Βραβείο Europa Nostra στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.4.2017

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στη Λευκωσία είναι ενας από τους 29 νικητές του φετινού βραβείου Europa Nostra, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.


Τα βραβεία Europa Nostra αποτελούν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάκριση στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και απονέμονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα τον οργανισμό Europa Nostra.


Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το σημαντικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς και εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης.



ΑΦΙΕΡΩΜΑ του «Π» στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, εδώ



Ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων εξέτασαν περισσότερες από 202 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από οργανισμούς και ιδιώτες από 39 ΕυρωπαΙκά κράτη και επέλεξαν τους νικητές.


Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας βραβεύθηκε στην κατηγορία «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση».


Βραβείο Κοινού


Πολίτες απ΄όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου για το Βραβείο του Κοινού και να προωθήσουν την υποψηφιότητα των βραβευθέντων της χώρας τους ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας.


Όσοι ψηφίσουν έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν ένα ταξίδι για δύο άτομα στην Φιλανδία και να παρευρεθούν σαν ειδικοί προσκεκλημένοι στην Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη Turku στις 15 Μαΐου.


Κατά την διάρκεια της τελετής θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επτά νικητών των Grand Prix, στους οποίους θα απονεμηθεί το ποσό των €10,000, καθώς και το όνομα του νικητή του Βραβείου του Κοινού που θα επιλεγεί ανάμεσα στα φετινά βραβευθέντα έργα.



«Συγχαίρω όλους τους νικητές. Τα επιτεύγματά τους αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την αφοσίωση πολλών Ευρωπαίων στην προστασία και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Τα έργα τους υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ζωή και την κοινωνία μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τόσες κοινωνικές προκλήσεις, ο πολιτισμός είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης στην κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες, καθώς και στην προώθηση της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της κοινωνικής αποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 θα είναι μια ιδανική ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας ενώνει σαν Ευρωπαίοι πολίτες – η κοινή μας ιστορία, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό το βραβείο και άλλα πολιτιστικά έργα μέσω του προγράμματος Creative Europe» δήλωσε ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Πολιτισμό, Νεολαία και Αθλητισμό.



Τα 29 βραβεία Europa Nostra 2017 εδώ



«Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές και χαιρετίζω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτών των επιτευγμάτων σαν αποτέλεσμα των εντυπωσιακών τους ικανοτήτων, της αφοσίωσης τους και της μεγάλης τους γενναιοδωρίας. Συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα σε ένα επίλεκτο σύνολο 450 περίπου εξαιρετικών έργων που έχουν βραβευτεί από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία 15 χρόνια. Όλοι οι νικητές μας είναι η ζωντανή απόδειξη πως η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί οδηγό για την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανοικτή Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 για να αναγνωρίσουν τα πολλαπλά οφέλη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θεμελιώδους σημασίας της στην συνένωση κρατών, κοινοτήτων και πολιτισμών τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης», δήλωσε ο Placido Domingo, διακεκριμένος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.


+ Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2017 θα βραβευτούν σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση με οικοδεσπότες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Tibor Navracsics και τον Μαέστρο Placido Domingo που θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στις 15 Μαΐου στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Turku. Στην Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναμένεται να παρευρεθούν γύρω στα 1200 άτομα, που θα συμπεριλαμβάνουν επαγγελματίες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές και υποστηρικτές απ΄ όλη την Ευρώπη καθώς και κορυφαίους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών, της φιλοξενούσας χώρας και άλλων χωρών μελών.


Οι νικητές θα παρουσιάσουν επίσης τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα στην διάρκεια του Excellence Fair στις 14 Μαΐου στο Sigyn Hall του Μουσικού Ωδείου του Turku, και θα λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Turku (11-15 Μαΐου).


Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Europa Nostra, θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεισ στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.


Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας


Το ΚΕΤΕ άρχισε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβρη 2014 στην ακριτική περιοχή της Οδού Ερμού, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Η μοναδική συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 αυθεντικές απεικονίσεις περιηγητών της Κύπρου από τον 18ο μέχρι τoν 20ο αιώνα, πάνω από 500 κοστούμια, και πληθώρα ενθυμημάτων, όπως και ένα Ερευνητικό Κέντρο το οποίο διαθέτει χιλιάδες βιβλία και αρχειακό υλικό με θέμα την Κύπρο και την Εγγύς Ανατολή, τον περιηγητισμό και την τέχνη, και ένα αρχείο 25.000 φωτογραφιών.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ