Παράθυρο logo
I'm Permanence: Μαραθώνιος παραστατικών διαλέξεων στη Λευκωσία
Δημοσιεύθηκε 03.04.2017
I'm Permanence: Μαραθώνιος παραστατικών διαλέξεων στη Λευκωσία

Τι μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ως «σταθερό»; Υπάρχει «μονιμότητα» στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο του σήμερα;  Αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν και θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε μια ανοιχτή σειρά παραστατικών διαλέξεων και διαδραστικών συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στις 9 Απριλίου στο υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου, στη Λευκωσία.


Οι διαλέξεις και συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ι'm Permanence: Μαραθώνιος Παραστατικών Διαλέξεων με θέμα τη μονιμότητα» που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ABR - Alternative Brains Rule.


Με εξειδικευμένη δράση και όραμα στην οργάνωση υψηλής ποιότητας εναλλακτικών βιωματικών εκδηλώσεων -όπως είναι το ετήσιο φεστιβάλ Afro Banana Republic- o οργανισμός ABR ξεκίνησε πριν ένα χρόνο το πρότζεκτ ABR in Lab σαν ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά του ABR in Lab όπου φιλοξενούνται καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.


Αρχιτέκτονες, street artists, light και space artists, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, φουτουριστές, ψυχολόγοι και άλλοι θα συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εργαστήρι για να συζητήσουν έννοιες όπως η εμπειρία, η μνήμη, η κοινωνική συμπεριφορά, η σύνθεση, η υλικότητα, η εφήμερη αρχιτεκτονική και η τεχνολογία. Στο εργαστήρι θα συμμετέχουν η Victoria Coeln, ο Philipp Mecke, η Ana Filipovic, ο Αλέξης Καρκώτης, ο Παναγιώτης Προεστός, ο Αχιλλέας Κεντώνης, ο Κωνσταντίνος Κυπριανού και ο Βασίλης Βασιλείο. Το συλλογικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα εμπνεύσει την κατεύθυνση και τον χαρακτήρα των δημόσιων παραστατικών διαλέξεων στο Σατιρικό Θέατρο.


«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες και οι μέθοδοι έκφρασης βρίσκονται σε συνεχή ροή. Αυτό που θεωρείτο παλαιοτέρα ως σταθερό και μόνιμο, δεν έχει πλέον σημασία» λέει ο συνιδρυτής του ABR και ένας από τους επιμελητές της επικείμενης εκδήλωσης, Κωνσταντίνος Κυπριανού.


«Είτε αντιμετωπίζουμε πολέμους, την προσφυγική κρίση ή την εμμονή μας με τον υλισμό στα σύγχρονα αστικά κέντρα, οι άμεσες ανάγκες που προκύπτουν σήμερα, επηρεάζουν ενεργά την κοινωνική συμπεριφορά της κάθε κοινότητας. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μονιμότητα έχει αρχίσει να χάνει την αξία της με διάφορους τρόπους. Και καθώς η νέα γενιά βιώνει αυτό το φαινόμενο πιο έντονα από ποτέ, είναι αυτή ακριβώς την εμπειρία που επιθυμούμε να εξερευνήσουμε».


Διερευνώντας τη μεθοδολογία της καλλιτεχνικής φιλοξενίας και την έννοια της “παραστατικής διάλεξης” ως πρωτότυπα μέσα καλλιτεχνικού και επιστημονικού διαλόγου, το πρόγραμμα επιθυμεί να θέσει καινούργια ερωτήματα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τρόπων σκέψης και να πειραματιστεί με νέες μεθοδολογίες. Η επερχόμενη δράση θα περιλαμβάνει τη χρήση αρχιτεκτονικών μονάδων και εγκαταστάσεων επιτρέποντας την κίνηση ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραστατικής διάλεξης.


Απώτερος στόχος είναι η παραγωγή πρωτότυπων μορφών διαδραστικής τέχνης οι οποίες, στην προκειμένη περίπτωση, να προσφέρουν μια εναλλακτική φιλοσοφική και αισθητική άποψη για την έννοια της μονιμότητας στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.


Τα μέλη του ABR, αφοσιωμένα στο να εξερευνούν την υβριδική τέχνη και εφήμερη αρχιτεκτονική, με απώτερο σκοπό την επίτευξη διαδραστικών εμπειριών μέσα σε μια συλλογική κοινότητα. «Οι φιλόσοφοι έχουν καταπιαστεί με την ιδέα της μονιμότητας και της προσωρινότητας εδώ και αιώνες,» λέει ο Κυπριανού. «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, αλλά να ενθαρρύνουμε ένα αυθεντικό διάλογο γύρω από το θέμα.»


+ Στις 9 Απριλίου 2017, ώρες 17:00-20:00 στο υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου Λευκωσίας. Περισσότερα εδώ.