοχεύει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αυξημένης προβολής της «περιφερειακής» καλλιτεχνικής δραστηριότητας, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες από την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και από τον ευρύτερο διεθνή χώρο, διαπραγματεύονται το σημερινό παγκόσμιο τοπίο μέσα κυρίως από θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής. Η έκθεση εμπεριέχει ποικίλους τρόπους και μορφές παρουσίασης, όπως εικαστικά έργα, περφόρμανς, θεωρητικές συζητήσεις, προβολές, ομιλίες, αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης, δημόσιες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.


Μια διαφορετική εκδοχή του πρότζεκτ οργανώθηκε και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Halle 14 στη Λειψία, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε επιμέλεια των Γιάννη Τουμαζή και Michael Arzt.
ANA ADAMOVIC

Ana Adamović


 


ΧΩΡΟΙ


Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, [NiMAC], Λευκωσία


Eγκαίνια: 7 Απριλίου 2017, 20:00


Διάρκεια: 7 Απριλίου – 29 Ιουλίου και 5 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2017


Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 21:00


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Marwa Arsanios, Banu Cennetoğlu, Βassam El Βaroni, Silvia Giambrone, Hackitectura, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Serap Kanay, Nurtane Karagil, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Κυριακή Κώστα, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Σοφία Μπέμπεζα, Yael Navaro-Yashin και Emrah Gokdemir, Erkan Özgen, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Δέσπω Πασιά και Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Εύη Τσελίκα, Νεωτερισμοί Τουμάζου, Paola Yacoub και Michel Lasserre, Λία Χαράκη, Μαριάννα ΧριστοφίδουBANU CENNETOGLU


Banu CennetogluΣπηλιά Φάμπρικας, Πάφος


Eγκαίνια: 8 Απριλίου 2017, 11:00


Διάρκεια: 8 Απριλίου – 25 Νοεμβρίου 2017


Εγκατάσταση: Chiharu Shiota / “Διαπερνώντας τη Γραμμή”


Στη Σπηλιά της Φάμπρικας εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου 2017 η εγκατάσταση της καταξιωμένης καλλιτέχνης Chiharu Shiota “Διαπερνώντας τη Γραμμή”. Πρόκειται για μια εγκατάσταση η οποία είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά από κόκκινο μαλλί η οποία δημιουργήθηκε  από 12 άτομα καθημερινά για 12 μέρες με συγκεκριμένη τεχνική. Η Chiharu Shiota ανήκει στη γενιά των νέων καλλιτεχνών οι έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση οι μέσα από την εντυπωσιακή δουλειά τους. Γνωστή για τη δημιουργία έργων τα οποία “γεμίζει” με κλωστή σε μνημειώδη και ποιητικά σκηνικά. Διδάχθηκε από τα μεγαλύτερα ονόματα των εικαστικών τεχνών όπως η Μαρίνα Abramovic και έχει εκθέσεις δουλειά της στα μεγάλυτέρα μουσεία του κόσμου.


Μια συνεργασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος2017 και του Οργανισμού EU-Japan FestCHIHARU SHIOTA


Chiharu Chiota
Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου


Eγκαίνια: 8 Απριλίου 2017, 12:00


Διάρκεια: 8 Απριλίου – 25 Νοεμβρίου 2017


Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο (16 Σεπτεμβρίου – 15 Απριλίου) Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 17:00


Καλοκαιρινό ωράριο (16 Απριλίου – 15 Σεπτεμβρίου) Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 19:30


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί: Ana Adamović, Tom Dale, Ελίνα Ιωάννου, Παναγιώτης Μιχαήλ σε συνεργασία με Pascalle Burton, Isabel Carvalho, Peter Eramian, Erden Kosova, Flavia Malusardi, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, Christopher Rey Pérez, Μαρία Πετρίδη και Liv Strand, Erkan Özgen, Αλέξανδρος Πισσούριος
CHRISTODOULOS PANAYIOTOU

Χριστόδουλος Παναγιώτου


DESPO PASIA & ANTONIS HADJIKYRIACOU

Δέσπω Πασιά και Αντώνης Χατζηκυριάκου


ELENI KAMMA

Ελένη Καμμά


ELINA IOANNOUΕλίνα Ιωάννου


ELIZABETH HOAK-DOERINGElizabeth Hoak-Doering


ERKAN OZGEN-01Erkan Ozgen


KYRIAKI COSTAΚυριακή Κώστα


MAHMOUD KHALED

Mahmoud Khaled


MARIANNA CHRISTOFIDES

Μαριάννα Χριστοφίδη


MARWA ARSANIOSMarwa Arsanios


MONA MARZOUKMona Marzouk


NEOTERISMOI TOUMAZOUΝεοτερισμοί ΤουμάζουPANAYIOTIS MICHAELΠαναγιώτης Μιχαήλ


PAOLA YACOUB & MICHEL LASSERREPaola Yacoub & Michel Lasserre


POLYS PESLIKAS-03Πόλυς Πεσλίκας


RAN SLAVINRan Slavin


SERAP KANAYSerap KanaySILVIA GIAMBRONE-01Silvia Giambrone


TOM DALE-02Tom Dale


ZISSIS KOTIONISΖήσης Κοτιώνης


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ